LED-veglys øker trafikksikkerheten

15.02.2019

LED-veglys øker trafikksikkerheten

Anleggselektro AS i Drammen er store på LED-vegbelysning til offentlige/kommunale aktører og riksdekkende private entreprenører. – Vi er involvert i nye anleggsoppdrag og utskiftning av gamle høytrykkspærer, sier daglig leder Øystein Lønberg i Anleggselektro. – En forutsetning for å lykkes med våre oppdrag er et godt samarbeid med grossisten Otra, som til enhver tid sikrer rettidige leveranser til våre prosjekter.

Godt veglys øker trafikksikkerheten og tryggheten for kjørende og gående, sier Lønberg. Han kan fortelle at Anleggelektro har driftsog vedlikeholdskontrakter på veglys til kommuner som Skedsmo, Lørenskog og Ås.

– Vi har også kontrakter på utskifting av veglys i Moss og Rygge kommune, og har ferdigstilt prosjekter i Øvre Romerike. På nyåret fortsetter vi med oppdrag i Eidsvoll kommune.
– Normalt utføres offentlige/kommunale oppdrag i løpet av ett år.

Som natt og dag
– Overgangen fra konvensjonell gatebelysning til LED er som natt og dag. Årsaken til at kommuner velger å gå over til LED skyldes primært energiøkonomisering og miljø. Med LED går strømforbruket og vedlikeholdskostnadene kraftig ned. Alle gamle kvikksølvarmaturer blir nå utfaset og kommunale og private aktører velger nå LED-gatelys. Det gir mye mer lys for hver krone, sier Lønberg, Han kan fortelle at det allerede nå er vanskelig å få kjøpt kvikksølvpærer.
– Fortsatt er det noen natriumlamper, men etterspørselen er synkende.

Lang levetid på LED-armaturer
Med LED-lys kan man redusere strømforbruket kraftig.
– LED-armaturene har en levetid på fra 50 000 til 100 000 timer. Det medfører at vedlikeholdskostnadene reduseres til et minimum med regelmessig utskiftning av armaturer, sier Lønberg.

– Med styresystem for veglysanlegg kan alle kretser tennes/slukkes med en fotocelle. Styresystemet gjør at gatelysanlegg kan frakobles i bestemte tidsrom av døgnet. For å spare energi og redusere kommunenes strømutgifter, kan lysanlegg langs kommunale vegnett, utkobles fra midnatt til kl. 06.00 alle dager unntatt natt til lørdag og natt til søndag. Veglysanleggene kan også være tent i forbindelse med høytider.

Geografisk nedslagsfelt
Anleggselektro har hovedkontor i Drammen og avdelingskontor i Øvre Romerike og Østfold. Det geografiske nedslagsfeltet til selskapet er i Drammensområdet, Øvre Romerike og Østfold.

– Vi utfører hovedsakelig elektrotekniske tjenester som omfatter belysning langs gater og veier, park- og byggeanlegg, flomlys for idrettsanlegg og større utomhusanlegg. Alle tjenester leveres til private anleggsen-treprenører og vi har vi utført to-tre tunnelleveranser med bl.a. oppgradering av LED-belysning, sier Lønberg, som forteller at selskapet omsetter for 75 millioner kroner.

– Årlig utgjør det mange utskiftninger av veglysarmaturer. Så lenge det er behov for vår kompetanse i markedet og prisnivået er fornuftig, er dette god butikk for oss.

Lite gjennomtrekk
Elektroinstallatøren har 45 medarbeidere hvorav 8-9 er i administrasjonen som utfører alt fra saksbehandling, kalkulering, økonomi og ledelse. Resten er montører inklusiv to lærlinger ute på veioppdrag hele året.

– Vi har lite gjennomtrekk og montørene trives. Som selskap er vi avhengige av lærlinger som er genuint interessert i denne type arbeid. Vi jobber i alt slags vær og fra mai til i slutten av august og begynnelsen av september er det stas å være ute. Når høsten og vinteren setter inn med vått og kaldt vær, er det mange som helst vil jobbe innendørs. Men, påpeker Lønberg, vi er avhengig av montører som kan tilpasse seg vær og vind.

Omfattende arbeidsprosess
Arbeidet med å fundamentere, montere stolper, skifte belysning, service og vedlikehold er omfattende. – Først priser vi leveransen fra veientreprenører. Når en offentlig byggherre gir oppdrag til en entreprenør, tas vi med normalt med i forhandlingsrunder. Vinner vi anbudet gjennomgås det med prosjektledelsen med avstemming av kart og terreng. Når arbeidet starter graves det først kabler under bakken. Deretter går det slag i slag med fundamentering, montering av stolper og LED-veglys hvorpå lyset påsettes. I etterkant kontrolleres at anlegget fungerer i henhold til kundenes krav.

