Spar penger ved å sette sammen din egen boligalarm

av Linn Jeanette Agerup-Stamnes

Stadig flere kunder skjønner at de sparer mye på å investere i egen boligalarm. Selv om innkjøpskostnaden er høyere, så slipper du de løpende månedlige utgiftene til alarmselskapene, og du eier alt utstyr selv fra start.

Et gjennomsnittlig alarmsystem er spart inn på mellom 2-2,5 år, avhengig av størrelsen på anlegget. Enkelte betaler opp mot 600 kroner i måneden til alarmselskapene.

Det forteller Martin Lyse, som er salgssjef i Noby. Noby er en uavhengig, norsk distributør av sikkerhetsutstyr via installatør, uten tilknytning til en spesifikk alarmstasjon.

– Vi leverer det meste av sikkerhetsutstyr, alarmsystem, videoovervåking, brannalarmsystemer, frittstående røykvarslere, adgangskontroll, smarthusløsninger med integrasjon mot Nobys sikkerhetssystemer, høysikkerhetsløsninger for industri, strømforsyninger, og alt av nødvendig koblingsmateriell og kabel.

Noby er blant aktørene som leverer systemer som er uavhengige av alarmselskap. Noby hjelper med alt fra prosjektering og fram til installasjon av elektriker.

– Vi har fem ansatte på teknisk support som hjelper våre kunder og montører, og bistår i å prosjektere sikkerhetsløsninger. Det er bare å ringe eller maile oss, så hjelper vi deg gratis med prosjektering, valg av utstyr og befaring. Vi kan også være med i møter med montør og sluttkunden ved behov, forteller Lyse.

Noby selger kun FG-godkjente komponenter.

Dette trenger du til boligalarmen

Så, hva bør en boligalarm bestå av?

Lyse forteller at når det gjelder brannalarm, så er det det vanlige TEK17-kravet som gjelder.

– For eneboliger betyr det godkjente røykvarslerne som er koblet til strømnettet med backup-batteri. Røykvarslerne skal dekke kjøkken, stue, tekniske rom og området utenfor soverom. Det skal være minst én røykvarsler i hver etasje, og de må plasseres sånn at volumet på alarmen er minst 60 desibel i oppholdsrom og soverom når dører er lukket, forklarer han.

Når det gjelder innbruddsalarmen, så forteller Lyse at du må du ha bevegelsesdetektorer i de store rommene hvor det er mest sannsynlig at innbruddstyver ønsker å ta seg inn.

– Dette er typisk i stue med TV. Man kan også installere alarm på alle vinduer og dører. 

Mange muligheter for å styrke sikkerheten

Videre finnes det uendelig med muligheter, avhengig av behov.

Du kan velge mellom trådløst og kablet, som kan kombineres med internett som kan flytte seg over på 4G-sender med batteri, slik at du alltid har kontakt med sentralen. Dette gjør systemet veldig driftsikkert. Noby tilbyr også gratis app, som gir deg full kontroll på eventuelle hendelser, samt muligheten til å se temperaturer ute og inne i appen, forteller han. 

Kamera og tv-overvåkning er der Noby økte omsetningen mest i fjor.

– Vi har løsninger som dekker alt fra enkel installasjon innendørs og utendørs på privatboliger, til større systemer som krever full analyse. Vi har også løsninger som registrerer bilskilt og ansikt, samt løsninger med bevegelsessensorer, sier Lyse.


Noby leverer også kodepanel som plasseres ved siden av døra, slik at man enkelt kan åpne døra og slå av alarmen.

– Alt er koblet opp mot appen, så sluttkunden har kontroll på hvem som er hjemme. Kodepanelet kan brukes både kablet og trådløst.

Noby tilbyr også en smarthusløsning med integrasjon mot deres sikkerhetssystem.

– Dersom kunden ønsker å knytte seg opp mot et alarmselskap, så er det også mulig. Her velger kunden helt selv hva de vil ha, avslutter han. 

Artikler i samme kategori

Sinusmagasinet er et magasin for elektrobransjen som utgis av Sonepar