Skaper fremtidens byggeplass

20.11.2018

Skaper fremtidens byggeplass

Ved hjelp av NB-IoT og ny sensorikk gjør teknologiselskapet Effera entreprenørbransjen mer effektiv og konkurransedyktig.

Effera lanserte sin digitale plattform «Insight » for to og et halvt år siden. Verktøyet, som har som mål å sikre effektiv forvaltning av mennesker og ressurser, har allerede flere tusen brukere i byggebransjen. Gjennom IoT-partnerskap med Telia tar Effera enda et byks fremover i digitaliseringsprosessen: Via Narrowband-IoT-nett (NB-IoT) innhenter sensorer informasjon om mennesker, maskiner og utstyr og sørger for optimal bruk av ressurser i byggeprosessen.
– Nøkkelen til å drive et effektivt prosjekt er god kontroll på alt av ressurser, både de man har tilgjengelig og i hvilken grad man utnytter dem. Gjennom integrasjonen med Telias IoT-teknologi kan vi nå innhente mer informasjon som gjøres tilgjengelig for entreprenørene i nær sanntid. Ved at data registreres automatisk sparer personell tid på å rapportere inn mye av fremdriften i prosjektene, sier Frank Wehus, adm. direktør i Effera.

Sensorer overalt

Informasjonsinnhenting gjøres via sensorer oppkoblet til Telias IoT-infrastruktur gjennom NB-IoT og LTE-M.
– Sensorene kan brukes på nesten alt mulig, som å gi posisjon på en maskin, benytte tilkoblede RFID-sensorer for å registrere personell som befinner seg på en arbeidsplass, gi adgang til hvem som håndterer ulike maskiner og kjøretøy, foreta luftkvalitetsmålinger og kontrollere at vann strømmer gjennom rør, sier Wehus. Løsningen benyttes i første rekke for interne ressurser, men kan også inkludere underleverandører.
– Vi ser at de som tradisjonelt er underleverandører på byggeprosjekter også kan dra stor nytte av løsningen, sier han.

Prisgunstig og robust

Tidligere løsninger har ofte vært dyre i tillegg til lite hensiktsmessige å bruke. NB-IoT og LTE-M gir mer kostnadseffektive løsninger og setter ingen begrensninger på hvor mange sensorer som kan plasseres ut, blant annet på grunn av lavere enhetskostnad og økt batterilevetid. Mindre komplekse enheter gjøre at man enklere kan gjenbruke løsningene over flere prosjekter.
– Sensorikken med NB-IoT gjør at man kan la sensorene bli stående lenge etter byggeprosessen er ferdig, slik at man kan fortsette å innhente data om eksempelvis miljø, vann, luftkvalitet. Det gir en unik mulighet til å innhente sentral informasjon og øke kunnskapsnivå og kompetanse som man nyttiggjøre seg av i neste prosjekt, sier Wehus.

I forkant

Utrullingen av NB-IoT startet ikke før 1. oktober i år, men Effera var tidlig på ballen og har allerede rukket å teste ut den nye sensorikken i en lengre periode.
– Lærekurven har vært enorm bratt. Vi har erfart hva som fungerer og hva som ikke fungerer. På den måten er vi forbi mange av«barnesykdommene» før den faktiske utrullingen startet. Nå når NB-IoT virkelig kommer til å skyte fart de neste tre årene, kan vi ta teknologien ut i felten med én gang og tilby den ønskede gevinsten den kommer til å bidra med for byggherre og utbygger, sier Wehus..

Artikkelarkiv

2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | februar - mai - august - november

Nyheter

Svart sprutsikker stikkontakt

Svart sprutsikker stikkontakt

Svart sprutsikker jordet stikkontakt IP44 med barnevern og klapplokk.

Les mer »

ELKO 314 dimmer

ELKO 314 dimmer

314 LED dimmer er konstruert for LED og lave laster men kan også benyttes til glødelamper, halogen og elektroniske trafoer.

Les mer »

QADDY® – din nye kabelvogn!

QADDY® – din nye kabelvogn!

Vi kaller kabelvognen for QADDY®, og har utviklet den for å forbedre arbeidsforholdene for deg.

Les mer »

Steinel RS Pro LED 5100 Connect

Steinel RS Pro LED 5100  Connect

Ny sensorarmatur fra STEINEL med Bluetooth mesh-teknikk

Les mer »

Les flere nyheter »

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert!
Meld deg på vår nyhetsbrevliste idag.

Meld inn

Kontakt oss

Otra Norge AS
Nedre Eikervei 65
Postboks 1 - 3001 Drammen
Tlf: 32 86 10 50 - marketing@otranorge.no

www.otranorge.no

Nexans

Hopp over seksjon - Til hovedinnhold - Topp

Til toppen av siden

Hjem Sideoversikt Kontakt oss
Otra Norge AS Otra Norge Webshop

Topp

Otra Norge AS © 2007-19