Slik velger du riktig varmtvannsbereder

av Linn Jeanette Agerup-Stamnes

Oppvarming av vann står for rundt en femtedel av strømregningen, og representerer et ENØK-tiltak med stort potensiale. Å oppgradere varmtvannsberederen kan faktisk halvere varmetapet. Men hvordan velger du riktig varmtvannsbereder?

Visste du at Enova gir 5000 kr i støtte til innkjøp av smart varmtvannsbereder?
Foto: Høiax

Med galopperende levekostnader og strømpriser, er det stadig flere som ønsker å investere i ENØK-tiltak. Oppgradering av varmtvannsberedere er et populært tiltak som både er effektivt, vedlikeholdsfritt, og varer i mange tiår.

Om du allerede har en velfungerende varmtvannsbereder, så er et godt råd å sjekke innstillingene. Varmer berederen opp vannet unødvendig mye? Folkehelseinstituttet anbefaler at varmtvannsberederen stilles inn på 70 grader, og du må minimum ha 60 grader for å drepe legionella-bakterierer. Det er ikke hensiktsmessig å varme opp vannet noe særlig mer enn det Folkehelseinstituttet anbefaler.

Velg varmtvannsbereder tilpasset husholdningens behov

Hvis du først har bestemt deg for å investere i en ny varmtvannsbereder, er det flere ting du må ta stilling til. Det første og mest åpenbare er størrelsen på berederen. Dersom plass ikke er et problem, anbefales det å heller velge en større enn mindre bereder.

En generell tommelfingerregel er at en 120-liters varmtvannsbereder holder til husholdninger med én til tre personer, 200 liter passer for tre til fire personer, 250 liter for familier på fire til fem personer, og 300 liter hvis man er fem eller flere personer.

Det er også viktig å se på vanene til den spesifikke husholdningen når man skal velge varmtvannsbereder. Store takdusjer, boblebad og store badekar er blitt populært i norske hjem, men kan faktisk doble vannforbruket. Er du glad i å dusje lenge eller bade ofte, bør du vurdere å velge en større bereder. Det samme gjelder for aktive storfamilier, som til tider også kan ha behov for raskere oppvarming så sistemann slipper å pine seg gjennom en kald dusj. Da kan en ekspressbereder være et fornuftig valg.

Isolering kan også ha stor innvirkning på energieffektiviteten. En varmtvannsbereder med skumisolering vil kunne redusere varmetapet med inntil 30 prosent, sammenlignet med en med standard isolasjon. Jo større bereder, desto høyere varmetap.

Varmtvannsberedere må monteres i rom med sluk, men i mindre leiligheter kan den for eksempel plasseres under kjøkkenbenken. Hvis man velger en slik løsning må det monteres lekkasjestopper.

Det anbefales også å sjekke vannkvaliteten der du bor når du skal kjøpe en varmtvannsbereder, siden det har betydning for dens levetid og garanti. Hvis det er høyt innhold av salt eller kalk i vannet der du bor, bør du velge en bereder med spesialelementer for nettopp dette. Både kommunen og leverandørene kan hjelpe deg med å finne ut hva slags kvalitet det er på vannet.

Enova-støtte til smart varmtvannsbereder

Visste du at Enova gir 5000 kr i støtte til innkjøp av smart varmtvannsbereder? Smart styring av berederen gir deg bedre kontroll over strømforbruket og bidrar til å redusere strømutgiftene dine ved å varme opp vannet når strømprisen er lav. Enova har også er støtteordning for smart styring av gamle varmtvannsberedere.

For å være kvalifisert for støtte stiller Enova en rekke krav om blant annet riktig dokumentasjon og installasjon av fagfolk. All nødvendig informasjon finner du på www.enova.no.

Artikler i samme kategori

Sinusmagasinet er et magasin for elektrobransjen som utgis av Sonepar