Møre og Romsdal først ute med sensorstyrt gatelys med radarstyring

19.11.2018

Møre og Romsdal først ute med sensorstyrt gatelys med radarstyring

Som et av Norges første fylker får Møre og Romsdal sensorstyrte gatelys med radarstyring og dimming på to strekninger på Riksvei 70. Bratseth AS utfører installasjonene for byggherre Statens Vegvesen, mens Otra står for hoveddelen av leveransen.

Prosjektet er todelt og består av to strekninger på Riksvei 70: Parsell 1: Håkkåssaga - Saghøgda var ferdig og satt i drift før sommeren. Leveransen besto av totalt 24 master, fundament, armatur og radarenheter.

Parsell 2: Meisingset - Håkkassaga har oppstart våren 2019 og omfatter 77 master, fundament, armatur og radarenheter.
– Begge parsellene består fra vår side av levering av master, fundament og gatelysarmatur. Fordelingsskap, med automatikk. Radarstyring og dimming av gatelysene. Kabler og jording. Parsell 2 inkluderer også lys i undergang under vei, sier Arve Ingebrigtsen, prosjektleder hos Bratseth AS. Master og fundament er produsert av Vik Ørsta. Armaturer fra Phillips Lighting/Signify, Kabler, jording med mere er levert av Otra avd. Kristiansund. Radarstyringen er levert av Comlight.

Først ute med radarstyring

– Parsell 1 er rimelig oversiktlig og terrenget nokså flatt. Prosjektet har gått helt etter planen, uten store utfordringer, sier Edgar Solbak, prosjektleder i Statens Vegvesen, og benytter anledningen til å skryte av samarbeidet både med entreprenør Johs. J. Syltern as og Bratseth.
– Det er et veldig positivt samarbeid, hvor alt har gått knirkefritt, sier han.
– Installasjonen har stort sett gått på skinner, legger Ingebrigtsen til. Dette er det første anlegget med sensorog radarstyrt gatelys i Møre og Romsdal, og tilbakemeldingene så langt er positive.
– Dette er en ny erfaring for oss, det gjør prosjektet spesielt, sier Solbak.

Strømsparende

Comlight Eagle Eye er det første og mest universale kontrollsystem for aktivitetsstyrt veibelysning. Det sensorstyrte systemet gir lys bare der og når det er nødvending og oppnår optimal energibesparelse uten at det går på bekostning av sikkerheten. Radaren detekterer en bevegelse på minimum fire km/t. Så langt viser erfaringene at gatelysene på Parsell 1 er dimmet 80 prosent av tiden, ned til 20 prosent av lysstyrke.
– Systemet gir betydelige innsparinger på strøm, spesielt på mindre trafikkerte strekninger, sier Solbak. Så langt har vi bare positive erfaringer med Comlight, men den virkelige testen skjer i mørketiden. Ettersom tiden går vil vi også se hvor kompatibelt det er med annet utstyr i forhold til drift og vedlikehold, sier han. – Det er én Eagle Eye enhet på hvert armatur, om noe eventuelt må skiftes ut skal det være en smal sak, legger Ingebrigtsen til.

Artikkelarkiv

2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | februar - mai - august - november

Nyheter

Robust og kompakt skjøtemaskin

Robust og kompakt skjøtemaskin

Mini-6ST, fra FiberFox er en av de beste og mest brukervennlige kjernesentrerende skjøtemaskinene på markedet.

Les mer »

Kombihammer

Kombihammer

Kombihammer SDS-MAX DHR400ZKU 2X18V

Les mer »

Acti 9 iID B type SI jordfeilbryter

Acti 9 iID B type SI jordfeilbryter

Schneider Electric lanserer Acti9 iID B type SI jordfeilbryter, som er spesielt egnet for industrielle applikasjoner og for bruk i kombinasjon med frekvensomformere. Acti 9 iID B type SI jordfeilbryter er spesielt viktig for å beskytte mennesker når frekvensomformeren er koblet til nettverket og fungerer «normalt».

Les mer »

TAP16R

TAP16R

TAP16R elektronisk termostat er spesielt utviklet for å tilfredsstille kravene i det nye ECO-design direktivet.

Les mer »

Ny sensorarmatur fra STEINEL med Bluetooth mesh-te

Steinel RS Pro LED 5100 Connect

Nå tar Steinel neste steg i utviklingen av armaturer med sensor og trådløs kommunikasjon.

Les mer »

Les flere nyheter »

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert!
Meld deg på vår nyhetsbrevliste idag.

Meld inn

Kontakt oss

Otra Norge AS
Nedre Eikervei 65
Postboks 1 - 3001 Drammen
Tlf: 32 86 10 50 - marketing@otranorge.no

www.otranorge.no

Nexans

Hopp over seksjon - Til hovedinnhold - Topp

Til toppen av siden

Hjem Sideoversikt Kontakt oss
Otra Norge AS Otra Norge Webshop

Topp

Otra Norge AS © 2007-19