Ser lyst på framtiden med flere nye kontrakter

16.02.2016

Ser lyst på framtiden med flere nye kontrakter

Green Mountain har undertegnet 5 nye kontrakter og planlegger en utvidelse av datasenteret på Rjukan. Der får anlegget «kortreist» vannkraft fra flere store kraftverk, og den norske vannkraften er i dag klart billigst i Europa. Det gir Norge muligheten til å bli en stormakt på «grønne» datasenter.

Vi ser lyst på framtiden. Billig vannkraft og samme el-avgift som industrien, dvs. 0,45 øre/kWh, vil gi oss muligheter til å ta lederrollen i Norden. For øyeblikket jobber vi med å få senket innsteget for elavgiften fra 5 MW til 1 MW for å komme helt i mål, sier adm. direktør Knut Molaug i Green Mountain AS. – Men det er fortsatt skjær i sjøen, og her bør myndighetene rydde opp, mener han.


– Det trengs økt konkurranse i nettet for å få ned prisene for overføring av data. I dag er det to selskaper som kontrollerer nettet i Norge, og de vil ikke slippe inn andre. Det innebærer at vi betaler 3–5 ganger mer for overføring av data enn våre konkurrenter. – Vi betaler like mye for overføring av data fra våre datasenter i Norge til svenskegrensen som fra svenskegrensen til Frankfurt. Det er uholdbart, og det dreier seg om store mengder data, forteller han.

Økt datatrafikk
Datatrafikken vil øke kraftig i årene som kommer. Derfor er det også klart at datanettet ut av Norge og videre til kontinentet må forsterkes. Det er også nødvendig for å konkurrere effektivt på transittid. – Norge har i dag den svakeste fiberinfrastruktur i Norden, både internt i Norge og mellom Norge og utlandet. Tilnærmet all datatrafikk til  kontinentet går gjennom Sverige. En konkret mulighet som diskuteres, er å legge fiberoptiske kabler sammen med de nye strømkablene til Tyskland og England. Her kan Green Mountain bidra med delfinansiering, opplyser Molaug.

Lavere CO2-utslipp
I Europa sluker datasentrene like mye kraft som hele den norske vannkraftproduksjonen i et normalår, det vil si 125 TWh. Men allerede om 5år vil datasentrene slippe ut mer CO2 enn verdens samlede flytrafikk, ifølge beregninger fra Schneider Electric som er størst i verden på leveranser av IT-utstyr til datasentre. De store CO2-utslippene skyldes at de fleste datasenter går på «skitten» kraft.
– Vi mener at «grønne» datasenter kan bli en betydelig vekstnæring i Norge. Her har Norge en historisk mulighet til å følge opp Paris-avtalen i praksis. CO2-frie datasenter vil faktisk utgjøre en forskjell. Vi vet at mange kunder, både norske og internasjonale, foretrekker «grønne» datasenter hvis prisen er konkurransedyktig, sier Molaug. DnB er en av storkundene som har valgt Green Mountains anlegg for bankens infrastruktur og tjenester.

Flere arbeidsplasser
– En annen viktig grunn til å satse på «grønne» datasenter er arbeidsplasser. Derfor har vi hatt full støtte fra Tinn kommune for utbyggingen på Rjukan, som lenge har vært en by preget av nedleggelser og fraflytting. Plasseringen er ideell med masse vannkraft i området rundt anlegget og gode muligheter for energieffektiv kjøling av datarackene, samt nødvendig sikkerhet knyttet til anlegget. Ved full utbygging vil våre to datasenter skape et sted mellom 106 og 177 årsverk knyttet til de tekniske installasjonene. I tillegg kommer mange årsverk knyttet til tjenester som renhold, bevertning, vedlikehold, administrasjon og ledelse. Totalt vil det dreie seg om ca. 1 500 arbeidsplasser, men bare 100–200 vil være ansatt hos oss, påpeker han.

Store investeringer
Green Mountain investerer i alt 1,5 til 2 milliarder kroner til infrastrukturen som trengs i datasentrene på Rennesøy og  Rjukan. Den bredt anlagte infrastrukturen skal bygges og vedlikeholdes over flere tiår for å sikre kundene stabil og sikker drift. – Men dette er bare toppen av isfjellet. Hvert av datasentrene trenger IT-utstyr i form av store serveranlegg til en verdi av 8–10 milliarder kroner. Det blir til sammen 16–20 milliarder kroner. Dette utstyret betales av kundene. Til sammen dreier det seg om ca. 10 000 dataracks
når sentrene er ferdig utbygd, sier Molaug.

