Bislett stadion – lagrer solenergi på batteri

av Kristin Bredesen

Bislett stadion var Norges første idrettsanlegg med solceller på taket. Nå har den tradisjonsrike stadion også fått sitt eget anlegg for energilagring basert på gjenbrukte batterier fra kasserte elektriske biler.

Anlegget er det første av sitt slag i Norge og er på totalt 109kWh.  

  • Kultur- og idrettsbygg er opptatt av å følge opp byrådets satsning på miljø og vi vil være en pådriver for å gjøre idrettsanleggene våre mer miljøvennlige, sier direktør i Kultur- og idrettsbygg, Eli Grimsby

  • Energilagringssystemet som er etablert på Bislett Stadion vil gi oss en langt bedre utnyttelse av energiproduksjonen fra solcellepanelene, og styringssystemet vil bidra til å redusere energibruken, sier Grimsby.

Energilagringsystemet kommuniserer med solcelleanlegget og overproduksjonen av sol-strøm starter opp ladesyklusen til batteriene som da kan benyttes enten til å justere energitoppene, eller på de mest belastede tidspunktene og under arrangement hvor det brukes ekstraordinært mye strøm.

I tillegg er anlegget på Bislett stadion spesialtilpasset slik at det kan benyttes som reservekraft hvis strømmen går.

Bislett stadion var Norges første idrettsanlegg med solceller på taket.
Nå har den tradisjonsrike stadion også fått sitt eget anlegg for energilagring
basert på gjenbrukte batterier fra kasserte elektriske biler.

Med energilagring og et godt styringssystem på plass vil energibruken kunne styres etter når det er behov for å bruke energien på stadion. Batterianlegget og styringssystemet er levert av Eaton, og består av gjenbrukte batterier fra Nissan Leaf. 

  • Samfunnet vårt elektrifiseres i rekordtempo. Da er det helt essensielt at vi styrer energibruken på best mulig måte, og batterier med styring er en viktig del av dette, sier Jon Helsingeng, administrerende direktør for Eaton i Norge

  • Batteriene sørger for at toppene reduseres med fornybar solenergi. Dette bidrar til å skape et mer robust og stabilt strømnett. Kultur-  og idrettsbygg tar derfor et viktig samfunnsansvar ved å installere batterier med strømstyring, sier Helsingeng.

Solcelleanlegget på Bislett stadion ble etablert sommeren 2018. Det er på 1100 m2 og dimensjonert for å produserer drøye 150 000 kwh per år. Solcelle-modulene er plassert mellom takbjelkene på tribunetakene og er ikke synlige fra gateplan.

Inne på stadion er det etablert en skjerm som viser hva solcelleanlegget produserer av strøm.

Prosjektet har fått støtte fra Oslo kommunes Klima- og energifond med 3,68 MNOK.

Det er teknisk personell hos Abmas Elektrohttp://www.elektrikerne.no/ som har utført arbeidet både ved installasjon av solcelleanlegget og installasjonen batterilagringsystemer. I tråd med vår satsning på miljø og innovative installasjoner setter vi pris på at Kultur- og idrettsbygg er en pådriver for en slik utvikling. Vi takker for oppdraget og ser frem til flere slike utviklingsprosjekter i tiden fremover, avslutter Jan Erik Johansen, daglig leder i Abmas.

Artikler i samme kategori

Sinusmagasinet er et magasin for elektrobransjen som utgis av Sonepar