Stadig bedre mobilkameraer

av Kristin Bredesen

Hver ny generasjon av smartmobiler bringer med seg et utvalg nyheter. Det er gjerne raskere prosessorer, mer minne, bedre skjermer, bedre batteri, mer elegant design, bedre sikkerhet. Og ikke minst – kamerafunksjonene blir bedre og bedre. Alle mobilprodusenter utfordrer hverandre kontinuerlig for å levere stadig bedre bildekvalitet.

Det er flere aspekter som spiller inn på et godt mobilkamera: Evnen til å levere gode, skarpe bilder i dagslys, med korrekte farger og detaljnivå. Akkurat det er noe de aller fleste moderne telefoner klarer ganske greit.

Men så kommer de mer utfordrende elementene. For eksempel bilder i mørke omgivelser, zoom eller avanserte portrettbilder. De er først i det siste at mobilkameraer er blitt gode nok på disse områdene, og dette er gjerne takket være flere linser som jobber sammen for å gi de beste bildene under forskjellige forhold. Samtidig er programvaren i telefonene stadig mer avansert, og kunstig intelligens klarer ofte lynraskt å optimalisere bilder til best mulig resultat, uten at vi engang merker det.

Mange linser, smartere programvare

En av produsentene som har vært i forkant av bransjen spesielt når det gjelder mobilkameraer, er Huawei. Deres P40 Pro-modell, som ble lansert på vårparten, er en mobil som på mange måter setter standarden for hvor bra bilder telefoner kan ta i år 2020. Vi kommer naturligvis til å se andre modeller fra andre produsenter i tiden fremover, som tar mulighetene enda lenger, men P40 Pro er per i dag et godt eksempel på hva som er mulig.

Denne telefonen har tre kameraobjektiver, der hovedkameraet har en veldig stor sensor som sørger for å ta meget gode bilder under de fleste forhold, også i mørke omgivelser. Det andre kameraet tar ultravidvinkelbilder, mens det tredje objektivet brukes til avansert zoom. Til slutt har P40 Pro også en dybdesensor som blant annet brukes til svært realistiske portrett-effekter, og andre forbedringer

Bedre og bedre zoom

Zoom-teknologien er veldig interessant. Slanke mobiltelefoner har ikke plass til avansert zoom-optikk, så Huawei bruker et system bestående av speil og linser for å nå 5x optisk zoom. Huawei brukte en tilsvarende løsning i fjorårets P30, men nå er resultatene forbedret takket være smartere og mer effektiv programvare og justeringer i maskinvaren.

Programvaren gjør det også mulig å zoome digitalt helt opp til 50x, men det resulterer i uklare og uskarpe bilder. Det er best å holde seg til optisk zoom for de beste resultatene.

Men alt i alt er bildene imponerende – enten de tas i dagslys, i mørke, med zoom eller med ultravidvinkel. P40 Pro er absolutt telefonen som setter ny standard for bildekvalitet, og det er lett å se for seg at andre produsenter vil fortsette å satse på stadig bedre kameraløsninger.

Artikler i samme kategori

Sinusmagasinet er et magasin for elektrobransjen som utgis av Sonepar