Trådløse sensorer drives av lampelys

14/6/21
Teknologi
3/8/2023

Epishines «lyscelle» kan endre måten vi driver små elektronikkprodukter på. Det svenske start-up selskapet har introdusert en liten, tynn og fleksibel organisk solcelle som kan integreres i sensorer, forbrukerelektronikk og andre produkter med lav effekt for å redusere eller eliminere behovet for batterier.

I en stadig mer oppkoblet verden med økende antall trådløse sensorer vokser det frem behov for miljøvennlige og driftssikre alternativer til batterier. All elektronikk som i dag drives av små batterier, som varer i ett år eller mer, kan potensielt drives av høsting av vanlig innendørslys, et bærekraftig alternativ både fra et miljø- og vedlikeholdsperspektiv.

«Grønnere, billigere og mer driftssikker»

Basert på 25 års forskning lanserte Epishine i februar sitt første solcelleprodukt som er optimalisert for vanlig innendørslys. Den organiske solcellen, som er laget av polymerer lover bedre virkningsgrad på lavere lysnivåer enn konkurrerende produkter, som i hovedsak er basert på kisel. Lyscellene er giftfrie, basert på organisk elektronikk og innkapslet i resirkulerbar plast. De tynne og fleksible cellene kan enkelt integreres i typiske plastbaserte elektronikkhus som enkelt kan tilpasses ulike produkter.

– Vi tilbyr et produkt som omdefinerer forholdene for alle som utvikler trådløse laveffektprodukter, for eksempel for det voksende IoT- og PropTech-markedet, det gjør det mulig å utvikle produkter med økt driftssikkerhet, som ikke er avhengige av dyre batteribytte, sier Technical Project Manager Jesper Nilsson i Epishine.

VEKKER STOR INTERESSE:
Interessen har vært stor etter produktlanseringen, spesielt fra selskaper innen prop-tech og IoTsegmentet, sier Technical Project Manager Jesper Nilsson. Foto: Epishine

Rigget for storskalaproduksjon

Et av konkurransefortrinnene til Epishine er den patenterte produksjonsmetoden som er skalerbar for store volumer, og gir et fleksibelt produkt som er konkurransedyktig på pris, noe som potensielt kan gjøre Ephisine til en av de verdensledende aktørene innen trykte organiske solceller.

– Den unike skalerbarheten skyldes at hele produksjonsprosessen er basert på forskjellige utskriftsteknikker, rull-til-rull, forklarer Nilsson.

Gode markedsmuligheter innen IoT og prop-tech

Markedsmulighetene og de store volumene vil være i leveranser knyttet opp mot produsenter av IoT-produkter og prop-techselskaper. Fordi solcellen er fleksibelt er det enkelt å integrere den i ulike produkter. Epishine er i kontakt med flere interessenter som vil benytte komponenten i sine produkter. Allerede nå er solcellen intergrert i Pollux sine temperatur- og fuktighetsmålere.

– Interessen har vært stor etter produktlanseringen, spesielt fra selskaper innen prop-tech og IoT-segmentet som står foran betydelig vekst. Det medfører en økende etterspørsel etter skalerbarhet og miljøvennlige komponenter som gir bedre driftssikkerhet, sier Nilsson. I motsetning til batterier, som kan ta relativt stor plass, er lyscellen tynn og kan lett integreres i sensorer som gjør at sluttproduktet kan gjøres enda tynnere. Ved store volumer kan produksjonen kundetilpasses med modifisering av størrelsen.

Utvikler nye produkter

Markedstilnærmingen tar utgangspunkt i tre faser i samsvar med hvordan selskapets teknologi utvikler seg:

– Det første skrittet er vi godt igang med nå – nemlig produksjon av lysceller for små innendørs produkter, så skal vi fortsette å bruke disse i applikasjoner utendørs, først gjennom materialintegrasjon, der tradisjonelle solceller ikke kan brukes i dag. Det tredje skrittet vil være tilpasning for storskala energiproduksjon, sier Nilsson. Nå er hovedfokuset å få fart på lyscelleproduksjonen for innendørs bruk.

– Vi befinner oss i sluttfasen for å få igang maskiner som skal øke produksjonsvolumet, parallelt forskes det på utendørs solcellene, som blir det neste produktet vi lanserer, sier han. Lanseringsdato for første utendørsproduktet forventes å bli sommeren 2023.

LYSCELLE: Pollux`temperatur og fuktighetssensor «Hadar» med Epishines lyscelle integrert. Foto: Epishine

Flere artikler i denne kategorien