Minisensorer for bruk i energieffektiv bygningsdrift

av Kristin Bredesen
MINISENSORER: Selskapets minisensorer gir «liv» til alt fra dører til store industrielle applikasjoner som kan overvåkes trådløst, via mobil eller nett, og som knyttes opp mot kundenes dataskyer. Foto: Alexander Jaylco Fossland/Disruptive Technologies

Disruptive Technologies utvikler verdens minste, fullt integrerte sensorer for bruk i energieffektiv drift av bygninger. Minisensoren er på størrelse med en pc-tast og kan klistres opp i alt fra dørkarmer til sikringsskap.

Bedre og rimeligere sensorer baner vei for at flere byggherrer vil benytte sensorteknologi for å få ned energiforbruket. Minisensorene til Disruptive Technologies har 15 års batterilevetid, og kommuniserer med skyen via en mobilbasestasjon. Dermed får brukerne også løpende tilgang til informasjon knyttet til vedlikehold og statistikk, som igjen danner grunnlag for mer effektiv utnyttelse. Selskapet har kunder som ved hjelp av de nye sensorene tester om de kan styre energibruken i sin bygningsmasse på en helt ny måte, og dermed gjøre store besparelser i sitt energiforbruk.

Utleiesensorer
Disruptive omtales som et sensorselskap, men er egentlig en abonnementsbasert løsning, komplett med en nettskybasert programvareløsning som skal gjøre kostnadene forutsigbare og bruken enkel. Kundene kjøper data, som inngår i «big data» og selskapenes beslutningsstøttesystemer. Sensorene fanger opp data som synkroniseres i skyen, som er helt unikt. Selskapet hevder de har sensorer «som er ti ganger bedre enn det som finnes i markedet».
Disruptive Technologies kom i gang med produksjonen av sine sensorer høsten 2018. I dag har selskapet rundt 30.000 enheter ute, der de største kundene har rundt 5000 enheter i bruk. Målet er å skalere opp produksjonen i løpet av året.

Største støtten noensinne
I desember 2017 mottok selskapet 40 millioner kroner fra miljøteknologiordningen i Innovasjon Norge for å utvikle og teste den nye sensorteknologien i bygg. Dette er en av de største tildelingene fra miljøteknologiordningen i 2017.
Med denne støtten ønsker de å komme raskere i markedet og vil, gjennom samarbeid med partnere, kunne tilby miljøeffektive sensorløsninger for å få ned energiforbruket i stor skala, ikke bare i Norge, men også på verdensbasis.

Foto: Alexander Jaylco Fossland/Disruptive Technologies
Foto: Alexander Jaylco Fossland/Disruptive Technologies

Artikler i samme kategori

Sinusmagasinet er et magasin for elektrobransjen som utgis av Sonepar