Ny teknologi kan redde liv på byggeplasser

av Kristin Bredesen

Ved å koble sensorer på byggeplassen trådløst med en app i mobiltelefonen øker start-up selskapet Brinja AB sikkerheten til bygningsarbeiderne. Resultatet er rask responstid ved evakueringer og et tryggere arbeidsmiljø. Blant begeistrede kunder er Skanska og NCC.

Gjennom digitalisering av byggeplasser kan antall ulykker og branner reduseres betydelig. Brinja høster mye positiv oppmerksomhet for teknologien som oppdager risikofaktorer og forbedre responstiden betydelig i nødsituasjoner i risikable arbeidsmiljøer. – Vi er først ute med et app-basert evakueringssystem, Brinja Guardian, slik at alle kan føle seg trygge på arbeidsplassen. Løsningen kan redusere evakueringstiden sterkt og sikre at alt personell faktisk har forlatt arbeidsplassen gjennom en smart IoT-løsning, sier Robert Rehammar, styreleder og medgründer av Brinja AB.

Når hvert sekund teller

– I en nødsituasjon som krever evakuering teller hvert sekund. Når det gjelder sikkerhet, er det viktig å tilby løsninger med høy ytelse for å opprettholde kravene fra kundene. Siden starten i 2016 har vi tilegnet oss omfattende innsikt i sikkerheten på arbeidsplassen fra fagforeninger, førsteinstansaktører, sikkerhetsledere og prosjektledere i ledende store selskaper, men viktigst av alt – ved å snakke med bygningsarbeidere om deres spesifikke behov, sier Rehammar.

Trygger byggeplassen

Gjennom den brukervennlige appen varsles hele byggeplassen via SMS og appvarsler som instruerer ansatte om å evakuere. Ansatte rapporterer i appen at de er evakuert, noe som betyr at arbeidsleder enkelt kan samle informasjon om evakueringen og sikre at alle blir evakuert raskt og effektivt. Loggen er også et godt grunnlag for treningsevakueringer.

– Hjertet i systemet, kalt Guardian, er produktet Core, som er koblet til skytjenesten vår. Core inneholder sirene og kontrollelektronikk for å kontrollere belysningen på byggeplassen. Disse er plassert i nærheten av den midlertidige el-infrastrukturen på bygningene. Under en evakuering, varsler Core gjennom sirene og blinkende belysningen på bygningen. Årsaken til at den blinkende funksjonen er nødvendig, er at det ofte er støyende og vanskelig å høre en sirene på en byggeplass. Når personalet har forlatt bygningen, kan de gjennom appen markere seg som trygge, slik at de ansvarlige på stedet kan fokusere på å finne de som faktisk er savnet, forklarer Rehammar.

Sikrer et sunt arbeidsmiljø

Den andre delen av systemet er Node, som kobles til Core, og dermed videre til skyen. Node har et stort antall sensorer integrert som fanger opp endringer i temperatur, støy, støv, fuktighet, og som overvåker og rapporterer arbeidsmiljøet i sanntid. Når grenseverdiene overskrides, kan man varsle ansatte og stenge av byggeplassen.

– Ved å måle arbeidsmiljøparametere med Node, kan man i tillegg sikre et sunt arbeidsmiljø. Vi har også en rekke nye produkter under utvikling for å forbedre sikkerheten ytterligere, som vi planlegger å lansere i løpet av de neste seks månedene, forteller Rehammar

Effektiviserer evakueringsøvelser

I Sverige er kjente aktører som NCC og Skanska allerede begeistrede brukere av teknologien, men foreløpig har Brinja lite erfaring med det norske markedet.

– Vi antar at det norske markedet i likhet med det svenske har stort fokus på å forbedre sikkerheten, så vi håper responsen i det norske markedet etterhvert skal bli like god som i hjemmemarkedet. Tilbakemeldingene fra kundene våre er generelt veldig positive, slår Rehammar fast. Løsningen er enkel og brukervennlig, slik at sikkerhetsarbeid ikke blir sett på som en byrde. Det mest sentrale er at den korter ned evakueringstiden i en reell krisesituasjon, men det er verdt å merke seg at løsningen også sparer tid da evakueringsøvelser går mye raskere sammenlignet med en tradisjonell øvelse.

Høster ros

I november 2019 ble Brinja tildelt den svenske Embedded Award 2019 for IoT med motivasjonen «Søknaden løser utfordringen med å holde en byggeplass trygg og sikker ved bruk av moderne IoT teknologi. Systemet er robust, enkelt å installere og enkelt å bruke». Selskapet er også nominert til HållNollans arbeidsmiljøpris 2020. Brinja ble blant annet tatt i bruk på Landvetter lufthavn i forbindelse med omfattende utbyggingen av flyplassen i 2019/2020.

Betydelig marked for sikkerhetsløsninger

Sikkerhet på byggeplasser har høy prioritet. Bare i Europa anslås markedet for digitale sikkerhetsløsninger i byggebransjen til 25 milliarder svenske kroner.
– Vi har fokus på ekspansjon og rask vekst i Norden, og deretter i Europa. I dag har vi den beste teknologien, med gode tilbakemeldinger på brukervennligheten. Nå jobber vi med å integrere flere og flere funksjoner og sensorer i Brinja Core och Node i nært samarbeid med kundene våre, sier Rehammar.

Artikler i samme kategori

Sinusmagasinet er et magasin for elektrobransjen som utgis av Sonepar