Én kilometer med LED-lys blir til lyskunst og byveiviser

6/8/24
Spennende prosjekter
6/8/2024

Kreative hoder har designet en unik lysinstallasjon som lokker besøkende inn i det nye Tullinkvartalet i Oslo sentrum. Nå mottar Entra og Void DOGA-merket for design og arkitektur.

Det nye Tullinkvartalet har kontorlokaler oppover i etasjene og barer og spisesteder på gateplan. En stor utfordring for utbyggerne var å skape nysgjerrighet og trekke publikum inn i labyrinten som utgjør kvartalets bakgård. De ønsket at folk skulle legge veien om gårdsrommet og oppholde seg der fordi det føles trygt og godt både på dag- og kveldstid.

Strømforbruket tilsvarer to varmeovner

Entra utfordret derfor designstudioet Void. Sammen kom de med idéen om å lage den lysende veiviseren som består av 1 km med LED-armatur og aluminiumsprofiler, så vel som et stort antall sensorer som reagerer på folks bevegelser. Mye teknikk og elektronikk skulle fungere stabilt og trygt utendørs i mange år fremover. Lysinstallasjonen måtte tåle våte høstkvelder, iskalde vinterdager og stor slitasjen. Et tverrfaglig team av industridesignere, dataingeniører og teknikere bygget derfor en prototyp, som ble grundig testet før endelig beslutning ble tatt. I tillegg til Void har også Veidekke og Insenti vært viktige partnere i innovasjonsprosessen.

I tillegg til å lyse opp mørke gater og være et dekorativt blikkfang, leverer løsningen også på bærekraft og økonomi: Ifølge Entra bruker ikke anlegget mer strøm enn to vanlige varmeovner.

Lyset er blitt en identitetsmarkør som ofte deles i sosiale medier, og i eiendomsbransjen brukes Delta som et eksempel på vellykket transformasjon av et område.

Effektiv stemningsmarkør

Andre har lagt lys i bakken før, men ikke i organiske former over lange strekk eller i fall og til siden samtidig. I tillegg kan lysene ense bevegelser rundt seg, og respondere med pulserende styrke. Lyset fungerer også som stemningsmarkør og kan endre uttrykk på merkedager eller ved andre hendelser. Dette hadde ikke blitt gjort på fast utendørsarkitektur før.

Mer attraktivt og tryggere

Tiltaket er blitt premiert med DOGA-merket for design og arkitektur. Begrunnelsen er at det tilfører identitet, vitaliserer byen og gjør den tryggere. “Delta er en nennsom og subtil kunstinstallasjon. Lys kan noen ganger oppfattes som støy, her oppleves det som menneskelig og lekent. Når strømforbruket er minimalt og effekten så stor, spør vi oss hvorfor vi ikke ser mer av dette”, står det i jurykjennelsen.

(Kilder: Entra, Doga)

Lyset vekker nysgjerrighet hos besøkende og forbipasserende, og den viser vei gjennom smug og bakgård.

Flere artikler i denne kategorien