Skaper smartere transport

av Kristin Bredesen
SMART TRANSPORT: Ved hjelp av blant annet teknologi og sensorikk skal Nordland fylkeskommune få innbyggerne i Bodø til å velge miljøvennlige transportalternativer. Leder for prosjektet Siri Vasshaug. Foto: Martin Philip Fjellanger, Telenor

Skaper smartere transport

Nordland Fylkeskommune har fått 50 millioner kroner til et prosjekt for å få innbyggerne til å forflytte seg på en miljøvennlig måte. Nå skal nye smarte løsninger testes ut på Bodø-væringene.

Ved å bruke IoT og sensorikk skal de påvirke og gjøre det enklere for innbyggerne å velge grønne alternativer,
– Målsettingen er å få folk til å velge mer miljøvennlige og mer kollektiv transport som buss, sykkel, å dele bil og å gå. For å få dette til må vi vite mer om folks bevegelsesmønster. Ved bruk av sensorikk kan vi få et bilde av hvor folk sykler, og hvilket geografisk område folk forflytter seg for at vi skal kunne forbedre dagens tilbud. Spørsmålet er hvordan vi kan bruke teknologi og IoT for å få dette til, sa prosjektleder Siri Vasshaug fra Nordland Fylkeskommune i sitt foredrag på IoT-Gathering.

Autonome busser
Ved å bruke IoT og sensorikk skal de innhente, sammenstille og analysere data og presentere mulighetene som innbyggerne kanskje ikke visste de hadde tilgang til.
–  Et eksempel er å koble sensorer på brøytebiler sammen med et brukergrensesnitt som viser at «vær så god – her kan du sykle i dag». Vi vurderer større bruk av IoT, sensorer og tracking enn det vi gjør i dag. Så skal vi tilby nye løsninger som små autonome busser. Da kan vi tilby folk det de vil ha, nemlig hyppigere avganger og større fleksibilitet i forhold til på- og avstigningssteder, sa Vasshaug.
Prosjektet er et samarbeid mellom Telenor, Avinor og Bodø kommune og skal pågå frem til 2023.

Artikler i samme kategori

Sinusmagasinet er et magasin for elektrobransjen som utgis av Sonepar