Vinner av Nordisk Lyspris 2020

av Kristin Bredesen

Helsinki metrostasjoner ble kunngjort som vinneren av Nordisk Lyspris 2020 under et Facebook Live-arrangement 20. mai. – Prosjektet er svært innovativt – dette er ikke den typiske T-banestasjonen – men samtidig visuelt holdbar; juryen mener at disse miljøene også vil forbli hyggelige og minneverdige over tid, sier juryleder Ourania Georgoutsakou.

Høy kvalitet

Prosjektene som kvalifiserte til Nordisk Lyspris er nasjonale vinnere fra Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige fra de siste to årene. Disse prosjektene representerer det beste av nordisk lysdesign. Nordisk Lyspris fokuserer hovedsakelig på lysdesign og lysinstallasjoner som fremhever de særegne kvalitetene til nordisk lysdesign. Norges bidrag var Holmestrand stasjon og Restaurant Under.

Om prisen

Nordisk Lyspris komiteen består av de fem nordiske lysorganisasjonene Dansk Center for Lys, Suomen Valoteknillinen Seura, Ljostæknifelag Islands, belysningsbransjen i Sverige og Lyskultur i Norge. Prisen blir utdelt hvert andre år og formålet er å synliggjøre og feire de spesielt flotte karakteristikkene i nordisk lysdesign. Nordisk lyspris ble arrangert for første gang i 2000. Nordisk Lyspris fokuserer ho vedsakelig på lysdesign og lysinstallasjoner som fremhever de særegne kvalitetene til nordisk lysdesign, dagslys og kunstig lys som på en eksemplarisk måte kombinerer estetikk, arkitektur, teknologi, kvalitet og energi. Originalitet og kreativitet er høyt vektlagt ved evalueringen. Kilde: Lyskultur

Vinneren: Helsinki metrostasjoner

Helsinki metrostasjoner. Foto: Koivusaari by Kuvio Oy, Petri Vuorio, Indav Timo Kauppila

HELSINKI METROSTASJONER: Hver stasjon har sitt individuelle uttrykk. Belysningsprinsippet var å bruke vertikale flater og fremheve horisontale flekker, noe som gjør persepsjon og bevegelse mer behagelig. Belysning plasseres på baksiden av glassflatene der den linjer plass. Tilstrekkelige lysnivået blir ivaretatt med generell belysning med mulighet til å kontrollere belysningen gjennom balanse mellom generell og aksentbelysning som er justerbar. Den kontrollerbare belysningen gjør det mulig å endre kontrasten og dermed stemningen og lysnivået i forhold til døgnet.

Client: Länsimetro Ltd
Builder: Länsimetro Ltd
Lighting design: VALOA design Ltd
Architects: CJN Architects, Helin & Co Architects, ALA Architects and Esa Piironen, HKP Architects and APRT Architects
Electrical engineering: Tauno Nissinen Ltd
Electrical contractor: Are Ltd
Light art of stations: Tommi Grönlund and Petteri Nisunen (Keilaniemi), Lighting Design Collective and Helin & Co Architects (Lauttasaari)
Lighting suppliers: Purso Oy, Reggiani Illuminazione, planlicht GmbH & Co KG, ERCO, Martin HARMAN International, iGuzzini, LED Linear, OSRAM Lighting Solutions, Traxon e:cue, Sattler, Halla, a.s., BEGA.


HOLMESTRAND STASJON: Belysningskonseptet er basert på stasjonens særegne arkitektoniske design, med materialiteten og formen til stålbjelker som refererer til jernbanespor og sviller. Generell belysning er integrert i de vertikale og horisontale bjelkene og skaper en hyggelig atmosfære. Konseptet er basert på en lag-for-lag-teknikk som samvirker flere forskjellige lysprinsipper, ved bruk av ulik dynamikk og variasjon. Farget lys brukes som markør både på plattformkanten og når ingen personer er til stede i stasjonshallen. Den komplette belysningsløsningen forbedrer romfølelsen og støtter de arkitektoniske tilnærmingene.

Holmestrand stasjon. Foto: Tomasz Majewski

Client: Bane NOR SF
Builder: HENT AS
Lighting designer: Rambøll Norway AS
Architect: Gottlieb Paludan Architects
Interior designer: Gottlieb Paludan Architects
Electrical designer: Rambøll Norway AS
Electrical contractor: NLI
Lighting supplier: Osram, Erco, iGuzzini, Fagerhult, Philips, Nortronic, Insta, Luce and Light and Zumtobel


Restaurant Under. Foto: Tomasz Majewski

UNDER: Mer enn 400 takmonterte LED-lys er nøye plassert med vertikal utgang i en rutenettformasjon. De kan grupperes for å lage forskjellige lysscenarier eller være individuelt kontrollert for å tilpasse og tilpasse belysningen og nivåene til et bestemt område, f.eks. over bordene når natten faller på, noe som sparer energi, mens du tilfører lys der det trengs. På grunn av den minimale mengden dagslys på havbunnen fem meter under overflaten, var det avgjørende å opprettholde en følelse av naturlig lys for å skape et trygt og innbydende miljø for besøkende og ansatte.

Client: Stig og Gaute Ubostad
Builder: Stig og Gaute Ubostad
Lighting designer: Light Bureau (Former ÅF Lighting)
Architect: Snøhetta, Norway
Interior designer: Snøhetta, Norway
Electrical designer: Tratec Teknikken AS
Electrical contractor: Tratec Teknikken AS
Lighting supplier: iGuzzini, Nortronic, MakingMatters, Fiberoptisk, Fagerhult, Stokkanlys – Deltalight, Luminator, Atendi.

Artikler i samme kategori

Sinusmagasinet er et magasin for elektrobransjen som utgis av Sonepar