Teknologikonferansen 2023: Faglig happening i særklasse
– Vi er meget godt fornøyd med oppslutningen på Teknologikonferanse 2023. Etter tre års pandemi nedstengning bidro foredragsholdere, 400 deltakere og 40 utstillere med å skape en happening i særklasse. Smarte systemer og batterilagring var noen av gjennomgangstemaene, sier direktør teknisk divisjon Jon-Steinar S. Hanstad i Nelfo.
– Her står elektrobransjen i en unik posisjon med å kommunisere budskapet om smarte systemer til eiendommer og boligeiere, sier Hanstad. Han er ikke i tvil om at bransjen har behov for denne type møteplass. – Konferansen er med på å utvide horisonten for en bransje som har store muligheter innenfor ny teknologi, understreker han.
Unik posisjon
– Bransjen har en unik posisjon til å oppnå betydelig vekst. Den skjer bl.a. innenfor solkraft og lagring av strøm i litium ion batterier. Sluttkunder ønsker smartstyring for å spare strøm og for å få økt glede av sine boliger. Alt av transportmidler skal elektrifiseres og Vehicle to Grid muliggjør flere bruksområder. Tilleggstjenester kan være regulering av effekttopper og frekvensregulering. Hvis elektrobransjen posisjonerer seg riktig vil oppdragene stå i kø for vår bransje, men det krever at vi blir enda flinkere til å kommunisere budskapet til brukerne, sier Hanstad.
Grunnpilar
– Konferansen startet med 5G og IOT og mulighetene 5G åpner for med høyhastighetsbredbånd. Det blir spennende å se hvor mange IOT’er som blir utplassert med sensorikk og mulighetene det kan skape for samfunnet. Microsoft snakket om hvordan de migrerer fra hardware til skytjenester. Her vil enorme anlegg kreve mye energi når de idriftsettes. Skytjenestene vil være en grunnpilar i læringsutvikling og mot alle sikkerhetsforanstaltninger. Eaton beveget seg inn på energioptimalisering og mener det de neste årene er et kjempestort uløst potensial for overvåking, styring og forretningsmodeller. Også standardisering innen smarthus blir nødvendig for å få smarthus til å fungere sømløst over tid. Som profesjonell part kan vi levere og utnytte dette markedspotensialet. Vi fikk også god innføring i Vehicle to Grid med mange praktiske eksempler, sier Hanstad.
Mangfold av teknologiske løsninger
– Skarpnes presenterte sine solcelletakstein og mener huseiere kan utnytte den tverrfaglig kompetanse fra snekkere og elektrikere når de skal skifte tak. Vi fikk også en gjennomgang av smarthuset til teknologieksperten Eirik Solheim med bl.a. et heldigitalt fuglehus og trykknapper som fikk robotstøvsugere på badet til å starte. Dette er helt i randsonen av hva som kan kommersialiseres men ga oss mange gode ideer til inspirasjon. Vi fikk også presentert bygg med batterier og med en tverrfaglig tilnærming på ventilasjon, kulde, rør og elektro.
OBOS fortalte oss hva de gjør for å forme sine fremtidsboliger med deling av boliger og fremtidige smarte løsninger. Sintef presenterte forskningsarenaen Zeb- laboratoriet i Trondheim. Adm. direktør Ove Guttormsen i Nelfo snakket om en elektrobransje i endring og hvordan software vil påvirke forholde til våre kunder og hvordan verdiskapningen skjer i verdikjeden. Avslutningsforedraget til Eirik Norman første dag delte sine erfaringer fra CES messa i Las Vegas med bl.a. innblikk i kunstig intelligens.
Konferansen ga mersmak
– Andre dagen utfordret vi Eirik Selvik på hva som vil komme i NEK 400:2026. Her kan standardiseringen legge forholdene til rette for teknologiutvikling. Vi fikk en paneldebatt med myndighetene der Nkom og DSB diskuterte elsikkerhetsbegrepet. Et annet foredrag så på mulighetene for å bygge solkraftverk i Norge. Det er et stort og uløst potensial i allerede nedbygde områder for å drive storskala kraftproduksjon. Vi fikk også nyheter fra NVE om delingsordninger og innom batteriteknologi og sikkerhet. FFI tok for seg bruken og sikkerheten med litium ion batterier. NAF så på standarder for V2G med bl.a. AC og DC teknologi. Vi fikk også innføring i brukte elbilbatterier og hvordan sikkerheten ivaretas. Konferansen ble avsluttet med Torgeir Waterhouse som konkluderte med at IT-sikkerhet er et ledelsesansvar, sier Hanstad, som mener teknologikonferansen ga mersmak. – Responsen og tilbakemelding fra deltakere og utstillere var meget bra. Det ligger an til en ny teknologikonferanse til neste år, avslutter han.