Hjelpemiddel til å fronte markedsutviklingen

15.02.2019

Hjelpemiddel til å fronte markedsutviklingen

– Elektrifisering er målsetningen og digitalisering er hjelpemiddelet til å fronte markedsutviklingen. Vår bransje er godt posisjonert fordi elektrifisering er noe vi kan til fingerspissene, sier adm. direktør Ove Guttormsen i NELFO. – Digitaliserte arbeidsprosesser gjør det mulig å levere kostnadseffektive prosjekter til rett tid.

– Nøkkelen til digitalisering går på å skaffe oss tilstrekkelig med kompetanse, som vi må dele med alle byggeplassaktører. Med informasjonsdeling unngår vi forskjellig forventningspress. Elektrobransjen har kommet langt i bruken av ny teknologi, men vi må bli flinkere til å dele den slik at alle får kunnskap om løsningene som vi bruker, sier Guttormsen.

– Likeså viktig er det at privatmarkedet ser på våre medlemsbedrifter som sitt foretrukne valg. En slik utvikling krever økt markedsposisjonering.

Vi må være føre var
– Google og Ikea går inn på markeder, som vår bransje tradisjonelt har tatt hånd om. Disse aktørene tilbyr løsninger markedet etterspør, ikke fordi de kan så mye om elektro. Hva må vi gjøre for å demme opp for denne utviklingen? Vi må sørge for at kundene ser på oss som sitt førstevalg. Et eksempel på dette kan være å tilby borettslag det beste ladesystem for elbil. Vi må levere kundene enkle og kunnskapsbaserte løsninger, sier Guttormsen.
– Det krever at vi forstår hva de vil ha samtidig som vi gir dem faglige gode råd og vink.

Stort marked for elektrobransjen
– Overgangen fra å være en ren serviceinstallatør til å drive med smarthusinstallasjoner, skjer automatisk og er nødvendig for å fronte utviklingen, sier Guttormsen.

– Når vi er i en kjøpsprosess tar vi imot gode råd fra de vi stoler på og kjøper fra dem. Skal vi drive en servicevirksomhet må vi vite hva kunden vil ha og hjelpe dem i kjøpsprosessen. Trådbundne Smarthus løsninger har til nå vært for kompliserte for mange kunder. De erstattes nå med trådløse og mer brukervennlige blåtannsystemer for bl.a. styring av lys og varme. Det har aldri før vært så stor vilje til å bruke penger på egen bolig for å oppnå større komfort og bli mer miljøvennlig. Utnytter elektrobransjen potensialet riktig er markedspotensialet stort.

Vi har en viktig plass i solcellemarkedet
Solceller på tak kombinert med batterilagring er en av mange løsninger som må innfris for å nå myndighetenes bærekraftmål. NVEs rapport fra 2018 opererer med forsiktige estimater med hensyn til fremveksten i solcellemarkedet. De anslår at det de neste 12 årene vil bli montert solceller i 200 000 boliger. Hvert år skal det monteres solceller i 20 000 boliger. I tillegg er behovet like stort på næringseiendommer, sier Guttormsen, som mener elektrobransjen har en klar plass i dette markedet.

– Dette er løsninger samfunnet etterspør. Ifølge NVE vil solceller produsere 2TWh strøm i 2030. Vi mener anslagene er for konservative og kan dobles. Prisene på solcellepaneler, konvertere og installasjon går ned i pris.

Vindkraft er i vinden
Vindkraft er voksende og i Norge er den ikke fult utnyttet.
– Prisen på strøm fra vind er sterkt fallende og begynner å nærme seg markedsprisen på strøm. Det gjør utbygging av vannkraft kommersielt lønnsomt, sier Guttormsen.
– Som bransje må vi legge forholdene til rette for dette slik at det blir en integrert del av vår virksomhet.

Forbrukere vil ha større valgmuligheter
På spørsmål om hvordan Guttormsen ser for seg digitaliseringsveksten i elektrobransjen om et par år, svarer han: – Vi vil få flere nye aktører som tidligere ikke har opererte på vårt markedssegment, som Amazon, Google og Ikea. Næringskjeder med produsent, distributør og installatør endres kraftig. Stikkord er netthandel. Som forbruker får jeg vesentlig større valgmuligheter via nettet til å skaffe meg både produkter jeg vil ha og kunnskapen jeg etterspør. Markedet vokser kraftig og konsumentene er villig til å bruke mere penger. Dette vil stille helt andre krav til våre medlemsbedrifter for å oppnå konkurransefordeler, sier han til slutt.

Artikkelarkiv

2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | februar - mai

Nyheter

Svart sprutsikker stikkontakt

Svart sprutsikker stikkontakt

Svart sprutsikker jordet stikkontakt IP44 med barnevern og klapplokk.

Les mer »

ELKO 314 dimmer

ELKO 314 dimmer

314 LED dimmer er konstruert for LED og lave laster men kan også benyttes til glødelamper, halogen og elektroniske trafoer.

Les mer »

QADDY® – din nye kabelvogn!

QADDY® – din nye kabelvogn!

Vi kaller kabelvognen for QADDY®, og har utviklet den for å forbedre arbeidsforholdene for deg.

Les mer »

Steinel RS Pro LED 5100 Connect

Steinel RS Pro LED 5100  Connect

Ny sensorarmatur fra STEINEL med Bluetooth mesh-teknikk

Les mer »

Les flere nyheter »

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert!
Meld deg på vår nyhetsbrevliste idag.

Meld inn

Kontakt oss

Otra Norge AS
Nedre Eikervei 65
Postboks 1 - 3001 Drammen
Tlf: 32 86 10 50 - marketing@otranorge.no

www.otranorge.no

Nexans

Hopp over seksjon - Til hovedinnhold - Topp

Til toppen av siden

Hjem Sideoversikt Kontakt oss
Otra Norge AS Otra Norge Webshop

Topp

Otra Norge AS © 2007-19