Satser stort på kunstig intelligens ved NTNU i Trondheim

09.05.2019

Satser stort på kunstig intelligens ved NTNU i Trondheim

Telenor har sammen med flere store norske næringsaktører etablert et laboratorium for kunstig intelligens hos NTNU i Trondheim. – Dette er den største satsingen på kunstig intelligens i Norge. Fordelen med lokaliseringen på NTNU er at vi har tilgang på dyktige studenter, som gjennom sine master-oppgaver, bidrar til å belyse fagområdet nærmere, sa ambassadør iTelenor Norge AS Egil Bredgaten under konferansen Energismarte bygg.

Bredgaten er ikke i tvil om at studentmiljøet på NTNU, i samarbeid med akademia, næringsliv og forskning, er en smeltedigel for fremveksten av kunstig intelligens. Han tok i sitt foredrag et skråblikk på samfunnet og fremtiden med bruk av IKT-teknologi i smarte bygg og smarte byer. Stikkord er Internet of Things (IoT) og byggdata, som genereres fra IoT og Artificial Intelligence – AI (kunstig intelligens). Vi er sterkt involvert i AI gjennom Akademia og NTNU i Trondheim. Norwegian Open AI lab kjøres nå sammen med partnerne DNB, Equinor, DNV GL, Kongsberg, Sintef, NTNU og Telenor. Her forsker vi på smarte bygg og bruk av sensorikk i både egne bygg, ute hos kunder og partnere.

Kraftig satsing
Det er ikke uten grunn at Telenor er med på denne forskningen.
– Vi gjør dette for å bli en ledende aktør på kunstig intelligens. Vi skal ha en relevant tilnærming til teknikken for våre kunder og partnere. Vi har ressurser og mulighet til å delta i dette forskningsprogrammet, som vi ser på som en viktig del av vårt samfunnsoppdrag. Konsernsjef Sigve Brekke i Telenor er initiativtaker til AI-lab-en i Trondheim. Med våre samarbeidspartnere har vi fått en kraftfull satsing på dette området, sier Bredgaten. Han mener Norge er langt fremme på AI-forskningen i Norden.
– Ambisjonen er å bli et nordisk nav. Jeg har ikke detaljkunnskap om hva man gjør på andre store nordiske forskningsinstitusjoner. Når det er sagt, er NTNU det største universitetet i Skandinavia med en kraft som runger i forskningslandskapet.

Gjør næringsbygg smartere
– Etter hvert vil kunstig intelligens bli mer utbredt i samfunnet, sier Bredgaten. Han kan fortelle at Telenor samarbeider med flere andre universitetsmiljøer på dette fagområdet.
– Ut fra et miljø og økonomisk perspektiv er interessen enorm. Med sensorikk kan arbeidsmiljøet i næringsbygg forbedres slik at ansatte kan jobbe smartere, øke effektiviteten og produktiviteten. Vi har utført enrekke målinger og har oppdaget flere spennende forhold vi nå gå videre med - alt fra temperatur til luftforhold i næringsbygg. Det er mye å hente på å gjøre bygg smartere og vil bidra til å øke trivselen og effektiviteten for de ansatte.

Vil gi oss større innsikt
–Målet er å bruke AI som et verktøy til å øke forståelsen om teknikken og treffe riktige valg på automatiserings- og robotiseringsområdet. AI vil etter hvert bli en del av hverdagen for folk flest. I smarte bygg og smarte byer er vi avhengig av sensor- og mobilnetteknologi. På mobilnettsiden gjør vi mye for å forenkle utplassering av sensorer. Når 5G-nettet er ferdig utbygd får vi en enorm kapasitet til å innhente og sammenlikne data, sier Bredgaten.
– Det vil kreve kraftige maskiner og gode algoritmer som gjør det mulig å analysere dataene riktig.

Narrow Band IOT
Bredgaten penset også inn på Narrow Band IOT, som er en helt ny måte å innhente data.Systemet, som ble tatt i bruk høsten 2018, er en del av 4G-nettet. Det egner seg godt til å trenge dypt inn i bygningsmassen og hente ut riktig data. Sensorene bruker ekstremt lite strøm og kan stå i 10-15 år uten batteriskifte.
– Vi har tatt i bruk en ny funksjon som ligger i 5G under navnet «Slicing». Måten dette virker på (og grunnen til navnet) er at man kan sette av spesielle ressurser i 5G nettet til bl.a. superraskt mobilt bredbånd. Andre deler kan være dedikert for IoT og autonome biler m.m. 5G kan gi stor båndbredde og veldig kort responstid og enorm kapasitet med 1 million sensorer pr. km2. Det kan installeres luftkvalitetssensorer som bl.a. ser på temperatur- og radonmålinger. Sensorene måler også hvor mange mennesker som til enhver tid befinner seg i et lokale og hvordan det påvirker luftkvaliteten. Bruksområdene er mange og kan bli et viktig bidrag til å skape smartere bygg, sier han til slutt.

Artikkelarkiv

2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | februar - mai

Nyheter

Svart sprutsikker stikkontakt

Svart sprutsikker stikkontakt

Svart sprutsikker jordet stikkontakt IP44 med barnevern og klapplokk.

Les mer »

ELKO 314 dimmer

ELKO 314 dimmer

314 LED dimmer er konstruert for LED og lave laster men kan også benyttes til glødelamper, halogen og elektroniske trafoer.

Les mer »

QADDY® – din nye kabelvogn!

QADDY® – din nye kabelvogn!

Vi kaller kabelvognen for QADDY®, og har utviklet den for å forbedre arbeidsforholdene for deg.

Les mer »

Steinel RS Pro LED 5100 Connect

Steinel RS Pro LED 5100  Connect

Ny sensorarmatur fra STEINEL med Bluetooth mesh-teknikk

Les mer »

Les flere nyheter »

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert!
Meld deg på vår nyhetsbrevliste idag.

Meld inn

Kontakt oss

Otra Norge AS
Nedre Eikervei 65
Postboks 1 - 3001 Drammen
Tlf: 32 86 10 50 - marketing@otranorge.no

www.otranorge.no

Nexans

Hopp over seksjon - Til hovedinnhold - Topp

Til toppen av siden

Hjem Sideoversikt Kontakt oss
Otra Norge AS Otra Norge Webshop

Topp

Otra Norge AS © 2007-19