SIM-kort har vært med oss omtrent like lenge som selve mobiltelefonen. SIM-kortet er der hele din mobile «identitet» er lagret: Ditt telefonnummer og annen essensiell data ligger på datakretsen på kortet, og kan flyttes fra enhet til enhet.
De første SIM-kortene kom tidlig på 90-tallet, og var på størrelse med kredittkort, selv om selve den elektroniske kontaktflaten var bare knapt større enn i dag. Noen husker kanskje fortsatt at hele det kredittkort-store SIM-kortet måtte skyves inn i telefonen.
Deretter ble kortene redusert i størrelse flere ganger, og de siste årene har det som heter nano-SIM blitt standarden, og det er den type SIM-kort vi bruker i våre moderne mobile enheter.
Virtuelle løsninger
Fremtidens SIM-kort kommer imidlertid ikke til å være fysiske kort i det hele tatt. Såkalt eSIM er stadig mer utbredt, og betyr at den elektroniske kretsen som inneholder informasjon er bygd direkte inn i telefonen. Dine personlige abonnementsdata blir rett og slett lastet ned til den aktuelle enheten. Også hvis du bytter telefon – eller operatør – blir relevant informasjon lastet ned, i stedet for at du må bytte fysisk kort.
Det er flere fordeler med et innebygd SIM-kort. Det fysiske aspektet er naturligvis viktig: Fremtidige telefoner vil ikke ha behov for en skuff for SIM-kort, som man trenger et verktøy for å åpne. Selve kortet er jo også utsatt for skader og kan mistes. Aktivisering av kortet eller bytte av operatør vil også være mer sømløst.
Stadig bedre støtte
Overgangen til eSIM er en pågående prosess. Stadig flere telefoner fra stadig flere produsenter støtter teknologien. Det inkluderer nye iPhone-modeller og Samsungs Galaxy S20. Norske operatører som Telenor og Telia er også godt i gang med å støtte eSIM.

Det er nå likevel slik at støtten for eSIM rundt om i verden er fortsatt under utrulling, og de fleste telefoner i tiden fremover vil helt sikkert fortsatt ha plass til fysiske SIM-kort, samtidig som du også vil kunne bruke eSIM om du ønsker.
Det finnes likevel enheter allerede i dag som baserer seg utelukkende på eSIM. Flere smartklokker fra Apple og Samsung, for eksempel, og det betyr at slike klokker kan brukes helt uavhengig av telefonen. Du kan ta de med på tur, og de vil fortsatt være koblet opp til nettet. Mange andre typer enheter har allerede fått, eller kommer til å få, støtte for eSIM. Det kan være alt fra nettbrett, til smarte briller, eller andre små, kroppsnære dingser. Fordelen vil alltid være den samme: De kan være oppkoblet til nettet fra hvor som helst, uten at du trenger et fysisk kort som må settes inn.