Det anbefales ikke å lade elbiler fra et vanlig uttak med schuko-kontakt over tid, siden dette utgjør en brannrisiko. Derfor ser de aller fleste seg nødt til å investere i en ladeboks for hjemmelading, som også gir raskere lading. Men hvilken elbillader bør du velge?

Easee
Den norskproduserte veggladeren Easee Home gjør det skarpt i tester og har tatt hjemmeladermarkedet med storm. Easee Home er både utviklet og bygges i Stavanger.
Laderen leverer effektiv lading med type 2-kontakt og har en maksimal ladeeffekt på 22 kW. En integrert temperatursensor og type B-beskyttelse mot jordfeil sørger for sikker lading.
Ladeboksen er smart og tilpasser seg alle elbiler, strømnett og strømstyrker, og vil automatisk se om bilen støtter 3-fas eller ikke. Dermed kan den lade flere biler med ulike behov, som er en stor fordel.
Laderen er produsert i og for norske værforhold, så her trenger du ingen ekstra beskyttelse mot snø, regn eller vind. Laderen fåes i fem ulike farger, og det er mulig å kun bytte dekselet dersom man vil endre fargen i ettertid. Easee har også en egen app, der du kan sjekke status på ladingen, justere ladehastighet og planlegge ladeøkter. Appen gjør det også mulig å aktivere smart strømstyring for å lade når prisen på strøm er lav.
Charge Amps Halo
Charge Amps Halo er en svensk lader med annerledes design og smarte løsninger. På undersiden av laderen finner du en schuko-kontakt, slik at du kan lade elsykkelen eller koble inn motorsagen. Merk at det ikke er mulig å bruke schuko-kontakten samtidig som du lader bilen.
Laderen er produsert i gjenvunnet aluminium, og er designet med en ganske annerledes form sammenlignet med de andre ladestasjoner. Den runde kuppelen stikker litt ut fra veggen som gjør at du kan bruke ladestasjonen som oppheng for ladekabelen. Det er også en LED-lysstripe som lyser opp rundt og under laderen. Videre er laderen designet for nordisk klima, med markedets høyeste IP-klassifisering.
Ladeboksen leveres i tre varianter, så du må ta stilling til om du trenger 1-fase 16A/3,7 kW, 1-fase 32A/7,4 kW eller 3-fase 16A/11 kW. Da tar man utgangspunkt i installasjonen sin, altså huset sitt – og ikke bilen. Man kan like gjerne gå for den største varianten som installasjonen kan håndtere med en gang, og heller lade med lavere effekt dersom bilen du kjører i dag ikke utnytter effekten fullt ut.


EVlink fra Schneider
Hjemmeladeren EVlink fra franske Schneider er kjent for et både robust og sikkert design, i tillegg til å være enkel å bruke. Laderen leveres i 3,7 kW og 7,4 kW for 230V 1-fas, og 11 kW og 22 kW for 400V 3-fas.
I høst lanserte Schneider Electrics sin nye EVlink Home Smart-lader. Det er den første på markedet som integreres i et komplett økosystem for energistyring i hjemmet, slik at du kan overvåke strømforbruket til elbilen i sanntid, forutsi utgifter og enkelt sette budsjetter med fire forskjellige moduser: «lad nå» , «grønn lading», «kostnadseffektiv lading» og «tilpasset tidsplan». Ved å koble til det komplette Home Energy-systemet kan huseiere kontrollere alle sine elektriske enheter og overvåke forbruket deres gjennom en appen.