Utvidet virkelighet gjør jobben lettere

av Kristin Bredesen

Augmented Reality, også kjent som AR, og på norsk kalt utvidet virkelighet, har vært et populært stikkord i teknologikretser i noen år.

Enkelt forklart betyr det at datagenererte objekter legges over den virkelige verden, og vises på mobilen, nettbrettet, eller gjennom spesielle briller. Det er en teknologi som har svært mange bruksområder, og har
allerede blitt unyttet bredt både i forbukerverdenen og blant profesjonelle.

Allerede i bruk

Enklere varianter av AR-teknologi har tross alt allerede gjort stor suksess. Spillet Pokemon Go, for eksempel. Det legger animerte objekter over ekte omgivelser, og lar deg som spiller påvirke dem. Og alt som trengs er en relativt moderne smarttelefon med kamera. Det finnes også mange apper som bruker AR til å la deg handle eller tilpasse utseendet til diverse miljøer. IKEA har for eksempel for lengst lansert en app som lar deg plassere virtuelle varianter av deres møbler i din egen stue eller soverom. Det sier seg selv at potensialet er stort, både i undervisning, turisme eller kultur. Det å kunne vise brukerne informasjon om et reisemål, eller vise dem interaktive modeller av produkter de kan bestille eller lære om, åpner for mye mer interaktivitet.

Potensiale for profesjonelle

AR har også mange bruksområder i tyngre, mer profesjonelle miljøer. Microsofts HoloLens er et avansert brillesystem som har innebygde sensorer, prosessorer og skjerm, og lar brukerne påvirke objekter med hendene. HoloLens er ikke for folk flest, men brukes av designere, arkitekter, medisinsk personell, forskere og mange andre til å visualisere 3D-modeller og påvirke dem på måter som ikke tidligere har vært mulig. Flere bransjer har tatt i bruk slike løsninger, men de er kostbare. Det er imidlertid langt flere interessante muligheter på horisonten.

Apple satser nemlig stort på mulighetene som gis av utvidet virkelighet, og lanserte på vårparten en ny iPad Pro-modell med såkalt Lidar-sensor. iPad Pro er den mest avanserte versjonen av nettbrettet, med mye prosessorkraft, og Lidar-sensoren kombineres med kameraløsningen på brettet.

Satsing fra Apple

Lidar er en spesialisert sensor som brukes til å måle avstand. Den skyter ut lys som blir reflektert tilbake fra overflater, og sensorer måler tiden det tar. Dette skjer naturligvis ekstremt raskt, sensoren måler tross alt lysets hastighet. Resultatet er meget avansert dybdedata. Lidar-sensoren kan for eksempel brukes til å skanne inn et rom og alle objektene i rommet, lynraskt og nøyaktig. Den kan måle høyde og avstand, ikke minst på men Det finnes stadig flere bruksområder for utvidet virkelighet på nettbrett og mobiler menneskene som befinner seg i rommet, og den ivaretar riktig skala. Og alt dette skjer uten noe særlig kalibrering eller oppsett.

Apples nyeste iPad Pro har innebygd
Lidar-sensor. Den samme sensoren
har også funnet veien til nylanserte
iPhone 12 Pro og iPhone 12 Pro Max.

Lidar-sensoren i en iPad trenger selvsagt apper som utnytter potensialet fullt ut, og det er nok noe som vil komme i mye større grad på sikt. Det spekuleres også i at tilsvarende sensor vil dukke opp i kommende iPhonemodeller, noe som vil bidra til ytterligere vekst for funksjonaliteten. Og det er bare fantasien som setter grenser for fremtidige bruksområder for avansert AR, enten det er innen design,modellering, kunst eller underholdning.

Artikler i samme kategori

Sinusmagasinet er et magasin for elektrobransjen som utgis av Sonepar