Ny løsning for trådløst bredbånd – rigget for 5G

av Kristin Bredesen

Telia lanserer et nytt trådløst bredbåndsprodukt kalt «fixed wireless access», (FWA).

Dette er en veldig enkel og rimelig måte å få installert trådløst bredbånd i hjemmet. Vi er sikre på at mange kunder, spesielt tidligere kobberkunder, vil sette pris på denne løsningen, sier Ola-Jo Holthe Semb sjef for bredbånd i Telia.
Med trådløst bredbånd får du som kunde fast internett med stabil og god hastighet levert over Telias 4G-nett. Om ikke lenge leveres også trådløst bredbånd med 5Gteknologi, i tillegg jobber Telia med å kunne levere TV gjennom det nye bredbåndsproduktet. Trådløst bredbånd selges gjennom Telia-eida Get.

Gode tilbakemeldinger

– Vi gleder oss veldig til å rulle ut trådløst bredbånd i Norge. Tilbakemeldingene fra de første kundene har vært veldig positive, og vi har stor tro på produktet. Med utfasingen av kobbernettet er det mange nordmenn som vil trenge nytt internett de neste årene, da er trådløst bredbånd fra Telia et godt alternativ. Trådløst bredbånd er særlig attraktivt for en del sekundærboliger som hytter samt nye boligfelt. I takt med oppgraderingen av 4G- og utbyggingen av 5Gnettet – vil hastigheten øke raskt noe som vil gjøre trådløst bredbånd til en reell utfordrer til dagens fiberløsning som fort kan koste kr. 20.000-50.000 for en enkelt husstand, sier Holthe Semb.

Enkel installasjon

Tjenesten leveres med en utendørs antennemottaker, som sikrer optimal stabilitet og hastighet. Internettsignalene kommer fra en basestasjon i nærområdet. Dermed slipper man graving i forbindelse med montering, noe som gir en billig og enkel installasjon.

Alt du trenger for å ta i bruk trådløst bredbånd er en liten utendørs antennemottaker (ca. 10×10 cm) og en innendørs trådløs ruter, som leveres når produktet installeres hjemme hos deg.
– Sammenlignet med fiberutbygging er det også mye mindre inngripen i natur og nærområde. Utstyret vi leverer med produktet, som den trådløse Wi-Fi 6-ruteren fra Zyxel, er samtidig med på å gi kundene en overlegen Wi-Fi-opplevelse, lover Holthe Semb.

Wi-Fi 6-teknologien, som Zyxel-ruteren er basert på, er siste generasjons trådløst internett. Teknologien optimaliserer blant annet bruken av båndbredden i det trådløse nettverket og gir større kapasitet. Det er med på gi høy hastighet og svært lav responstid.

Oppkobling og utstyr har en fast pris på kr. 699,00 og inkluderer utendørs antennemottaker på 10×10 cm, Wi-Fi 6-ruteren samt den digitale sikkerhetstjenesten «Trygg på Nett». Den månedlige abonnementskostnaden er fast og avhenger av hvilken hastighet du velger: 25 Mbps 599,00, 50 Mbps kr. 699,00 og 75 Mbps kr. 999,00.

Snart med 5G-teknologi

Trådløst bredbånd fra Telia vil snart leveres med den superraske 5G-teknologien. Det vil gi en enda bedre bredbåndsopplevelse, med hastigheter på over 100 Mbps og muligheten til å bruke enda flere enheter samtidig.
Telia er fullt i gang med byggingen av sitt nasjonale 5G-nett, og trådløst bredbånd vil tilbys med 5G etter hvert som nettet bygges ut. Åpningen av 5G-nettet har allerede startet i utvalgte norske byer, og innen utgangen av 2023 lover Telia at det landsdekkende nettet være på plass. Parallelt med 5G-utbyggingen moderniserer også Telia sitt 4Gnett, som allerede nå vil gi bedre hastigheter for kunder med trådløst bredbånd.

– Oppgraderingen av 4G og utrullingen av 5G vil gjøre trådløst bredbånd til et veldig attraktivt bredbåndsprodukt. Fremover vil vi prioritere å rulle ut trådløst bredbånd i områder hvor kobbernettet legges ned, og at de som bor her raskt får tilgang til 5G, sier Holthe Semb.

«Side om side»

– Sammenlignet med utlandet er det et stort fiberfokus i Norge, noe som nok vil avta med utbygging og etablering av 5G. Vi tror de to løsningene vil sameksistere, side om side. Modernisering av 4G, i kombinasjon med at 5G-teknologien brer seg, vil gjøre trådløst bredbånd til et fullgodt alternativ til fiber. Telia lover full 5G dekning i 2023, når det skjer, og 5G-teknologien har satt seg, tror jeg man vil se kunder som velger radio fremfor fiber, sier han.

ENKEL INSTALLERING: Alt du trenger for å ta i bruk trådløst bredbånd er en liten utendørs antennemottaker (ca. 10×10 cm) og en innendørs trådløs uter, som leveres når produktet installeres hjemme hos deg. Foto: Telia

Artikler i samme kategori

Sinusmagasinet er et magasin for elektrobransjen som utgis av Sonepar