Norgesmester i elektro gjør seg klar for VM i World Skills

av Kristin Bredesen

Den ferske norgesmesteren i elektro Fredrik Vehus Skjerve forbereder seg på å representere Norge i yrkes-VM i Shanghai, som går av stabelen i oktober. Nå ligger han i hardtrening både på arbeidsplassen og gjennom god praksis hos kundene.

Det var stormende jubel i NTE Elektro i Verdal da Fredrik Vehus Skjerve dro hjem førsteplassen i NM i Elektrofag. Nå tilrettelegger arbeidsplassen for at 19-åringen skal kunne trene effektivt frem mot høstens yrkes-VM.

– Jeg er utrolig stolt for å få lov til å representere Norge og elektrofaget, sier han.

– Kollegaene er selvsagt stolte, de har ikke hatt noen som har deltatt før, og ingen som har dratt hjem førsteplassen, sier Fredrik. Ekstra imponerende er det at han på samme dag tok skrittet fra lærling til fast ansatt hos NTE.

– Jeg tok fagprøven omtrent samtidig som oppkjøring til NM, men jeg prioriterte selvsagt fagprøven, sier han.

Tidspress og nøyaktighet
NM i Elektro startet med en teoretisk utslagskonkurranse hvor 30 gikk videre til runde to av totalt 150-200 deltagere, de syv beste møttes til slutt til praktisk konkurranse. NM er kun for lærlinger og unge fagarbeidere. Vehus Skjerve oppnådde rekordsummen 93 poeng av 100 mulige.

– Oppgavene besto av å installere kanaler, stikkontakter, lys og brytere, samt programmere styringssystemene PLS og KNX.

Det er mange momenter som skal løses på et begrenset arbeidsområdet og under stort tidspress. Flere av oppgavene dreide seg om ting jeg ikke er borte i til vanlig. Vi fikk vite noe på forhånd, med mulighet til å forberede oss, men en god del var ikke forhåndsdefinert. Blant de største utfordringene var KNX-programmering og styringssystemene, som jeg ikke hadde erfaringer med tidligere, sier han.

MEDALJER TIL ALLE: F.v. Tor-Inge Ulstein fra Tussa Installasjon, Henrik Haaverstein fra Kreatel, Bjørn Ivar Hillestad fra Installatøren Oslo, tredjeplassvinner Anette Desireé Waagsbø Skram fra El 24, andreplassvinner Agnar Grøtting fra Elteam i Trondheim – og foran selveste førsteplassvinner Fredrik Vehus Skjerve fra NTE Elektro. Foto Knut Viggen, Nettverk

Første jente med i NM
En hyggelig milepæl under årets Norgesmesterskap i Elektro var at det for første gang deltok en kvinne gjennom EL 24-elektriker Anette Desireé Waagsbø Skram, som endte på 3. plass. På 2. plass kom Agnar Grøtting fra Elteam, Trondheim, mens Bjørn Ivar Hillestad fra Installatøren Oslo, Henrik Haaverstein fra Stavanger, Kreatel og Tor-Inge Ulstein Tussa Installasjon delte 4. plassen. Alle fikk «medal of excellence». Det vil si at alle har gjort utmerket utført fagarbeid. I hardtrening Fredrik får stor støtte fra arbeidsplassen i forberedelsene til VM.

– De har vært helt suverene i oppløpet til NM så vel som til VM, med tilrettelegging av trening i arbeidstiden. Jeg har fått en egen «krok» på arbeidsplassen med alt nødvendig verktøy/materiell for at jeg skal få forberede meg på best mulig måte. Den mest effektive treningen er imidlertid gjennom å utføre daglige oppdrag ute hos kunder, hvor man møter på uforutsette utfordringer man må løse.

Kollegaene gir meg råd og tips underveis, og lar meg få den tiden og støtten jeg trenger til å forberede meg frem til VM, sier Fredrik som reiser med resten av Yrkeslandslaget for å representere en av 11 fagdisipliner. Konkurransen går av stabelen 12.-17. 10. – Jeg er utrolig stolt over å få lov til å representere Norge og elektrofaget, sier han.

Har egen mentor og coach
I tillegg til erfarne og støttende kolleger har Fredrik en mentor og trener i Harald Haugen, som til daglig er distriktsansvarlig/produktansvarlig KNX hos Instell, og selv deltok i mesterskapet i 2010.

– Haugen er hoveddommer under NM og utrolig dyktig. Vi trener på gamle oppgaver, men vi vet ikke hva konkurransen vil inneholde, siden WorldSkills går av stabelen kun annethvert år, betyr det at ting fort blir utdatert, mao kan man ikke trene på for gamle oppgaver. Vi blir målt på tid og nøyaktighet, så det gjelder å holde hodet kaldt. Øvelsene er lagt opp til at du skal ha dårlig tid, og i VM er tidsrammen per oppgave enda noen hakk knappere enn i NM, det stilles høye krav til tempo og nøyaktighet, sier han.

Økt fokus på programmering
Elektro er et fag i rivende utvikling, med økt fokus på programmering. Det er noe av bakgrunnen for at KNX-systemer er tatt inn i NM. – I tillegg til at deltagerne blir målt på dette i konkurranser, er det også viktig å være oppdatert i styringssystemer som blir brukt ute på anleggene for å få den totale fagforståelsen. Det er høyt nivå på oppgavene og det er mye som skal løses på kort tid, sier Fredrik.

Kun forbigått av VM i fotball og OL
Over 80 nasjoner deltar i WorldSkills, noe som gjør det til et av verdens største arrangementer, kun OL og VM i fotball er større. – Jeg tror ikke det er så mange som vet hvor stort arrangementet faktisk er, det burde fått mer oppmerksomhet, fastslår Fredrik.

– Hvilke forventninger har du til konkurransen?

– Først og fremst gleder jeg meg til å delta, så har jeg selvsagt forventninger om en god plassering!

Artikler i samme kategori

Sinusmagasinet er et magasin for elektrobransjen som utgis av Sonepar