Skaper fremtidens byggeplass

20.11.2018

Skaper fremtidens byggeplass

Ved hjelp av NB-IoT og ny sensorikk gjør teknologiselskapet Effera entreprenørbransjen mer effektiv og konkurransedyktig.

Effera lanserte sin digitale plattform «Insight » for to og et halvt år siden. Verktøyet, som har som mål å sikre effektiv forvaltning av mennesker og ressurser, har allerede flere tusen brukere i byggebransjen. Gjennom IoT-partnerskap med Telia tar Effera enda et byks fremover i digitaliseringsprosessen: Via Narrowband-IoT-nett (NB-IoT) innhenter sensorer informasjon om mennesker, maskiner og utstyr og sørger for optimal bruk av ressurser i byggeprosessen.
– Nøkkelen til å drive et effektivt prosjekt er god kontroll på alt av ressurser, både de man har tilgjengelig og i hvilken grad man utnytter dem. Gjennom integrasjonen med Telias IoT-teknologi kan vi nå innhente mer informasjon som gjøres tilgjengelig for entreprenørene i nær sanntid. Ved at data registreres automatisk sparer personell tid på å rapportere inn mye av fremdriften i prosjektene, sier Frank Wehus, adm. direktør i Effera.

Sensorer overalt

Informasjonsinnhenting gjøres via sensorer oppkoblet til Telias IoT-infrastruktur gjennom NB-IoT og LTE-M.
– Sensorene kan brukes på nesten alt mulig, som å gi posisjon på en maskin, benytte tilkoblede RFID-sensorer for å registrere personell som befinner seg på en arbeidsplass, gi adgang til hvem som håndterer ulike maskiner og kjøretøy, foreta luftkvalitetsmålinger og kontrollere at vann strømmer gjennom rør, sier Wehus. Løsningen benyttes i første rekke for interne ressurser, men kan også inkludere underleverandører.
– Vi ser at de som tradisjonelt er underleverandører på byggeprosjekter også kan dra stor nytte av løsningen, sier han.

Prisgunstig og robust

Tidligere løsninger har ofte vært dyre i tillegg til lite hensiktsmessige å bruke. NB-IoT og LTE-M gir mer kostnadseffektive løsninger og setter ingen begrensninger på hvor mange sensorer som kan plasseres ut, blant annet på grunn av lavere enhetskostnad og økt batterilevetid. Mindre komplekse enheter gjøre at man enklere kan gjenbruke løsningene over flere prosjekter.
– Sensorikken med NB-IoT gjør at man kan la sensorene bli stående lenge etter byggeprosessen er ferdig, slik at man kan fortsette å innhente data om eksempelvis miljø, vann, luftkvalitet. Det gir en unik mulighet til å innhente sentral informasjon og øke kunnskapsnivå og kompetanse som man nyttiggjøre seg av i neste prosjekt, sier Wehus.

I forkant

Utrullingen av NB-IoT startet ikke før 1. oktober i år, men Effera var tidlig på ballen og har allerede rukket å teste ut den nye sensorikken i en lengre periode.
– Lærekurven har vært enorm bratt. Vi har erfart hva som fungerer og hva som ikke fungerer. På den måten er vi forbi mange av«barnesykdommene» før den faktiske utrullingen startet. Nå når NB-IoT virkelig kommer til å skyte fart de neste tre årene, kan vi ta teknologien ut i felten med én gang og tilby den ønskede gevinsten den kommer til å bidra med for byggherre og utbygger, sier Wehus..

Artikkelarkiv

2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | februar - mai - august - november

Nyheter

IP66 brannklassifisert service-og sikkerhetsbryter

IP66 brannklassifisert service-og sikkerhetsbryter

Service-og sikkerhetsbryteren Compact INS 200A – 3P oppfyller EU-sikkerhetsregulativener for veitunneler samt kravene i Statens Vegvesens Håndbok N500 til brannklassifisering

Les mer »

Ny tilstedeværelsesdetektor fra DALI

Ny tilstedeværelsesdetektor fra DALI

STEINEL DALI Plus En sensor, tusen muligheter

Les mer »

Qi Bright taklampe

Qi Bright taklampe

En rimelig allrounder som gir godt lys med bra lysspredning. Passer ypperlig i en bod, garderobe eller soverom. Taklampe med festebrakett for hurtig og enkel montering

Les mer »

Håndtørker Mediclinics DualFlow

Håndtørker Mediclinics DualFlow

DualFlow er en moderne automatisk håndtørker for svært hurtig og effektiv tørking. Hendene føres ned i en spalte der luft med høy hastighet blåses gjennom 4 dyser mot hendene fra begge sider.

Les mer »

Ledvance® Downlight COMFORT

Ledvance® Downlight COMFORT

Ledvance® Downlight COMFORT er en direkte erstatning for armaturer med kompaktlysrør (IP 54/20), med integrert driver. 3 fargetempeturer i et armatur, enkelt skifte med DIP-switch. Tilgjengelig i 13W, 18W og 20W med fargetemperatur 3000K/4000K og 5700K i et armatur.

Les mer »

Les flere nyheter »

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert!
Meld deg på vår nyhetsbrevliste idag.

Meld inn

Kontakt oss

Otra Norge AS
Nedre Eikervei 65
Postboks 1 - 3001 Drammen
Tlf: 32 86 10 50 - marketing@otranorge.no

www.otranorge.no

Nexans

Hopp over seksjon - Til hovedinnhold - Topp

Til toppen av siden

Hjem Sideoversikt Kontakt oss
Otra Norge AS Otra Norge Webshop

Topp

Nettside og publiseringsløsning fra Godt Sagt Otra Norge AS © 2007-18