Lanserer nettkurs i lys og belysning – obligatorisk for elektrolærlinger

av Kristin Bredesen

Lyskulturs nye satsning på nettkurs har som mål å øke kompetansen på lys og belysning for elektrolærlinger og blir fra i år en obligatorisk del av utdannelsen.

Det anslås at så mye som 80 prosent av all belysning i Norge blir prosjektert og utført av elektrikeren. Nettopp derfor er det sentralt at kompetansen økes og igangsettes i en tidlig fase av utdanningsløpet ifølge Lyskultur, Norges ledende kompetansenettverk innenfor lys og belysning.

I dialog med NELFO

– Vi ser at i hele opplæringsløpet til elektrikere har lys nesten ikke vært på læreplanen. I dialog med NELFO tilbyr vi nå gratis nettkurs i grunnleggende lys og belysning for elektrolærlinger. Nettkurset blir en del av den obligatoriske opplæringen for elektrolærlinger fra 2020, og sier daglig leder Katia Valerie Banoun i Lyskultur.

Daglig leder Katia Valerie Banoun i Lyskultur. Foto: Lyskultur

– Lyskultur har laget et godt og informativt nettkurs med konkrete og lettfattelige eksempler. Kurset vil bidra til økt kompetanse og bevisstgjøring for elektrolærlinger og elektrofagfolk om hvorfor riktig og god belysning er viktig for alle, sier Nelfo-direktør Nils-Erik Magnell.

Gir grunnleggende innføring

Det første nettkurset er et introduksjonskurs, som gir en grunnleggende innføring i temaene lys og belysning med fokus på universell utforming. Nettkurset varer i ca. 90 minutter og er fordelt på syv moduler. Kurset er nyttig for installatører, prosjekterende, skoler og utdanningsinstitusjoner, interessegrupper og kommuner. Kurset legger det digitale oppslagsverket Lysveilederen til grunn og er tilpasset alle som ønsker seg en grunnleggende innføring i lys og belysning.

– Vi ser et stort uutnyttet potensiale i når det gjelder bruk av lys og belysning i prosjekter. Tross etablerte retningslinjer og veiledninger om hva slags lys man trenger for ulike synsoppgaver og miljø, ser vi mye usikkerhet i bransjen om hva som inngår i god og riktig belysning. Det medfører dessverre at mange kun jobber etter absolutt minstekrav, sier Banoun.

«Mer enn en punkt og en stikk»

– Elektrikeren må forstå at lys er mer enn et punkt – og en stikk. Jo mer kunnskap en elektriker har om lys og belysning, desto flere kvalitetsprodukter kan han/hun selge. Vi håper initiativet Lyskultur tar med dette kurset vil øke interessen for lys og kan være en mulig inngang til videre utdannelse/spesialisering som lysdesigner. Mange som arbeider i belysningsbransjen har også en fortid fra elektrobransjen, sier Banoun og legger til at Lyskultur også tilbyr videregående klasseromskurs for de som ønsker å spesialisere seg eller ønsker fordypning i faget.

Rådgivende elektrikere

I de aller fleste hjem er det elektrikeren som beslutter lys og lyspunkt. Kunden har som regel ingen andre å spørre enn installatøren. Lysdesignere er mange ganger forbeholdt større og prosjekter, derfor er det elektrikeren som i stor grad blir spurt om råd: Kun to prosent av lys-prosjekter/-installasjoner blir utført av lysdesignere, mens 98 % blir utført av «alle andre».

– Lysdesignere blir for dyrt å bruke for folk flest: Elektrikere med god kompetanse om lys og belysning, som også kan dokumentere sin kompetanse, vil ha et stort konkurransefortrinn, sier Banoun.

Lanserer digitale tjenester i forrykende tempo

Lanseringen av nettkurs kommer kun kort tid etter at Lyskultur lanserte Lysveileder.no (se egen sak) – et omfattende digitalt alt-i-ett søkbart oppslagsverk innen lys og belysning, som allerede har blitt et viktig verktøy for alle som prosjekterer, beskriver, leverer og installerer profesjonell belysning. I 2020 lanseres også digitale tester til alle Lyskulturs klasseromskurs.

– Lyskulturs nettverk har leverte kvalitet og kunnskap om lys og belysning siden 1936, og nå tas kompetansen vår over i digitale tjenester for bransjen i et forrykende tempo. Dette er store og stolte øyeblikk for oss, som baner vei for veldig mye spennende fra Lyskultur i tiden som kommer, sier Katia Valerie Banoun i Lyskultur.


FAKTA: Introduksjonskurs i lys og belysning

Kursinnhold

 • Øye og syn
 • Hva er lys?
 • Hvordan lys påvirker oss
 • Lystekniske begreper
 • Belysningskvalitet og kriterier for god belysning
 • Prosjektering og planlegging
 • Bruksområder og gode eksempler

Målgruppe

 • Elektrolærlinger
 • Elektroentreprenører og – installatører
 • Skoler og utdanningsinstitusjoner
 • Belysningsleverandører
 • Rådgivende ingeniører
 • Salgspersonell
 • Arkitekter, landskapsarkitekter,interiørarkitekter og –konsulenter
 • Øvrige som ønsker seg en grunnleggende innføring innen lys og belysning

Artikler i samme kategori

Sinusmagasinet er et magasin for elektrobransjen som utgis av Otra Norge AS