Gir årlige strømbesparelser på 230000 kroner

09.05.2019

Gir årlige strømbesparelser på 230000 kroner

– Vi har skiftet ut all gammel belysning til LED i primær- og sekundærrom både i terminal, adgangs- og ankomsthall, sikkerhetssluser, hangar og utvendig belysning på Svalbard Lufthavn. Alt av konvensjonell belysning som ble installert i 2006 er konvertert til LED, sier leder for elektroavdelingen i Assemblin Spitsbergen Lars Rise.

Til nå er det skiftet ut ca. 600 konvensjonelle armaturer innendørs til LED. Avinor har nå planer om å skifte ut LED-armaturer i tilstøtende hangarer.
– For å opprettholde avstand til kabelføringer, har vi byttet ut en del vern fordi inntaksstrømmen på LED-armaturer, var litt høyere enn på konvensjonell belysning. En del av anlegget hadde analog styring og med tilpasninger har vi redusert toppeffekten fra 38 kWh til 12,5 kWh. Årlig brukstid på flyplassen er på 4000 timer. Innendørsbelysningen gir en strømbesparelse på ca. 100 0000 kWh pr. år. Med en strømpris på Svalbard på 2,30,- pr. kWh, snakker vi om årlige energibesparelser på 230 000 kroner, sier Rise. Han legger til at LED-lys spesifikt på flyplassen vil redusere energiforbruket med 75 til 85 prosent.

Utskiftning
Assemblin startet utskiftningsarbeidet i september 2018 og sluttførte oppdraget like før jul samme år. 2-3 montører har kontinuerlig arbeidet med å skifte halogen belysning til LED. Flyplassen, som er i daglig drift, er ikke åpen hele døgnet. – Derfor måtte utskiftningsarbeidet koordineres utenom flyavganger/ankomster når det var minimal aktivitet på flyplassen, sier Rise.

Utfordringer
Utfordringene med utskiftning av belysning på en kommersiell flyplass, er at dette er et høysikkerhetsområde hvor alle medarbeidere må sikkerhetsklareres. – Når vi skulle arbeide innenfor ankomsthallen, måtte vi ha med oss sikkerhetspersonell/vakter, kan Rise fortelle.

Kutt i drifts- og vedlikeholdskostnader
Den største gevinsten for Avinor er reduksjon i drifts- og vedlikeholdskostnader. – Det er store takhøyder i ankomst- og avgangshallene. Når drifts- og vedlikeholdspersonell tidligere skulle skifte ut halogen belysning, måtte de bruke lift og stenge av hallene. Medkvalitets LED-armaturer, som har en levetid på 25-30 år, reduseres vedlikeholdskostnadene til et minimum, sier Rise.

Belysningsløsninger fra Glamox
På Svalbard Lufthavn gikk Avinor for belysningsløsningen til Glamox, som var en del av den opprinnelige leveransen i 2006. – Belysningsleverandøren har tilpasset LED-armaturer til de gamle punktene med gjenbruk av hull og kabling, sier Rise. Han kan fortelle at man på flyplassen har valgt manuelle på/av brytere og Watch-Dog (bevegelsesvakter) på sekundærrom.

Justerer LED-lyset for å unngå blending
Mot flystripen er det montert Glamox lyskastere og på parkeringsområdene DEFA Lighting gatebelysning. – Med LED har flyplassen ikke lengre den gustengule belysningen men et kraftig hvitt lys, sier Rise. – Utfordringen er å justere LED-lyset slik at det ikke oppstår blendingseffekt når fly går inn for landing.

Netto energigevinst med solceller
De siste årene har flyplassen investert i solcellepaneler for å oppnå større netto energigevinst. – Energien fra solcellene mates direkte inn i hovedtavla uten lagring. Årsaken er at forbruket på flyplassen overgår egen produksjon, sier Rise. Han kan fortelle at Avinor på sikt ønsker å utnytte solcelleproduksjonen på en optimal måte.

Avgjørende for suksessen i prosjektet
Samarbeidet med grossisten Otra, avdeling Tromsø, har vært viktig for å oppnå suksess i prosjektet. – Utfordringen med å arbeide på Svalbard er tilgangen på materiell til rett tid og gode logistikkløsninger. Mange sliter med å få varene frem til rett tid fordi de må ut av Schengen-området og fortolle dem på Svalbard. Her har Otra gjort en særdeles god jobb. De har skipet mindre hastevarer med båt. Hasteforsendelser er sendt med fly. Dermed får vi elektromateriellet til rett tid og har unngått forsinkelser med flyplassarbeidene, sier Rise. Han legger til at saksbehandlerne hos Otra i Tromsø er en viktig ressurs for Assemblin. – De har besøkt oss jevnlig i Longyearbyen, gått opp rutiner sammen med oss og løst våre logistikkutfordringer til punkt og prikke, avslutter han.

Artikkelarkiv

2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | februar - mai

Nyheter

Svart sprutsikker stikkontakt

Svart sprutsikker stikkontakt

Svart sprutsikker jordet stikkontakt IP44 med barnevern og klapplokk.

Les mer »

ELKO 314 dimmer

ELKO 314 dimmer

314 LED dimmer er konstruert for LED og lave laster men kan også benyttes til glødelamper, halogen og elektroniske trafoer.

Les mer »

QADDY® – din nye kabelvogn!

QADDY® – din nye kabelvogn!

Vi kaller kabelvognen for QADDY®, og har utviklet den for å forbedre arbeidsforholdene for deg.

Les mer »

Steinel RS Pro LED 5100 Connect

Steinel RS Pro LED 5100  Connect

Ny sensorarmatur fra STEINEL med Bluetooth mesh-teknikk

Les mer »

Les flere nyheter »

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert!
Meld deg på vår nyhetsbrevliste idag.

Meld inn

Kontakt oss

Otra Norge AS
Nedre Eikervei 65
Postboks 1 - 3001 Drammen
Tlf: 32 86 10 50 - marketing@otranorge.no

www.otranorge.no

Nexans

Hopp over seksjon - Til hovedinnhold - Topp

Til toppen av siden

Hjem Sideoversikt Kontakt oss
Otra Norge AS Otra Norge Webshop

Topp

Otra Norge AS © 2007-19