Tester veilys drevet av solceller

av Linn Jeanette Agerup-Stamnes

Rælingen kommune tester en ny type veilys som er drevet av solceller.

RIMELIG OG BÆREKRAFTIG VEILYS: De nye veilysene er utviklet spesielt for det nordiske klimaet med lange, mørke og kalde vinterperioder. Design, komponenter og styringssystemet gjør at lampene kan lyse i opp mot 90 dager uten direkte sollys. (Foto: Rælingen kommune)

Foreløpig er det satt opp fire slike veilys langs gang- og sykkelvegen fra bussholdeplassen Linjeveien og mot Henrik Sørensens veg. 

– Dette er et prøveprosjekt for å teste hvordan solcelle fungerer i norsk klima. Er prosjektet vellykket vil det bli aktuelt å sette opp flere slike, forteller Simen Fossumstuen som er leder for veiavdelingen i Rælingen kommune.

De nye veilysene er utviklet spesielt for det nordiske klimaet med lange, mørke og kalde vinterperioder. Design, komponenter og styringssystemet gjør at lampene kan lyse i opp mot 90 dager uten direkte sollys. Lysene dimmes opp når de registrerer bevegelse og dimmes ned igjen når det ikke registreres bevegelse, for å spare strøm.

– De er kostnadseffektive å sette opp, og er ofte rimeligere å sette opp enn tradisjonelt veilys. Vi trenger ikke grave kabelgrøfter, kun grave ned fundamentene. I tillegg slipper vi strømregning, sier Fossumstuen.

Denne typen belysningsløsning er ikke minst et miljøvennlig alternativ, siden de er 100% drevet av fornybar energi. Til stolpene benyttes tremateriale som er kortreist, karbonnøytralt, gjenbrukbart og vedlikeholdsfritt.

Foreløpig er det satt opp fire slike veilys langs en gang- og sykkelvei, melder Rælingen kommune.

Illustrasjonsfoto

Artikler i samme kategori

Sinusmagasinet er et magasin for elektrobransjen som utgis av Sonepar