Møre og Romsdal først ute med sensorstyrt gatelys med radarstyring

19.11.2018

Møre og Romsdal først ute med sensorstyrt gatelys med radarstyring

Som et av Norges første fylker får Møre og Romsdal sensorstyrte gatelys med radarstyring og dimming på to strekninger på Riksvei 70. Bratseth AS utfører installasjonene for byggherre Statens Vegvesen, mens Otra står for hoveddelen av leveransen.

Prosjektet er todelt og består av to strekninger på Riksvei 70: Parsell 1: Håkkåssaga - Saghøgda var ferdig og satt i drift før sommeren. Leveransen besto av totalt 24 master, fundament, armatur og radarenheter.

Parsell 2: Meisingset - Håkkassaga har oppstart våren 2019 og omfatter 77 master, fundament, armatur og radarenheter.
– Begge parsellene består fra vår side av levering av master, fundament og gatelysarmatur. Fordelingsskap, med automatikk. Radarstyring og dimming av gatelysene. Kabler og jording. Parsell 2 inkluderer også lys i undergang under vei, sier Arve Ingebrigtsen, prosjektleder hos Bratseth AS. Master og fundament er produsert av Vik Ørsta. Armaturer fra Phillips Lighting/Signify, Kabler, jording med mere er levert av Otra avd. Kristiansund. Radarstyringen er levert av Comlight.

Først ute med radarstyring

– Parsell 1 er rimelig oversiktlig og terrenget nokså flatt. Prosjektet har gått helt etter planen, uten store utfordringer, sier Edgar Solbak, prosjektleder i Statens Vegvesen, og benytter anledningen til å skryte av samarbeidet både med entreprenør Johs. J. Syltern as og Bratseth.
– Det er et veldig positivt samarbeid, hvor alt har gått knirkefritt, sier han.
– Installasjonen har stort sett gått på skinner, legger Ingebrigtsen til. Dette er det første anlegget med sensorog radarstyrt gatelys i Møre og Romsdal, og tilbakemeldingene så langt er positive.
– Dette er en ny erfaring for oss, det gjør prosjektet spesielt, sier Solbak.

Strømsparende

Comlight Eagle Eye er det første og mest universale kontrollsystem for aktivitetsstyrt veibelysning. Det sensorstyrte systemet gir lys bare der og når det er nødvending og oppnår optimal energibesparelse uten at det går på bekostning av sikkerheten. Radaren detekterer en bevegelse på minimum fire km/t. Så langt viser erfaringene at gatelysene på Parsell 1 er dimmet 80 prosent av tiden, ned til 20 prosent av lysstyrke.
– Systemet gir betydelige innsparinger på strøm, spesielt på mindre trafikkerte strekninger, sier Solbak. Så langt har vi bare positive erfaringer med Comlight, men den virkelige testen skjer i mørketiden. Ettersom tiden går vil vi også se hvor kompatibelt det er med annet utstyr i forhold til drift og vedlikehold, sier han. – Det er én Eagle Eye enhet på hvert armatur, om noe eventuelt må skiftes ut skal det være en smal sak, legger Ingebrigtsen til.

Artikkelarkiv

2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | februar - mai - august - november

Nyheter

Svart sprutsikker stikkontakt

Svart sprutsikker stikkontakt

Svart sprutsikker jordet stikkontakt IP44 med barnevern og klapplokk.

Les mer »

ELKO 314 dimmer

ELKO 314 dimmer

314 LED dimmer er konstruert for LED og lave laster men kan også benyttes til glødelamper, halogen og elektroniske trafoer.

Les mer »

QADDY® – din nye kabelvogn!

QADDY® – din nye kabelvogn!

Vi kaller kabelvognen for QADDY®, og har utviklet den for å forbedre arbeidsforholdene for deg.

Les mer »

Steinel RS Pro LED 5100 Connect

Steinel RS Pro LED 5100  Connect

Ny sensorarmatur fra STEINEL med Bluetooth mesh-teknikk

Les mer »

Les flere nyheter »

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert!
Meld deg på vår nyhetsbrevliste idag.

Meld inn

Kontakt oss

Otra Norge AS
Nedre Eikervei 65
Postboks 1 - 3001 Drammen
Tlf: 32 86 10 50 - marketing@otranorge.no

www.otranorge.no

Nexans

Hopp over seksjon - Til hovedinnhold - Topp

Til toppen av siden

Hjem Sideoversikt Kontakt oss
Otra Norge AS Otra Norge Webshop

Topp

Otra Norge AS © 2007-19