– Alt dette IT-utstyret skal monteres og det skal installeres strøm og kjøling. Samtidig skal det kobles til fiber og kobberkabler som skal testes. IT-utstyret har høy utskiftningstakt. I gjennomsnitt blir det skiftet ut hvert tredje til femte år. Det betyr at det hvert år skal installeres IT-utstyr for rundt 4 milliarder kroner når datasentrene er ferdig utbygd, forklarer han.

Sterk konkurranse
Knut Molaug og hans kolleger opplever sterk konkurranse i det nordiske markedet for datasenter. Google og Microsoft har etablert seg i Finland, mens Facebook har etablert seg i Luleå i Sverige. Der utvides datasenteret fra 50 MW til 100 MW. Enkelte eksperter i databransjen mener at norske  myndigheter har sovet i timen. Det er imidlertid et klart framskritt at el-avgiften på strøm til datasenter er satt ned, riktignok etter påtrykk fra bransjen og noen politiske partier.
– Vår tilnærming er at vi skal ha de samme  rammebetingelsene som våre konkurrenter. Men i Norge har vi fordelen av de laveste kraftprisene i Europa. Det betyr mye når vi vet at kraftprisen utgjør rundt 50 prosent av kostnadene til driften av våre datasentre. Vi vet samtidig at flere store «skyselskaper» som Apple, Google og Facebook har forpliktet seg til å drifte sine datasentre på 100 prosent fornybar kraft. De bidrar til å sette en standard for tusenvis av andre selskaper, fremholder Molaug.

Digital infrastruktur
Datasentrene er den digitale økonomiens infrastruktur. Alle operasjoner på PC’er, smarttelefoner og nettbrett skal innom et datasenter. I 2018 vil trolig minst 75 prosent av all datasentertrafikk komme fra såkalte skytjenester.
Disse «skytjenestene» er i praksis digre serverparker som sluker strøm. De skal driftes og kjøles. I USA finnes det allerede over 3 millioner datasenter, og tallet vokser raskt. I Europa skal det bygges minst 60 nye storskala datasenter fram til 2020, ifølge ekspertene. Datamengden som skal behandles, lagres og distribueres er enorm. Hver dag blir det for eksempel «konsumert» 3 milliarder Facebookvideoer.
Fortsetter veksten i samme tempo, kan det bety at prisene på tjenester settes opp. Kanskje det også betyr at myndighetene i de ulike land i større grad vil stille krav til hva slags strøm som brukes til å drifte datasentrene, blant annet som et resultat av klimaavtalen i Paris. I så fall vil Norge med sin rene vannkraft få et enda sterkere konkurransefortrinn.

Artikkelarkiv

2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | februar - mai - august - november

Nyheter

Ny gulv og romtermostat med radiomottaker for Nobø Energy Control

Ny gulv og romtermostat med radiomottaker for Nobø

Nobø NTB 2R er en helt ny gulv og romtermostat med radiomottaker for Nobø Energy Control, og er kompatibel med styringsenheten Nobø Hub og vinduskontakten Nobø Sense for enkel energisparing ved åpne vinduer.

Les mer »

LED Extend G2

LED Extend G2

Høy lysmengde med god fargegjengivelse og jevnt lys - nå også som lyse hjørner

Les mer »

En robust og effektiv veggmontert IP65- utendørsar

En robust og effektiv veggmontert IP65- utendørsarmatur

Ny design og spesialutviklet optikk, gjør PiazzaLED best på fasadebelysning.

Les mer »

IPAS Frameless IP66

IPAS Frameless IP66

IPAS Frameless IP66 er en spennende, ny LED Downlightserie i rund og firkantet form med lys helt ut på kantene.

Les mer »

Glamox LFM LED G2

Glamox LFM LED G2

LFM LED G2 er en lett lupelampe i metall, med LED, og en fjærbalansert arm i Luxo-tradisjon. Armen gir lang rekkevidde og maksimal vertikal og horisontal bevegelse, og vil alltid holde seg i riktig posisjon. Fleksibiliteten i leddet mellom lampehodet og armen gjør nøyaktig posisjonering enkelt.

Les mer »

Les flere nyheter »

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert!
Meld deg på vår nyhetsbrevliste idag.

Meld inn

Kontakt oss

Otra Norge AS
Nedre Eikervei 65
Postboks 1 - 3001 Drammen
Tlf: 32 86 10 50 - marketing@otranorge.no

www.otranorge.no

Nexans

Hopp over seksjon - Til hovedinnhold - Topp

Til toppen av siden

Hjem Sideoversikt Kontakt oss
Otra Norge AS Otra Norge Webshop

Topp

Webpublisering og webdesign med Siteman CMS Otra Norge AS © 2007-18