Rask håndtering

Det går ekstremt raskt å skifte ut veg- og parkbelysning. – Når vi får et kommunalt oppdrag om å skifte til LED-veglys på en veistrekning eller et parkanlegg drar vi ut på befaring og kartlegger arbeidsomfanget. Deretter utarbeides det en fremdriftsplan hvor alt fra skilt og varsling og omdirigering av trafikken inngår. Et arbeidslag hos oss består av en liftbil og to montører i den ene enden og samme mannskapsstyrke i den andre. I løpet av en dag klarer vi å bytte mange lamper.

Tøff konkurranse
Lønberg kan fortelle at konkurransen i markedet er tøff til tross for at det er et fåtall elektroentreprenører som driver med veilys. – De vi konkurrerer mot har solid kompetanse på sine fagfelt, sier Lønberg.

Leverandør av veilys
Anleggelektro bruker hovedsakelig LED-veglys fra Osram, stål fra Wiik Ørsta og spesialbelysning til parkanlegg. I enkelte prosjekter har vi også benyttet veglys fra Philips, Multilux og Thorn.
– Men, påpeker Lønberg, volumet er størst fra Osram. I tillegg til leveranse av veglys har vi også levert flomlys til flere idretts- og skianlegg.

Solid kompetanse
I både kommunale og private prosjekter er installatøren avhengig av et godt forhold til grossisten Otra Norge. – De fleste bestillinger/ ordrer går gjennom grossisten. De har solid kompetanse og er leveringsdyktige. I tillegg er de dyktige på salg, service og support. I tilfelle spesialbestillinger klarer de å dekke våre behov. Bestiller vi varer før kl. 1600 leveres de på anleggsplass/leveringspunkter med varebiler fra grossisten hver morgen dagen derpå.

Lang leveringstid
Alt av belysningsprodukter fra Osram, stolper fra Wiik Ørsta, kabler i bakken, jording, kabelkummer og koblingsutstyr leveres av Otra. – På mange av produktene er det lange leveringstider fra produsenter. På armaturer snakker vi om leveringstider på 6-8 uker. For å ha full kontroll med leveransene involverer vi Otra tidlig i prosjektene, sier Lønberg tilslutt.

OM LED-veglys:

LED-lysdioder har økt lysutbytte, mindre strømforbruk, lengre levetid, bedre lyskvalitet og minimalt med vedlikeholdskostnader. Det er et fåtall som installerer nye anlegg med de tradisjonelle høytrykkspærer. De fleste kommunale anbud krever LED med høyere lysutbytte enn 100lm/w. De setter krav til dokumentasjon til armaturenes mekaniske og lystekniske spesifikasjoner.

Veglys skal øke tryggheten og sikkerheten for kjørende og gående og gi et godt gatemiljø. Den største fordelen med LED som lyskilde er lavere energiforbruk og lengre levetid og muligheten til å målrette belysningen der behovet er størst. Dermed unngås lysforurensing i næringsbygg og eneboliger. LED gir et mer naturlig lys som øker trafikksikkerheten, skaper et bedre gatemiljø og reduserer ulykker. Statens Vegvesen mener god fargegjengivelse er viktig og at det bør tilstrebes en fargegjengivelse på over 65Ra og en fargetemperatur på over 4500K i veibelysningen.

Artikkelarkiv

2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | februar - mai

Nyheter

Svart sprutsikker stikkontakt

Svart sprutsikker stikkontakt

Svart sprutsikker jordet stikkontakt IP44 med barnevern og klapplokk.

Les mer »

ELKO 314 dimmer

ELKO 314 dimmer

314 LED dimmer er konstruert for LED og lave laster men kan også benyttes til glødelamper, halogen og elektroniske trafoer.

Les mer »

QADDY® – din nye kabelvogn!

QADDY® – din nye kabelvogn!

Vi kaller kabelvognen for QADDY®, og har utviklet den for å forbedre arbeidsforholdene for deg.

Les mer »

Steinel RS Pro LED 5100 Connect

Steinel RS Pro LED 5100  Connect

Ny sensorarmatur fra STEINEL med Bluetooth mesh-teknikk

Les mer »

Les flere nyheter »

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert!
Meld deg på vår nyhetsbrevliste idag.

Meld inn

Kontakt oss

Otra Norge AS
Nedre Eikervei 65
Postboks 1 - 3001 Drammen
Tlf: 32 86 10 50 - marketing@otranorge.no

www.otranorge.no

Nexans

Hopp over seksjon - Til hovedinnhold - Topp

Til toppen av siden

Hjem Sideoversikt Kontakt oss
Otra Norge AS Otra Norge Webshop

Topp

Otra Norge AS © 2007-19