Solcelleanlegg på Skagerak Arena

20.11.2018

Solcelleanlegg på Skagerak Arena

Skagerak Arena, som er hjemmebanen til fotballklubben Odd i Skien skal ta i bruk et gigantisk solcelleanlegg. Norges største batteri skal kobles til solcelleanlegget slik at det blir mulig å utnytte overskuddsenergi fra idrettsarenaen.

Pilotprosjektet Skagerak Energilab er et samarbeid mellom Skagerak Energi, Odds Ballklubb, og Kontorbygg AS. Enova støtter prosjektet med 14 millioner kroner.
– Når flomlysene skrus på en kampdag, mangedobles strømforbruket sammenlignet med det som er normalt. Gjennom prosjektet vil vi se på mulighetene for å utnytte den ekstra energien vi får gjennom solcelleanlegget til å utjevne slike effekttopper, sier kommunikasjonssjef i Skagerak Energi, Thor Bjørn Omnes.

Skal studere bruk av overskuddsenergi

På spørsmål om fotballklubben Odd kan videreselge overskuddsenergien på det åpne markedet, svarer Omnes:
– Bruk av overskuddsenergi er et av mange temaer vi vil belyse og studere gjennom prosjektperioden. Batteriet gir mulighet for å lagre energi, men det kan også bli aktuelt å selge noe ut på nettet.

Endringer i energikjeden

– Energikjeden er i endring både innen produksjon, lagring og distribusjon. Vi ser på endringene som store. For oss er Skagerak Energilab er et viktig prosjekt, og Enova-støtten har vært et viktig bidrag for å realisere, sier Omnes.

En vill idé

Strømnettet dimensjoneres normalt etter høyeste belastning, men med smarte løsninger, som kan bidra til å ta ned effekttoppene, kan nettinvesteringene bli rimeligere.
– Norge skal omstilles til et lavutslippssamfunn, noe som betyr en storstilt elektrifisering av samfunnet. Her ligger det store muligheter for oss som leverer grønn og fornybar energi, men også noen utfordringer. Mer bruk av strøm vil kreve oppgraderinger av strømnettet. Da er det veldig interessant å se hva vi kan oppnå gjennom alternative løsninger som dette, sier Omnes. Ideen til solcelleanlegget var det Odds daglige leder Einar Håndlykken som kom med, uttaler han i en pressemelding. Han koblet på Odds mangeårige samarbeidspartner Skagerak Energi og Kontorbygg AS, som eier deler av bygningsmassen. Han håper ideen til å montere solcelleanlegg på tak kan få andre fotballklubber til å tenke i samme bane. Også andre næringseiendommer med store tak kan dra nytte av tilsvarende konsepter, sier Håndlykken.

14 millioner i støtte

Regningen for prosjektet deles mellom Skagerak Energi og Enova. Prosjektet har tidligere fått konseptutredningsstøtte fra Enova slik at aktørene sammen kunne se på mulighetene for hvordan et slikt prosjekt best kunne rigges. Utredningen viste at dette ville bli et kostbart prosjekt. Det var først da Enova nylig ga beskjed om at de ville støtte prosjektet med 14 millioner kroner at Skagerak Energi kunne gå videre med ideen.

Smart bruk av fornybar energi

– Enova skal bidra til å ta ned risikoen for de som tør å tenke nytt. Smart bruk av fornybar energi er helt avgjørende når vi skal bygge lavutslippssamfunnet. Her går energikonsernet Skagerak Energi gjennom døtrene Skagerak Nett og Skagerak Kraft og Odd sammen og kombinerer et stort solcelleanlegg med et stort energilager som gjør solenergien mer anvendbar. De erfaringene som høstes gjennom dette prosjektet blir svært interessante for andre som ser på muligheten til å nyttiggjøre seg av lokal kraftproduksjon. Med sin posisjon både i fotball-Norge og lokalmiljøet vil Odd forhåpentligvis inspirere andre til å tenke nytt og innovativt. Vi er avhengig av at slike aktører går foran på veien mot lavutslippssamfunnet, sier administrerende direktør i Enova, Nils Kristian Nakstad.

Artikkelarkiv

2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | februar - mai - august - november

Nyheter

IP66 brannklassifisert service-og sikkerhetsbryter

IP66 brannklassifisert service-og sikkerhetsbryter

Service-og sikkerhetsbryteren Compact INS 200A – 3P oppfyller EU-sikkerhetsregulativener for veitunneler samt kravene i Statens Vegvesens Håndbok N500 til brannklassifisering

Les mer »

Ny tilstedeværelsesdetektor fra DALI

Ny tilstedeværelsesdetektor fra DALI

STEINEL DALI Plus En sensor, tusen muligheter

Les mer »

Qi Bright taklampe

Qi Bright taklampe

En rimelig allrounder som gir godt lys med bra lysspredning. Passer ypperlig i en bod, garderobe eller soverom. Taklampe med festebrakett for hurtig og enkel montering

Les mer »

Håndtørker Mediclinics DualFlow

Håndtørker Mediclinics DualFlow

DualFlow er en moderne automatisk håndtørker for svært hurtig og effektiv tørking. Hendene føres ned i en spalte der luft med høy hastighet blåses gjennom 4 dyser mot hendene fra begge sider.

Les mer »

Ledvance® Downlight COMFORT

Ledvance® Downlight COMFORT

Ledvance® Downlight COMFORT er en direkte erstatning for armaturer med kompaktlysrør (IP 54/20), med integrert driver. 3 fargetempeturer i et armatur, enkelt skifte med DIP-switch. Tilgjengelig i 13W, 18W og 20W med fargetemperatur 3000K/4000K og 5700K i et armatur.

Les mer »

Les flere nyheter »

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert!
Meld deg på vår nyhetsbrevliste idag.

Meld inn

Kontakt oss

Otra Norge AS
Nedre Eikervei 65
Postboks 1 - 3001 Drammen
Tlf: 32 86 10 50 - marketing@otranorge.no

www.otranorge.no

Nexans

Hopp over seksjon - Til hovedinnhold - Topp

Til toppen av siden

Hjem Sideoversikt Kontakt oss
Otra Norge AS Otra Norge Webshop

Topp

Nettside og publiseringsløsning fra Godt Sagt Otra Norge AS © 2007-18