Automatiserte og dronebaserte inspeksjonstjenester

av Kristin Bredesen

Manuell inspeksjon av bygningsmasse kan snart være en saga blott. Nå kan man bestille automatiske dronetjenester for å effektivisere arbeidsprosessene fra kartlegging av areal til utvendig inspeksjon av bygningsmasse.

Selskapet Senseloop AS selger «drone-som-tjeneste» kommersielt i Norge. Selskapet utfører datainnsamling, databehandling og leverer verdiøkte datadrevne sluttprodukter etter avtale med kunder innen inspeksjoner, kartlegging og sikkerhet.

Kostnadseffektive og innovative tjenester

– Istedenfor at selskaper skal ansette medarbeidere med tung dronekompetanse, og anskaffe dyrt og avansert utstyr, ønsker vi å tilby en tjeneste der kunden kan kjøpe alt fra oss. Vi tilbyr sertifiserte operatører som kan fly avanserte operasjoner på en trygg måte og leverer dataene og bildematerialet som sluttkunden egentlig ønsker etter avtale. Gjennom dronebasert datainnsamling, tilrettelegging og prosessering av data gir vi kundene tilgang til helt ferske data med høyt presisjonsnivå, som tilrettelegger for langt mer effektive og kostnadsbesparende arbeidsprosesser. Med LIDAR/laser kan vi lage 3D-baserte punktskymodeller og digitale tvilling-modeller som er helt måleriktige, sier kommersiell direktør Sølve Grimkelsrud i Senseloop.

Kommersiell direktør i Senseloop, Sølve Grimkelsrud. Foto: © Senseloop

Dronene utstyres med sensorikk tilpasset oppdraget, for eksempel optisk og varmesøkende kamera eller LIDAR laserskanner for datainnsamling. Filming gjennomføres med opp til 4K oppløsning , og det kan via 4G nettet videostreames live i full HD fra kamera med 30 ganger optisk zoom,. Dronene kan fly i opptil 60 kilometer i timen, i 60 minutter, før de må tilbake til hangaren for å lades opp til nye flyvinger. Kombinasjonen av dronehangar og fjernstyrte droner gjør at Senseloop kan løse en del oppdrag uten å ha en dronepilot lokalt på bakken. Teknologien er i rask utvikling og selskapet er også i dialog med leverandører av utstyr med mye høyere kapasiteter enn det utstyret man benytter så langt.

Se innslag om automatisert dronebaserte tjenester operert på 4G nettet. © Senseloop

Klar for 5G

Sensesloop flyr på radio, 4G og satellitt-kommunikasjon i dag, men er også klargjort for 5G: – Nå streamer vi i sanntid film med HD-kvalitet, med 5G kan vi i sanntid sende større datamengder via vår server for visning eller videre databearbeiding.I industrier som subsea, offshore, bilindustri og skipsfart har prediksjon i drifts- og vedlikeholdsplanlegging vært brukt lenge. Nå er digital teknologi som droner, roboter og sensorer for optimalisering, automatisering og fjernstyring av bygningsmasse på full fart inn i entreprenør- og eiendomsbransjen. Vi kartlegger infrastruktur, terreng, bygninger inne og ute; Fra luften, på bakken, og til og med under bakken. Vår kompetanse og grundig planlegging er vår styrke for en sikre og effektive operasjoner, sier Grimkelsrud.

Droneinspeksjon av bygg på anbud

Betydelige aktører som Statsbygg satser nå på droneinspeksjon for å gjennomføre en smartere og mer kostnadseffektiv analyse av bygningsmassen. De har uttalt et overordnet mål om å endre måten de gjennomfører inspeksjon av bygningsmassen, som vil føre til betydelige besparelser, blant annet ved å benytte seg av droner og en smartere analyse av bildematerialet som innhentes fremover Statsbygg har en pågående offentlig anbudsprosess på droneinspeksjon av fasader og tak med byggteknisk analyse, som omfatter en betydelig del av bygningsmassen.

Automatiserte tjenester

Senseloop har de tyngste dronesertifiseringene som Luftfartstilsynet deler ut med RO3 og BLOS (beyond line of sight). Selskapet har dermed tillatelse, kompetanse og dronemateriell til å fly f.eks. tett på bygninger i urbane områder, eller å kunne inspisere lange strekk med høyspentledninger utenfor synsrekkevidde. Selskapet har gjennomfører automatiske flyvinger, og vil gradvis bevege seg mot autonome droneoperasjoner etter hvert som det regulatoriske tillater dette.

Opraen, Oslo © Senseloop

Artikler i samme kategori

Sinusmagasinet er et magasin for elektrobransjen som utgis av Sonepar