Unik energilagring i Drammen

20.11.2018

Unik energilagring i Drammen

Drammen Eiendom KF står for nybrottsarbeid og nytenking når de satser på GeoTermos for produksjon og lagring av fornybar energi tilknyttet Prosjekt Fjell 2020. De hundre brønnene som utgjør nergitermosen er ferdig boret, nå venter det et drøyt år med bygging før energisystemet skal igangsettes.

Prosjekt Fjell 2020 omfatter 10.000 kvm2 bestående av skole, flerbrukshall og aktivitetshus. Byggene skal produsere energi, som så skal lagres i et enormt energilager inne i fjellet, en såkalt GeoTermos.

Naturlig energibuffer

GeoTermosen er konstruert som en rund termos med dybde på 50 meter og diameter på 40 meter og består av 100 brønner boret i fjellet hvor hullene er utstyrt med kollektorslange, her skal ny fornybar energi, primært fra sol, lagres for senere bruk i fjellet. Det blir også installert akkumuleringstanker til å kunne ta kortvarige effekttopper.

Leverer varmebehovet

Det totale varmebehovet ved Fjell skole er beregnet til å være cirka 300-350.000 kWh/år, og alt er planlagt levert direkte fra energilageret. Strømproduksjonen fra solceller vil utgjøre 135.000 kwh/ år, den vil forsyne en varmepumpe som igjen forventer å sende 500.000 kwh/år ned i brønner. På taket av skolen skal det legges 1.000 kvadratmeter med solcellepaneler, i tillegg vil solfangere produsere cirka 70.000 kwh/år som legges i lageret.
– Så langt har alt gått på skinner og prosjektet er under bygging. Når bygningene er ferdige kan vi igangsette energisystemet, sier Geir Andersen, teknisk leder i Drammen Eiendom.

Miljøvennlig og kostnadsbesparende

Hva er bakgrunnen for at dere valgte en såpass ukjent og unik energiløsning?
– Vi trengte å finne en løsning for å jevne ut effekttoppene, og i realiteten fungerer GeoTermosen som et batteri. Vi synes naturlig energilagring i fjell var et spennende konsept, ikke minst fra et miljøperspektiv. GeoTermos en naturlig og ren løsning helt uten metaller eller stoffer som kan påføre skader. I tillegg er løsningen kostnadseffektiv. Et ordinært batteri ville blitt en kostbar løsning, sier Andersen.

Nasjonalt stjernelag

Den innovative energiløsningen på Fjell er ennå relativt ukjent. Drammen Eiendom lot seg inspirere av testanlegget på NBNU på Ås og et tilsvarende prosjekt i Canada. Nå kan GeoTermosen på Fjell få stor betydning for nasjonal kunnskapsbygging om termisk energilagring i borehull i fjell. I tillegg til nøye styring og oppfølging i Drammen Eiendom sitt SD-anlegg og EOS-system, skal det nemlig installeres fiberoptiske kabler i to tverrsnitt av energilageret for å måle detaljerte temperaturprofilmålinger over tid. Disse målingene skal inngå i forskningsprosjektet RockStore, som startet opp våren 2018, med støtte fra Norsk Forskningsråd. Drammen Eiendom er blant partnerne i RockStore sammen med blant andre Christian Michelsen Research (CMR), NTNU, KTH, NMBU, Fortum Oslo Varme, Statkraft Varme, Rock Energy, Enova, Anergy AS, Asker kommune, Mouvitech, Hallingplast, Asplan Viak med flere.

Skreddersydd styringssystem

Hele energiløsningen krever et avansert styringssystem og gode målesystemer som skal overvåkes fra sentral driftskontroll. – Å benytte en CO2- varmepumpe og styre den for optimal drift er utfordrende, og god styring av varmeproduksjon mot byggenes varmesystemer og GeoTermos er avgjørende, sier Andersen. Energiforskyningen skal automatiseres slik at prosessene i teknisk rom skal kunne kjøres optimalt mellom de forskjellige byggene. Når byggene har kjølebehov skal overskuddsenergien tas ut og legges i GeoTermosens blokkeringsring. Kjøling kan hentes enten fra Geo- Termos eller fra de ordinære dype energibrønnene. – Dette er skreddersøm hele veien for at alle systemer og komponenter skal snakke og fungere godt sammen. Vi har erfarne og høyt kvalifiserte folk som skal ha ansvar for driften. Nå gleder vi oss til neste trinn av prosjektet. Det blir spennende å følge fremdriften i månedene som kommer, sier Andersen. Prosjekt Fjell 2020 skal ferdigstilles til skolestart i august 2020.

Artikkelarkiv

2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | februar - mai - august - november

Nyheter

Svart sprutsikker stikkontakt

Svart sprutsikker stikkontakt

Svart sprutsikker jordet stikkontakt IP44 med barnevern og klapplokk.

Les mer »

ELKO 314 dimmer

ELKO 314 dimmer

314 LED dimmer er konstruert for LED og lave laster men kan også benyttes til glødelamper, halogen og elektroniske trafoer.

Les mer »

QADDY® – din nye kabelvogn!

QADDY® – din nye kabelvogn!

Vi kaller kabelvognen for QADDY®, og har utviklet den for å forbedre arbeidsforholdene for deg.

Les mer »

Steinel RS Pro LED 5100 Connect

Steinel RS Pro LED 5100  Connect

Ny sensorarmatur fra STEINEL med Bluetooth mesh-teknikk

Les mer »

Les flere nyheter »

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert!
Meld deg på vår nyhetsbrevliste idag.

Meld inn

Kontakt oss

Otra Norge AS
Nedre Eikervei 65
Postboks 1 - 3001 Drammen
Tlf: 32 86 10 50 - marketing@otranorge.no

www.otranorge.no

Nexans

Hopp over seksjon - Til hovedinnhold - Topp

Til toppen av siden

Hjem Sideoversikt Kontakt oss
Otra Norge AS Otra Norge Webshop

Topp

Otra Norge AS © 2007-19