Lokal el-entreprenør tar oppdrag Spor X

7/5/21
Kundecaser
3/8/2023

Når Drammens nye landemerke og Norges tredje høyeste trebygg tar form langs elvebredden er det med en lokal elentreprenør med på laget: Den over 100 år gamle Drammensbedriften Elektrisk Produktion skal utføre alt av elektro og automatikk til det 10 etasjer høye kontorbygget, med PowerTech engineering på automatikk-siden og med Sonepar som hovedleverandør av elektromateriell.

Innen 2022 skal Spor X stå innflyttingsklart langs jernbanen i Doktor Hansteins Gate. I disse dager lirkes lyse og rene tremoduler som skal bli totalt 6.800 kvadratmeter med moderne kontorer, hvor 250 mennesker etterhvert skal få arbeidsplass. Kontorbygget får høyeste mulige miljøsertifisering, såkalt «BREEAM outstanding» og er blitt kalt «Nordens mest bærekraftige kontorbygg”.

Kortreis og lokalt

Byggherre Vestaksen Eiendom er eid av de lokale gründerne Terje Stykket og Rune Isachsen, og entreprenøren er Betonmast Buskerud- Vestfold. Tømmeret og treverket leveres kortreist av den lokale bedriften Splitkon. Elektrisk Produktion er altså den valgte elentreprenøren i et samarbeid med Betonmast.

– Vi skal utføre alt elarbeid fra a til å og begynte så smått å bemanne i slutten av februar. Pr. mars er det foreløpig et råbygg som sakte men sikkert begynner å ta form. I nåværende fase har vi 1-2 mann på plassen for å legge kabelbroer mm, men etter hvert som arbeidene skrider frem vil vi ha 8-10 mann på plass her frem til den siste overleveringen i begynnelsen av april 2022, sier prosjektleder Martin Schwencke i Elektrisk Produktion.

Sonepar som hovedleverandør

Sonepar står som hovedleverandør av el-materiell. Her har leveransene startet på kabler og kabelbroer, festematriell og vil fortsette utover byggeperioden.

– Sonepar er vår hovedgrossist, vi har et godt innarbeidet samarbeid, som vi er meget godt fornøyd med, så vi har all grunn til å være trygge på at leveranse av materiell vil gå på skinner, sier Schwencke.

Miljø og bærekraft i fokus

Med en høyde på 40 meter blir Spor X Norges tredje største bygg i rent tre: Hele bærekonstruksjonen over bakken skal utføres i massivog limtre. Det vil si at bygget blir uten stål og betong i bærekonstruksjonen fra bakkeplan og opp. Bærekonstruksjonen består av bjelker og søyler i limtre og to store heis- og trappekjerner bestående av massivtre forsterket med limtresøyler i hjørnene. Målsettingen er at Spor X skal bli Nordens mest bærekraftige kontorbygg med miljøsertifisering som BREEAM Outstanding, passivhus, og med energiklasse A. Med tanke på den sentrale beliggenheten skal det ikke bygges en eneste parkeringsplass i bygget. I stedet legges det til rette for både sykkelparkering og treningsrom.

– Spor X tegner til å bli flott og imponerende på alle måter. Bygget gir en egen følelse, og man merker godt at det er et trebygg; det lukter godt og det er et rolig bygg å arbeide i på grunn av materialvalget, sier Schwencke.

Første erfaring med digitale tvilling – ikke rom for feil

Med VDC-metodikk og digital tvilling er dette på alle måter et fremtidsrettet prosjekt.
Med den digitale modellen kan byggherren og leietagerne ta gjennomdiskuterte beslutninger tidlig, noe som både medfører bedre kvalitet, HMS og vesentlig lavere totalkostnad.

– Dette er vår første erfaring med å arbeide med digital tvilling. I et vanlig prosjekt er BIM-modellen komplett kanskje først etter at bygget er ferdig, for man gjør prosjektering underveis og endrer litt på tekniske føringer. Nå gjøres det motsatt: Den fysiske byggingen handler om å kopiere BIM-modellen på byggeplassen, sier Schwencke.

To ganger i uka sørger anleggsleder for å skanne bygget. Leicaskanneren tar bilder og sender ut 360.000 laserpunkter i sekundet. Slik genereres 3D-bilder og en punktsky som gir en eksakt digital statusrapport av konstruksjonen. Dataene sammenstilles med den digitale tvillingen, og på den måten har byggeledelsen full kontroll på kvalitet og framdrift. Avvik blir løpende oppdaget og håndtert.

Krever ekstra presisjon

– Når modellen kommer først og ikke etterpå er vår erfaring at det krever høyere presisjon på alt arbeid som utføres. Fordelen med denne måten å arbeide på er at det gir bedre koordinering mellom de ulike tekniske fagene, som er tidsbesparende, her er for eksempel rørarbeidet ferdig før vi starter med kabelarbeidet. Så langt har det vært en god erfaring, og det er denne veien det går, mot økt digitalisering i bransjen, så man kan like godt venne seg til det, først som sist, sier Schwencke pragmatisk.

Elektrisk Produktion AS: Installasjonsbedrift med lange aner

Elektrisk Produktion AS har utviklet seg til å bli en ledende installasjonsbedrift i Buskerud. Som autorisert elektroinstallatør har de bred erfaring innen rehabilitering av eksisterende elektriske anlegg og ny installasjon for både privatboliger, industri og næringsbygg.

Elektrisk Produktion AS ble etablert i 1918 og teller i dag 46 ansatte med lærlinger og administrasjon.

– Vi er en anerkjent installasjonsbedrift som leverer elektriker tjenester fra Vestfold til Oslo og holder til i Drammen. om autorisert elektroinstallatør tilbyr vi alt av prosjektering, automasjon, installasjon, termografering, internkontroll, el-sjekk samt drift og vedlikehold. Takket være engasjerte og dedikerte ansatte har vi vært ledende i bransjen i 100 år. Det skal vi fortsette med, sier prosjektleder Martin Schwencke.

Prosjektmarked på fremmarsj

– Hvordan ser dere på markedsutviklingen fremover?

– Vi ser veldig lyst på fremtiden. Allerede før jul og i årets første kvartal merket vi at prosjektmarkedet begynte å røre på seg, så det er på vei opp allerede. Nå mottar vi mange forespørsler fra prosjekter, som har ligget på is en stund, og som nå begynner å tine opp før igangsetting i løpet av de neste månedene. Hovedinntrykket er at det er mye som nå er i prosjekteringsfasen, så vi kan nok vente oss en meget travel høst. Selv i den verste tiden med nedstengninger og forutsigbarhet hadde vi god aktivitet. Takket være mange faste kunder har vi kommet oss greit gjennom den urolige tiden, som vi nå heldigvis begynner å se slutten på. Alt tyder på at vi går en travel tid i møte, sier Schwencke.

Flere artikler i denne kategorien