Nedskalert teknofest i Berlin

av Kristin Bredesen

Elektronikkmessen IFA i Berlin er vanligvis høstens store lanseringsevent for forbrukerelektronikk. I år la pandemien en demper på både messen og pressedekningen. Derfor har vi samlet noen av nyhetene som kanskje gikk deg hus forbi.

IFA er den største forbrukerteknologimessen i Europa, og har blitt arrangert helt siden 1924. Pandemien greide å sette en stopper for årets IFA, men det var en nedskalert versjon av den tradisjonsrike messen som fant sted i starten av september. Messen var stengt for publikum, gikk over færre dager og hadde færre utstillere enn vanlig. Derfor fikk messen i år mindre oppmerksomhet enn vanlig, men lanseringer ble det. Her er noen av dem:

Philips Hue gir Ambilight til alle TV-er

Philips har lenge vært kjent for sine Ambilight-TV-er, der TV-en projiserer et lysspill på veggen rundt TV-en som matcher bildet på skjermen. Med en ny LED-stripe vil Hue nå kunne gi Ambilight-effekten til hvilken som helst TV. Diodene på Philips Hue Play gradient lightstrip kan nemlig vise individuelle farger, og støtter HDMI-boksen Hue Play HDMI sync box. LED-stripen kommer i forskjellige lengder, slik at den passer på TV-er på 55, 65 og 75 tommer, med priser mellom 1989 og 2549 kroner. HDMI-boksen kommer i tillegg.

Batteridrevet ansiktsmaske

LG benyttet anledningen til å vise fram en batteridrevet ansiktsmaske, PuriCare Wearable Air Filter. Ved hjelp av vifter skal masken filtrerer luft gjennom to utskiftbare H13 HEPA-filter, som blokkerer 99,97 prosent av alle luftbårne partikler på 0,3 mikron størrelse, og er ment som et alternativ til engangsmasker som må kastes etter bruk. Masken bæres som en vanlig ansiktsmaske, med elastiske bånd rundt ørene. Når masken faktisk blir tilgjengelig, og hva den vil koste, er foreløpig ukjent.

Dolby Atmos i trådløse hodetelefoner

VC viste fram hodetelefonene XP-EXT1, som skal kunne dekode 7.1.4 kanaler og gjengi surround-formatet Dolby Atmos. Dette blir mulig ved å koble HDMI-kildene til en digital prosessor, som formidler lyden trådløst til hodetelefonene over 5 GHz-båndet. Settet skal også kunne brukes med DTS:X-lydspor, og de kan også oppskalere stereo til 5.1-lyd. JVC har kalt teknologien for Exofield, som bruker proprietære algoritmer til å skape et 3D-lydbilde mellom de to øreklokkene. JVC-EXT1 ble først avslørt på CES i januar, men har ikke vært tilgjengelige før nå. Prisen er 11.990 kroner.

Harman Kardon gir Sonos konkurranse

Citation-serien til Harman Kardon har manglet en bærbar høyttaler, slik som Sonos Move. Derfor er Citation 200 nå lansert, med det samme interiørvennlige, stoffkledde designet som har gjort Citation-serien populær. Batteridriften lar deg spille musikk hvor som helst over både WiFi og Bluetooth. Den støtter også AirPlay 2 og Chromecast, og har Google Assistant akkurat som de andre Citationhøyttalerne. Batteritiden er 8 timer, og den lades med USB-C. Prisen ser ut til å bli den samme som Sonos Move, altså rundt 4000 kroner.

TV på terrassen

Som vanlig var det flere TV-lanseringer under IFA. Samsung utvidet for eksempel sitt utvalg av 8K-modeller.
Mest spesielt var likevel lanseringen av The Terrace. Dette er deres første TV som er laget for utendørsbruk, og den kommer i størrelser på 55, 65 og 75 tommer. TV-en har IP55-klassifisering, som betyr at den er støv- og sprutsikker. Selve skjermen har Samsungs QLED-panel med 4K-oppløsning, og lysstyrken skal være på 2000 nits for å kunne være brukbar utendørs i dagslys. En matchende lydplanke blir også tilgjengelig. Produktene er tidligere lansert i USA, og skal nå friste europeiske kunder, i første omgang Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Italia og Sveits.

Laserprojektor med HDR-støtte

Noe av det hotteste på projektorfronten for tiden, er laserprojektorer som stilles inntil veggen som bildet skal projiseres på. Samsung lanserte verdens første projektor av denne typen med 4K og støtte for HDR10+. Lysstyrken er på 2800 ANSI lumen, og skal med det være kapabel til å vise alle fargenyansene i bildemateriale med HDR10+. Projektoren vil komme i to varianter: LSP9T, som kan gi et 130-tommers bilde på veggen, og LSP7T, som «bare» greier 120 tommer. Begge er utstyrt med Samsungs smart- TV-system, slik at du kan strømme innhold direkte fra Netflix og andre. Det er ikke kjent hva prisen blir i Norge og når du eventuelt kan kjøpe dem, men i USA kan de bestilles for henholdsvis 3500 og 6500 dollar.

Ny utfordrer i hodetelefonkrigen

Bose og Sony har de siste årene ledet an i kampen om
kundene når det gjelder trådløse, støykansellerende hodetelefoner. På IFA lanserte Phillips sin siste utfordrer, Fidelio L3. I tillegg til aktiv støydemping via fire mikrofoner som snapper opp bakgrunnsstøy, er det lagt vekt på å holde støyen ute med passiv støydemping med puter i såkalt minneskum. For bedre lydkvalitet over Bluetooth, støtter hodetelefonene aptX. Batteritiden er oppgitt til hele 35 timer, eller 30 timer med aktiv støydemping, og hurtiglading via USB-C skal sikre seks timers avspilling i løpet av bare 15 minutter. Prisen er 3500 kroner.

Ny brettemobil fra Samsung

Samsung lettet sløret av Galaxy Z Fold 2 like før messen, men demonstrerte den skikkelig først i Berlin. Dette er andre generasjon brettemobil fra selskapet, altså en mobil med en stor skjerm på 7,6 tommer som kan brettes i to og foldes sammen. Den har også en skjerm på 6,2 tommer, som du kan bruke når du ikke vil brette ut den store skjermen. En app som du bruker på den lille skjermen, fortsetter på den store skjermen når du bretter den opp. Hovedkameraet er består av en trippelløsning med 12 megapiksels ultravidvinkel, vidvinkel og teleobjektiv. Og prisen? 23 290 kroner. Telefonen kan kjøpes nå.

Artikler i samme kategori

Sinusmagasinet er et magasin for elektrobransjen som utgis av Sonepar