Møre og Romsdal først ute med sensorstyrt gatelys med radarstyring

19.11.2018

Møre og Romsdal først ute med sensorstyrt gatelys med radarstyring

Som et av Norges første fylker får Møre og Romsdal sensorstyrte gatelys med radarstyring og dimming på to strekninger på Riksvei 70. Bratseth AS utfører installasjonene for byggherre Statens Vegvesen, mens Otra står for hoveddelen av leveransen.

Prosjektet er todelt og består av to strekninger på Riksvei 70: Parsell 1: Håkkåssaga - Saghøgda var ferdig og satt i drift før sommeren. Leveransen besto av totalt 24 master, fundament, armatur og radarenheter.

Parsell 2: Meisingset - Håkkassaga har oppstart våren 2019 og omfatter 77 master, fundament, armatur og radarenheter.
– Begge parsellene består fra vår side av levering av master, fundament og gatelysarmatur. Fordelingsskap, med automatikk. Radarstyring og dimming av gatelysene. Kabler og jording. Parsell 2 inkluderer også lys i undergang under vei, sier Arve Ingebrigtsen, prosjektleder hos Bratseth AS. Master og fundament er produsert av Vik Ørsta. Armaturer fra Phillips Lighting/Signify, Kabler, jording med mere er levert av Otra avd. Kristiansund. Radarstyringen er levert av Comlight.

Først ute med radarstyring

– Parsell 1 er rimelig oversiktlig og terrenget nokså flatt. Prosjektet har gått helt etter planen, uten store utfordringer, sier Edgar Solbak, prosjektleder i Statens Vegvesen, og benytter anledningen til å skryte av samarbeidet både med entreprenør Johs. J. Syltern as og Bratseth.
– Det er et veldig positivt samarbeid, hvor alt har gått knirkefritt, sier han.
– Installasjonen har stort sett gått på skinner, legger Ingebrigtsen til. Dette er det første anlegget med sensorog radarstyrt gatelys i Møre og Romsdal, og tilbakemeldingene så langt er positive.
– Dette er en ny erfaring for oss, det gjør prosjektet spesielt, sier Solbak.

Strømsparende

Comlight Eagle Eye er det første og mest universale kontrollsystem for aktivitetsstyrt veibelysning. Det sensorstyrte systemet gir lys bare der og når det er nødvending og oppnår optimal energibesparelse uten at det går på bekostning av sikkerheten. Radaren detekterer en bevegelse på minimum fire km/t. Så langt viser erfaringene at gatelysene på Parsell 1 er dimmet 80 prosent av tiden, ned til 20 prosent av lysstyrke.
– Systemet gir betydelige innsparinger på strøm, spesielt på mindre trafikkerte strekninger, sier Solbak. Så langt har vi bare positive erfaringer med Comlight, men den virkelige testen skjer i mørketiden. Ettersom tiden går vil vi også se hvor kompatibelt det er med annet utstyr i forhold til drift og vedlikehold, sier han. – Det er én Eagle Eye enhet på hvert armatur, om noe eventuelt må skiftes ut skal det være en smal sak, legger Ingebrigtsen til.

Artikkelarkiv

2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | februar - mai - august - november

Nyheter

IP66 brannklassifisert service-og sikkerhetsbryter

IP66 brannklassifisert service-og sikkerhetsbryter

Service-og sikkerhetsbryteren Compact INS 200A – 3P oppfyller EU-sikkerhetsregulativener for veitunneler samt kravene i Statens Vegvesens Håndbok N500 til brannklassifisering

Les mer »

Ny tilstedeværelsesdetektor fra DALI

Ny tilstedeværelsesdetektor fra DALI

STEINEL DALI Plus En sensor, tusen muligheter

Les mer »

Qi Bright taklampe

Qi Bright taklampe

En rimelig allrounder som gir godt lys med bra lysspredning. Passer ypperlig i en bod, garderobe eller soverom. Taklampe med festebrakett for hurtig og enkel montering

Les mer »

Håndtørker Mediclinics DualFlow

Håndtørker Mediclinics DualFlow

DualFlow er en moderne automatisk håndtørker for svært hurtig og effektiv tørking. Hendene føres ned i en spalte der luft med høy hastighet blåses gjennom 4 dyser mot hendene fra begge sider.

Les mer »

Ledvance® Downlight COMFORT

Ledvance® Downlight COMFORT

Ledvance® Downlight COMFORT er en direkte erstatning for armaturer med kompaktlysrør (IP 54/20), med integrert driver. 3 fargetempeturer i et armatur, enkelt skifte med DIP-switch. Tilgjengelig i 13W, 18W og 20W med fargetemperatur 3000K/4000K og 5700K i et armatur.

Les mer »

Les flere nyheter »

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert!
Meld deg på vår nyhetsbrevliste idag.

Meld inn

Kontakt oss

Otra Norge AS
Nedre Eikervei 65
Postboks 1 - 3001 Drammen
Tlf: 32 86 10 50 - marketing@otranorge.no

www.otranorge.no

Nexans

Hopp over seksjon - Til hovedinnhold - Topp

Til toppen av siden

Hjem Sideoversikt Kontakt oss
Otra Norge AS Otra Norge Webshop

Topp

Nettside og publiseringsløsning fra Godt Sagt Otra Norge AS © 2007-18