Utvikler Norges første smarte mobile borerigger

av Kristin Bredesen

Fra fabrikken i Vinje produserer Qmatec borerigger som brukes verden over til boring for fundamentering, vanntilførsel og energiutvinning. Nå er de i gang med et pilotprosjekt for å levere Norges første mobile senkborerigg med IoT-løsninger.

Selskapet går et skritt videre med tanke på tracking og sensorovervåkning av systemene sine; både motor, hydraulikk, maskiner og boredata. IoT-løsningene blir montert på en kombinasjonsrigg som hovedsakelig skal brukes til brønn- og energiboring. Dette skal gi bedre effektivitet og sikrere drift med optimalisert oppetid,
lavere vedlikeholdskostnader, samt bedre oppfølgning av brukere og maskiner. Boreriggen er allerede solgt til en av Qmatecs kunder, Aarsleff-eide Sør-Norsk Boring AS.

FÅ BEGRENSNINGER: – Kunden bestemmer selv hvilke data som skal hentes ut og sendes til skyen, og det finnes nesten ikke begrensninger for hva du kan bruke dataen til, sier Øyvind Kjølberg som er markedsansvarlig for mobile applikasjoner i Bosch Rexroth. Foto: Bosch Rexroth

Komplett IoT-løsning

I bunn av løsningen ligger Bodas Connect fra Bosch Rexroth, som er et bredt program for å ha kontroll på hele datastrømmen i mobile maskiner, i kombinasjon med BODAS Software og Hardware. Løsningen inkluderer også verktøy for enkel programmering, parameterisering, personalisering og diagnose. BODAS Hardware er en åpen, skalerbar og fritt tilgjengelig mobil elektronikkplattform, og inkluderer kontrollenheter, tilkoblingsenheter, sensorer og maskingrensesnitt som styrespaker, skjermer, pedaler for mobile maskiner.

– Via en gateway håndteres kommunikasjonen med Bosch IoT Suite, en skyløsning der dataen lagres og prosesseres. Gjennom en cockpit eller en rekke tilgjengelige apper kan du gjøre utvalg og få ut en visuell og grafisk fremstilling av data som temperatur, trykk, vibrasjon, posisjon og andre parameter. Du kan også sette opp alarmer til ulike formål som forebyggende vedlikehold, se på trender for vibrasjoner eller andre unormale tilstander du registrerer, samt gi en alarm eller status på informasjon du er ute etter. Det er også mulig å foreta diagnostisering og såkalt FOTA, eller flashing av oppdateringer av software og parameter via skyen, forteller Øyvind Kjølberg som er markedsansvarlig for mobile applikasjoner i Bosch Rexroth, og har hatt kundeansvaret for Qmatec i en årrekke.

– Du kan selvfølgelig også stoppe en prosess eller maskin, gitt at du har satt et øvre nivå på en verdi. I tillegg kan du overvåke posisjonsdata og produksjonsdata, hvis du for eksempel ønsker å tracke hvor langt du har kjørt, hvor mange timer du har holdt på, eller hvor mye diesel du har brukt, forteller han.

Store besparelser gjennom optimalisert oppetid

Kunden bestemmer selv hvilke data som skal hentes ut og sendes til skyen, og det finnes nesten ikke begrensninger for hva man kan bruke dataen til. – Men naturligvis er de fleste mest opptatt av det skal være lønnsomt, sier Kjølberg og legger til at IoT-løsningene deres gir kundene besparelser hovedsakelig gjennom å optimalisere oppetid og hindre driftsstopp og avbrudd, samt redusere vedlikeholds- og reparasjonskostnader.
– Denne løsningen gjør det lettere å planlegge servicer og å gjennomføre forebyggende vedlikehold, og vi kan være føre var ved at alarmer gir beskjed om å bytte deler som holder på å ryke istedenfor vente på havari, sier han.

Global satsing på IoT

De fleste forbinder Bosch med elektriske og elektroniske løsninger, mens Rexroth på sin side er kjent for sine hydrauliske muskler. I 2001 ble Rexroth kjøpt opp av Robert Bosch, og det har gitt økte muligheter vekst i selskapet, på både nye og eksisterende markedsområder. For to år siden besluttet Bosch Rexroth å satse på egne komplette IoT-løsninger «world wide», etter å ha vært avhengig av partnere på tidligere prosjekter. Siden den gang har Bodas Connect utviklet seg til å bli et sentralt IoT-nervesystem, med basis i løsninger fra Bosch.

Ti millioner oppkoblede kjøretøy

Mens Bosch Rexroth Norge tar hånd om det maskinspesifikke som sørger for dataflyt mellom maskinens kontroller, tar Bosch Rexroth Tyskland seg av utviklingen av alt det som skjer i skyen, basert på høyeste sikkerhetsstandarder.

– Allerede nå er det ti millioner kjøretøyer som er påkoplet IoTsuiten til Bosch, forteller Kjølberg.

Norgesrekord

Da Qmatec ga beskjed til Bosch Rexroth om at de så seg om etter en IoT-løsning sammen med andre, små uavhengige selskaper, var det om å gjøre å snu seg raskt rundt.

– Nå i disse dager er vår mann på teknisk support på disse produktene er på plass i Vinje hos Qmatec og er i gang med den første delen av igangkjøringen på den aller første maskinen. Vi har hatt Qmatec som kunde på hydraulikk og elektronikk i mange år, da er det ekstra gledelig at IoT-løsningene våre har ført til at selskapet nå kan lanserer Norges første smarte mobile borerigg, avslutter Kjølberg.

Artikler i samme kategori

Sinusmagasinet er et magasin for elektrobransjen som utgis av Sonepar