Solcelleanlegg på Skagerak Arena

20.11.2018

Solcelleanlegg på Skagerak Arena

Skagerak Arena, som er hjemmebanen til fotballklubben Odd i Skien skal ta i bruk et gigantisk solcelleanlegg. Norges største batteri skal kobles til solcelleanlegget slik at det blir mulig å utnytte overskuddsenergi fra idrettsarenaen.

Pilotprosjektet Skagerak Energilab er et samarbeid mellom Skagerak Energi, Odds Ballklubb, og Kontorbygg AS. Enova støtter prosjektet med 14 millioner kroner.
– Når flomlysene skrus på en kampdag, mangedobles strømforbruket sammenlignet med det som er normalt. Gjennom prosjektet vil vi se på mulighetene for å utnytte den ekstra energien vi får gjennom solcelleanlegget til å utjevne slike effekttopper, sier kommunikasjonssjef i Skagerak Energi, Thor Bjørn Omnes.

Skal studere bruk av overskuddsenergi

På spørsmål om fotballklubben Odd kan videreselge overskuddsenergien på det åpne markedet, svarer Omnes:
– Bruk av overskuddsenergi er et av mange temaer vi vil belyse og studere gjennom prosjektperioden. Batteriet gir mulighet for å lagre energi, men det kan også bli aktuelt å selge noe ut på nettet.

Endringer i energikjeden

– Energikjeden er i endring både innen produksjon, lagring og distribusjon. Vi ser på endringene som store. For oss er Skagerak Energilab er et viktig prosjekt, og Enova-støtten har vært et viktig bidrag for å realisere, sier Omnes.

En vill idé

Strømnettet dimensjoneres normalt etter høyeste belastning, men med smarte løsninger, som kan bidra til å ta ned effekttoppene, kan nettinvesteringene bli rimeligere.
– Norge skal omstilles til et lavutslippssamfunn, noe som betyr en storstilt elektrifisering av samfunnet. Her ligger det store muligheter for oss som leverer grønn og fornybar energi, men også noen utfordringer. Mer bruk av strøm vil kreve oppgraderinger av strømnettet. Da er det veldig interessant å se hva vi kan oppnå gjennom alternative løsninger som dette, sier Omnes. Ideen til solcelleanlegget var det Odds daglige leder Einar Håndlykken som kom med, uttaler han i en pressemelding. Han koblet på Odds mangeårige samarbeidspartner Skagerak Energi og Kontorbygg AS, som eier deler av bygningsmassen. Han håper ideen til å montere solcelleanlegg på tak kan få andre fotballklubber til å tenke i samme bane. Også andre næringseiendommer med store tak kan dra nytte av tilsvarende konsepter, sier Håndlykken.

14 millioner i støtte

Regningen for prosjektet deles mellom Skagerak Energi og Enova. Prosjektet har tidligere fått konseptutredningsstøtte fra Enova slik at aktørene sammen kunne se på mulighetene for hvordan et slikt prosjekt best kunne rigges. Utredningen viste at dette ville bli et kostbart prosjekt. Det var først da Enova nylig ga beskjed om at de ville støtte prosjektet med 14 millioner kroner at Skagerak Energi kunne gå videre med ideen.

Smart bruk av fornybar energi

– Enova skal bidra til å ta ned risikoen for de som tør å tenke nytt. Smart bruk av fornybar energi er helt avgjørende når vi skal bygge lavutslippssamfunnet. Her går energikonsernet Skagerak Energi gjennom døtrene Skagerak Nett og Skagerak Kraft og Odd sammen og kombinerer et stort solcelleanlegg med et stort energilager som gjør solenergien mer anvendbar. De erfaringene som høstes gjennom dette prosjektet blir svært interessante for andre som ser på muligheten til å nyttiggjøre seg av lokal kraftproduksjon. Med sin posisjon både i fotball-Norge og lokalmiljøet vil Odd forhåpentligvis inspirere andre til å tenke nytt og innovativt. Vi er avhengig av at slike aktører går foran på veien mot lavutslippssamfunnet, sier administrerende direktør i Enova, Nils Kristian Nakstad.

Artikkelarkiv

2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | februar - mai - august - november

Nyheter

Svart sprutsikker stikkontakt

Svart sprutsikker stikkontakt

Svart sprutsikker jordet stikkontakt IP44 med barnevern og klapplokk.

Les mer »

ELKO 314 dimmer

ELKO 314 dimmer

314 LED dimmer er konstruert for LED og lave laster men kan også benyttes til glødelamper, halogen og elektroniske trafoer.

Les mer »

QADDY® – din nye kabelvogn!

QADDY® – din nye kabelvogn!

Vi kaller kabelvognen for QADDY®, og har utviklet den for å forbedre arbeidsforholdene for deg.

Les mer »

Steinel RS Pro LED 5100 Connect

Steinel RS Pro LED 5100  Connect

Ny sensorarmatur fra STEINEL med Bluetooth mesh-teknikk

Les mer »

Les flere nyheter »

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert!
Meld deg på vår nyhetsbrevliste idag.

Meld inn

Kontakt oss

Otra Norge AS
Nedre Eikervei 65
Postboks 1 - 3001 Drammen
Tlf: 32 86 10 50 - marketing@otranorge.no

www.otranorge.no

Nexans

Hopp over seksjon - Til hovedinnhold - Topp

Til toppen av siden

Hjem Sideoversikt Kontakt oss
Otra Norge AS Otra Norge Webshop

Topp

Otra Norge AS © 2007-19