Verdens første helelektrisk oppdrettsanlegg for laks

av Kristin Bredesen

Statsminister Erna Solberg åpnet i slutten av juni verdens første helelektriske oppdrettsanlegg på Loddetå i Sveio kommune. Med det nye anlegget har Bremnes Seashore kuttet all bruk av fossilt drivstoff i den daglige driften av anlegget.

Loddetå i Sveio kommune blir dermed verdens første lakseoppdrettsanlegg der alle operasjoner blir drevet med ren elektrisk kraft.
– Jeg håper dette blir starten på en helelektrifisering av oppdrettsnæringen langs hele kysten, sa Solberg.

Nært samarbeid


Statsminister Erna Solberg håper oppdrettsanlegget på Loddetå blir starten på en helelektrifisering av Oppdrettsnæringen langs hele kysten. Foto: Torbjørn Kjosvold

Anlegget er et resultat av et samarbeid mellom Bremnes Seashore, ABB og miljøstiftelsen Bellona. Våren 2018 presenterte de to sistnevnte rapporten «Laks på landstrøm». Den viser at helelektriske anlegg kan gi betydelig reduserte klimagassutslipp fra oppdrettsnæringen.

Strøm til merdkanten

– Vi er stolte over å være først i verden med et helelektrisk oppdrettsanlegg. Med landstrøm helt ut på merdkanten kan arbeidsoperasjoner på merdene drives med fornybar energi. Helelektrisk oppdrett er gode nyheter både for de ansatte, laksen, naboene og samfunnet for øvrig. Vi har også investert i en elektrisk arbeidskatamaran som er i drift på Loddetå, sier utviklingssjef Simon Nesse Økland i Bremnes Seashore.

Viser vei for næringen

Fagsjef Christian Eriksen i Bellona sier at prosjektet viser vei for hele bransjen. – Næringen må kutte sine klimagassutslipp og den lokale miljøgevinsten er svært viktig. Elektrifisering øker fiskevelferden og reduserer faren for dieselutslipp, samtidig som støyen forsvinner fra dieselaggregatene. Det er bra for arbeidsmiljøet og lokalmiljøet. Elektrisk drift vil dessuten gi økonomisk gevinst.

Godt eksempel for næringen

Salgsspesialist for akvakultur i ABB Lars Andersen fremhever at Bremnes Seashore går foran som et godt eksempel for næringen. – I dette prosjektet har vi gjennomfør elektrifiseringen med kun standardkomponenter.
Sammen med Bremnes Seashore er det laget løsninger som gir nok kraftforsyning fra land til merdene. Utstyret tåler også det fuktige og tidvis barske klimaet på oppdrettsanlegg.

Artikler i samme kategori

Sinusmagasinet er et magasin for elektrobransjen som utgis av Sonepar