Storsatsning på smarthus, 262 leiligheter på Storo rustes for en enklere teknologisk hverdag

av Kristin Bredesen

Norges største boligbygger, Veidekke, satser stort på smarthusteknologi. Nylig gjorde entreprenørgiganten helomvending for et av selskapets større boligprosjekter i Oslo, med 262 leiligheter med fremtidsrettet smarthusteknologi. Veidekke erstatter alle tradisjonelle kablede løsninger med trådløs styring i boligprosjektet som skal være ferdig i utgangen av 2020.

Jon Helsingeng fra energistyringsselskap Eaton og Mikkel Nielsen i Veidekke Eiendom.

– Smarthusteknologien er så viktig at vi var villig til å ta tilleggskostnaden for omprosjekteringen. For oss er det kritisk å levere fremtidsrettede hjem; leilighetene vi selger skal være moderne også om 5 til 10 år. Fordi vi tok grep, kan boligeierne enkelt installere smarthusteknologi i sine leiligheter. Lys styres trådløst og leilighetene er klare for smarthusoppgraderinger, sier digitaliseringsdirektør i Veidekke Eiendom, Mikkel Nielsen. Med trådløs grunninstallasjon kan boliger bygges raskere og mer kostnadseffektivt fordi arbeidsmengden reduseres for elektrikere, flisleggere og byggentreprenøren. Det reduserer også sannsynligheten for å gjøre feil.

Smarthus er den nye standarden

Digitaliseringsdirektøren mener Veidekke Eiendom kan doble sine resultater frem mot 2025, blant annet ved å inkludere mer teknologi inn i sine prosjekter.

– Byggeprosessen vil effektiviseres når man planlegger for trådløs smarthusteknologi tidlig i prosessen. Det viktigste er at boligene får en helt annen fleksibilitet der teknologi kan skape bedre bo-opplevelser, sier Nielsen og forklarer at bo-opplevelsen står sentralt i hvordan Veidekke vil bygge fremover:

– Vi endrer måten vi tenker på. Tanken om å bygge bygg for bygg erstattes med et tankesett om å bygge varme nabolag der folk har en følelse av identitet og tilhørighet, forklarer Nielsen.

Markerer et skifte for hvordan boliger i Norge bygges

Jon Helsingeng, administrerende direktør i energistyringsselskapet Eaton, håper flere vil følge etter Veidekke og satse på smarthus. – Veidekke setter her standarden for leiligheter som bygges i 2019. I sum får man en mer fremtidsrettet bolig til samme pris. Trådløs grunninstallasjon burde derfor være en «no-brainer» for alle som bygger boliger, sier Helsingeng.

Helsingeng støttes av Nielsen

– Eatons smarthusteknologi kom ferdig konfigurert. Det gjorde at elektroentreprenøren Guriby installerte de trådløse lysbryterne på rekordtid, sier Nielsen. Han tror flere boligeiere vil få øynene opp for hvordan teknologi kan forbedre bo-opplevelsen.
– Smarthusteknologien er i ferd med å gå fra «kjekt å ha» til noe man «må ha». Det stiller krav til boligentreprenørene. Vi deler våre erfaringer med konkurrenter, sier Nielsen som forventer at prosjektet vil få den nest høyeste bærekraftsertifiseringen for nybygg, «Breeam- NOR Excellent».

Artikler i samme kategori

Sinusmagasinet er et magasin for elektrobransjen som utgis av Otra Norge AS