Inspiserer bygg med livestream over 5G-nettet

av Kristin Bredesen

For første gang er det gjennomført fjerninspeksjon med drone på det nye mobilnettet.
Slik spares både tid og penger.

Like ved HENT sin byggeplass i Lillestrøm står dronepilot Jørn W. Howlid. På øret har han prosjektleder Johan Coert som sitter på et kontor flere kilometer unna. For første gang skal en inspeksjon av byggeplassen med drone skje over 5G-nettet.
Tidligere har filmer fra videoinspeksjoner blitt tilsendt de ulike fagekspertene i ettertid. Det fører til at man inspiserer feil område eller oppdager ting i etterkant, som må filmes om igjen.

VIDEO: Bruk av droner på byggeplass. Kilde: telia.no.

– Med det nye kraftige nettverket kan vi overføre høykvalitets videostrøm fra kameraet på dronen til en, eller flere personer. Fordelen med dette er at bildene kan tolkes fra hvor som helst. Med livestream og to-veis-kommunikasjon blir droneoperatøren guidet i riktig retning og kan motta beskjeder om hva man ønsker å inspisere nærmere. Over 5G nettet kan de som ser videoen styre zoom, rotasjon og gjøre enkel manøvrering av dronen. Lavere forsinkelser gir bedre sanntidsopplevelse og gjør dette til et effektivt verktøy for inspisering av byggeplasser, sier Henning Huuse forretningsutvikler for 5G i Telia.

Detaljrikdom

I tillegg til kapasiteten i nettet som muliggjør livestream, er høyoppløselige bilder en nødvendighet for at ekspertene skal kunne vurdere objektene som inspiseres. Det gir en veldig god situasjonsforståelse når dette gjøres live. Bildene fra denne inspeksjonen er så tydelige og detaljrike at man kan se hvilke skruer som er brukt, oppdage små merker i plater eller zoome inn på sluk og fester.

Tryggere og bedre med fjerninspeksjon

Tryggere og bedre med fjerninspeksjon Det er flere gevinster ved å gjøre fjerninspeksjon av byggeplass med drone. Blant annet unngår man kostnadene og ulempene ved å måtte være fysisk tilstede. Man slipper å leie lift for å komme seg opp i høyden eller fly inn fageksperter som skal være med å befare. Ved å koble seg på 5G-nettet kan man strømme live-video til eksperter i ulike byer, noe som effektiviserer arbeidet på byggeplassen betraktelig. Med droneinspeksjon kan byggearbeidet fortsette som før mens befaringen pågår. Da slipper man nedetid for et byggeprosjekt som kan koste flere hundre tusen kroner.
I tillegg til at en inspeksjon er enklere og billigere å gjennomføre med drone, er det også tryggere med tanke på HMS. Ikke bare er det tryggere for de som slipper å klatre opp i stillas på byggeplassen, det er også mulig å forsikre seg om at de som jobber på byggeplassen til daglig er godt nok sikret.

5G-løsningene er i startgropa

Oppgraderingen til 5G vil gjøre flere typer inspeksjoner enklere. Man kan blant annet scanne bygg og lage 3D-modeller for å dokumentere fremdrift og sammenlikne med BIM-modellen. Dette gir store datafiler, men med et mobilnett med høy kapasitet, slik som 5G, kan filene overføres i sanntid og man slipper å bruke tid på manuell filbehandling.
– Vi er nok helt i startgropen av hva 5G og droneinspeksjoner vil kunne gjøre for bygg- og anleggsbransjen i tiden fremover, sier han.

Først ute med 5G

Telia åpnet 5G-nettet i Lillestrøm 12, mai og byen ble dermed den første med Telia 5G-nett som vil være landsdekkende innen utgangen av 2023. Nå merker innbyggere med Telia abonnement at ting går litt raskere.
– Foreløpig er det ikke så mange som har 5G-telefon eller annet utstyr som støtter 5G, men det de aller fleste merker er at Telia også har oppgradert 4G-nettet, sier Henning Huuse. For å benytte 5Gnettet i Lillestrøm må du ha en mobiltelefon som støtter 5G- og et abonnement fra Telia.


5G LAB: Telia 5G Lab er en fysisk lab for testing av nettet og et virtuelt nettverk for erfaringsutveksling.
Laben er lokalisert på Norges Varemesse i Lillestrøm. Foto: Telia

Inviterer til 5G-lab

På Norges Varemesse på Lillestrøm har Telia etablert Telia 5G Lab sammen med Ericsson. Her inviteres store og små bedrifter til å teste 5G-nettet og til å bli med i et innovativt fellesskap.

Telia 5G Lab er en fysisk lab for testing av nettet og et virtuelt nettverk for erfaringsutveksling. Laben er lokalisert på Norges Varemesse i Lillestrøm i et moderne lokale der du kan jobbe selvstendig med tekniske detaljer, holde møter og demonstrere løsninger for inviterte gjester. Innendørs er det 5G-dekning på 30 000 kvm og utenfor messelokalet ordinær 5G-dekning. Det gjør det mulig å teste alt fra små sensorer og tjenester inne til droner og autonome kjøretøy ute.

Stor interesse for 5G

– Når 5G-nettet nå rulles ut i Norge vil mulighetene for nye forretningsmodeller og tjenester øke betraktelig. For å utnytte potensialet som ligger i 5G, må vi teste det nye nettet, forberede det for nye typer tjenester og produkter og lære av hverandre. Derfor inviterer vi bedrifter til å utforske mulighetene som ligger i det nye nettverket, gjennom bruk og testing på 5G Lab. Vi merker en stor interesse fra blant andre aktører innenfor byggenæringen, men også forsvaret, politiet og NRK står på gjestelisten. Det er mange som vil skaffe seg førstehåndkunnskap om 5G, sier Henning Huuse forretningsutvikler for 5G i Telia.

Artikler i samme kategori

Sinusmagasinet er et magasin for elektrobransjen som utgis av Sonepar