Avdeling Trondheim i ny drakt

24/10/23
Om Sonepar
24/10/2023

Sonepar står fjellstøtt i Trondheim med over 30 års erfaring, i nye lokaler på Østre Rosten, skaper de merverdi for kundene

Knut Rye, avdelingsleder og salgssjef for Sonepar Trøndelag og Møre og Romsdal runder snart 20 år med vekst og utvikling i Sonepar-familien. I dag har han åtte ansatte i staben i hovedbasen på Tiller i Trondheim og to i avdelingen i Kristiansund.

Splitter nye lokaler

Stolt viser Rye frem den nest største og nyeste Sonepar-butikken, lokalisert på Østre Rosten utenfor Trondheim, åpnet dørene for kundene i mai. I 1.500 kvadratmeter freshe, moderne og luftige lokaler trives både kundene og betjeningen.

- Responsen fra kundene etter åpningen er udelt positiv, dette er vel Sonepar sitt fineste butikklokale. Her er det åpent og romslig med gode parkeringsmuligheter, så dette er et betydelig løft for avdelingen, sier han.

Fokus på energibesparelser og bærekraftige løsninger

Rye startet i Sonepar (Otra) i 2004, og ser på utviklingen i bransjen med et erfarent blikk:

- Det har vært store forandringer i bransjen generelt gjennom disse årene. Ikke minst har produktutvalget vokst enorm, med økt fokus på energieffektivisering og alternative energikilder. Alt handler om å gjøre hverdagen mer effektiv og lønnsom for kundene våre. Det stiller krav til at vi hele tiden må være i forkant av utviklingen og sørge for å ha produktene tilgjengelig den dagen de etterspørres i markedet, sier han.

- Det kommer til å bli et veldig fokus å bytte fra lysrør til LED - dette bytte pågår for fullt allerede, og vil pågå i flere år fremover.  Sonepar har et stort og bredt produktspekter innen solcelleanlegg, elbilladere og smarthusløsninger. Men det vi kanskje er aller best på, er å sørge for at kundene enkelt kan se hvilke klimafotavtrykk som settes når de velger våre produkter og løsninger. Dette er bakt inn i våre bestillingssystemer og enkelt å hente ut. På den måten kan det føres inn i et klimaregnskap for et bygg eller prosjekt, noe som snart vil bli et krav. 

Selv om det fortsatt er litt fram i tid, vil det nok også komme krav om at alle nye næringsbygg, leilighetsbygg og offentlige bygg skal ha en viss andel egenprodusert energi. Det vil si at de fleste bygg vil ha behov for solcelleanlegg. Akkurat dette markedet tror jeg vil bare øke i årene framover. Da gjelder det for elektrobransjen å posisjonere seg. Sonepar kan bistå kundene våre både gjennom produkter og kompetanse, sier han.

“Håndbrekket er litt på”

Aktiviteten i regionen er fortsatt god, men Rye merker at det er noe roligere i andre halvår.

- Vi har hatt sterk vekst i alle år, i tråd med den høye utbyggingstakten i Trondheim-regionen. Nå ser vi at renteoppgang og økte priser har en oppbremsende effekt både på nybygg og rehabilitering. Når det er sagt er det fortsatt mange store byggeprosjekter som vil rulle og gå i flere år i Midt-Norge - heldigvis har vi flere gode prosjekter som startet opp denne høsten. Ingenting kommer av seg selv, vi må yte vårt aller beste hver dag for at kundene våre skal lykkes. Vokser de, vokser vi også, understreker han.

Spesielt privatmarkedet preges av at håndbrekket er på:

- Det er spesielt i servicemarkedet for “herr og fru Hansen” at det har stoppet litt opp. Nå går det mer penger til husleie og strøm, og mindre til rehabilitering - det får ringvirkninger i hele næringen, sier han og legger til:

- Det vil alltid komme svingninger i markedet, snart vil pendelen svinge tilbake. Sonepar har vært en stabil elektrogrossist til Midt-Norge i over 30 år, og vi skal være med i årene fremover også.

Gode kunderelasjoner

Av prosjekter som kommer har avdelingen blant annet Cissi Klein, VGS, med leveranse av alt elektromateriell til Fjeldseth AS som har elektrooppdraget.- Vi startet leveransene nå i høst, dette er et betydelig oppdrag på flere millioner kroner, med topp i 2024. Så venter vi i spenning på avklaring på byggetrinn 2 i Granåsen, som kommer i løpet av høsten, det er lov å ha ambisjoner. VM på ski arrangeres i Granåsen i 2025, så her rives alt og skal bygges nytt. Da VM gikk i Granåsen i 1997 var jeg utøvende elektriker hos Fjeldseth AS, jeg styrte dette prosjektet i 1995/-96 frem til VM i 1997, så nå håper jeg vi blir leverandør til VM i 2025 også. I tillegg har vi en jevn strøm av mellomstore prosjekter for store kunder som Totaltek Trøndelag og Buvik Elektro. Vi har tillit til at spesialkompetansen, den lange erfaringen og de gode kunderelasjonene vi har bygget opp gjennom mange år, fortsetter å gi oss innpass på flere gode prosjekter fremover.

Flere artikler i denne kategorien