Et glimt av jobbmobilenes fremtid?

av Kristin Bredesen

Det dukker opp stadig flere brettbare mobiler på markedet. Mobiler som kan brettes, og som gjerne har én stor skjerm på innsiden og kanskje en mindre en på utsiden. Konseptet er å gi brukerne en slags nettbrett-opplevelse samtidig som de er lommevennlige. Samsung har nå flere slike løsninger, men de er på ingen måte allemannseie. Teknologien er fortsatt i et tidlig stadium, og dette er dyre produkter.

Microsoft slipper i disse dager sin egen vri på brettbare smarttelefoner, kalt Surface Duo.

Slank toskjerms-løsning

Den skiller seg en del fra Samsungs varianter. Den har ingen dedikert skjerm på utsiden, og skjermene på innsiden fremstår som to separate displayer. Det er et ekstremt tynt og elegant produkt, med tanke på all teknologien som det er plass til. Duo fremstår som et skikkelig høyteknologisk stykke maskinvare, med stilig og solid design, og kvalitetsfølelse. Hovedpoenget med Surface Duo er produktivitet. Den kjører operativsystemet Android 10, som er tungt tilpasset med Microsofts egne funksjoner og menyer. Det fungerer
slik at når man åpner telefonen, får man opp en hovedmeny som går på tvers av begge skjermene. Når man starter en app, åpnes den på én av skjermene. Når du for eksempel klikker en link i en nettside, åpnes den
på den andre skjermen. Noen av appene kan også maksimeres til å dekke over begge skjermene, slik at du kan jobbe mer effektivt med e-post, skrive i Word, eller lese bøker i Kindle.

Mange måter å jobbe på

Videre kan du kjøre to separate apper på hver sin skjerm. Du kan også sette opp grupper, slik at to grupperte apper starter samtidig. Det er kanskje denne multitaskingen som gjør enheten såpass interessant: funksjonaliteten er virkelig lagt opp til produktiv jobbing.

Duo støtter også penn for å skrive inn eller tegne innhold, og den fungerer også hvis du vrir skjermene helt rundt. På denne måten kan du bruke telefonen på mange forskjellige måter, den kan settes opp nesten som en bærbar PC, eller sette den opp for å se film. Det koker ned til at dette er en veldig fleksibel enhet, som åpner for veldig mange bruksområder.
Siden dette er et førstegenerasjonsprodukt er det en god del kompromisser. Duo har et ganske dårlig kamera sammenlignet med andre mobiler på markedet. Den har få ekstrafunksjoner som andre telefoner etterhvert har som standard: Det er ingen trådløs lading her, den er ikke vann- eller støvavvisende, den har ikke 5G og bruker en eldre prosessor.

Med andre ord kan man nok kalle Surface Duo et interessant eksperiment. Dette er kanskje ikke den mest fremtidsrettede smartmobilen når det gjelder spesifikasjoner, men toskjerms-løsningen er helt unik og løst på en elegant måte. Programvaren er også optimalisert for effektiv jobbing på farta og kan sikkert være en fullgod erstatning for en dedikert laptop for mange. Det blir uten tvil spennende å se hvordan slike toskjerms-mobiler fortsetter å utvikle seg i månedene og årene fremover.

Artikler i samme kategori

Sinusmagasinet er et magasin for elektrobransjen som utgis av Sonepar