Standarder påvirker vår hverdag

13/5/25
Spennende prosjekter
13/5/2025

Standarder påvirker vår hverdag

10 000 globale standarder som NEK forvalter har innflytelse på alle elektroprodukter som elektrobransjen og forbrukere bruker i Norge. – Det påvirker også elsikkerhetsarbeidet, sier adm.direktør Leif T. Aanensen i NEK.

Aanensen representerer ikke bare NEK, men også et globalt nettverk som for mange går langt under radaren. –Nettverket har 170 medlemsland, har eksistert siden 1906 og overlevd to verdenskriger.

Innenfor dette nettverket skapes det 10 000 standarder der 70 prosent er rene produktstandarder, 20 prosent systemer og 10 prosent på individnivå, sier Aanensen.

 

Produktstandarder

– Produktstandarder dreier seg om duppeditter som vi omgir oss med daglig fra de som innlemmer våre installasjoner til de vi har i lomma. På systemnivå er det NEK400 som gjelder med hvordan vi bygger ting sammen for å få det til å fungerer slik det skal. Vi har standarder på digitalisering og flere av elektroproduktene som er i markedet forvalter vi. Det dreier seg om alt fra digitalisering i kraft sektoren til e-kom, som står for 10 000 standarder. På elektroområdet har vi en sterk vertikal integrasjon. Alle 10 000 standarder som det er enighet om globalt, forplantes ned på europeisk og norsk nivå. Det er kun unntaksvis at vi produserer egne standarder i Norge. I praksis støtter vi oss på et globalt system der alle standardene er en del av det NEK representerer.

 

Sertifisering og global markedstilgang

– Det andre området er Conformity Assasement eller på norsk sertifisering. Her er det mange globale produsenter og et fåtall norske. Overfor myndigheter må de bevise at de oppfyller krav til helse, miljø og sikkerhet. Dette brukes standardene til. Når de går til sertifiseringshus får man et sertifikat på at produktet oppfyller standardene, som gir det global markedsadgang, sier Aanensen.

 

Høy elsikkerhet

– Med dette systemet kan forbrukere dra på Elkjøp eller andre tilsvarende kjeder å kjøpe billige elektriske produkter. Disse produktene som spesifiseres i standardene og som gjennom går et testregime, har i utgangspunktet høy elsikkerhet. Det gjør jobben for myndigheter i de ulike landene mye enklere. Vi har noe som heter markedskontroll. Uten dette systemet ville det vært et mareritt å kontrollere alle sider. Spoler vi langt tilbake i tid husker de fleste gamle NEMKO. Ethvert produkt som kom til Norge, måtte testes her. Heldigvis er systemet nå endret slik at NEMKO i dag er en av verdens største utstedere av sertifikater innenfor elektriske produkter, sier Aanensen.

 

1 million sertifikater

I dag er det 1 million sertifikater og hvert år kommer det 125 000 nye, som sørger for innebygd sikkerhet i produkter. World Trade Organization (WTO) er krystallklar på at når produkter og dingser skal reguleres, er det standardene som gjelder. – Det betyr at landenes myndigheter bruker referansen til standardene på globalt nivå, regionalt innenfor EU-systemet og ned på nasjonalt plan i form av handelsavtaler, påpeker Aanensen.

 

Generelle direktiver

– Går vi ned på europeisk nivå har vi EU der EU-kommisjonen utsteder en rekke direktiver og forordninger. Blir noe regulert innenfor vårt område eller ned på produktnivå, lager de generelle og generiske forordninger/direktiver der de viser til standardene. Finnes det ikke standarder går de til de europeiske standardorganisasjonene og ber dem lage en, som EU-systemet viser til. De gjør dette for å sikre at det indre markedet fungerer uten tekniske handelshindringer. De understøtter det samme systemet og det flyter smertefritt fordi vi baserer oss på en global konsensus om hva HMS er, sier Aanensen.

 

Følger standardene til punktog prikke

– På lokalt plan har myndighetene tatt i bruk tilsvarende standarder. De som er mest aktive innenfor vårt område bruker også referanser til standardene. De har innsett at det er meningsløst å lage spissfindige tekniske regler i forskrifter når de kan vise til standardene. De styrer overordnede reguleringer, passer på riktige prioriteringer og bruk av standardene, sier Aanensen.

 

Samfunnskritisk infrastruktur

Det er DSB som har vært oppdragsgiver for elsikkkerhetsrapporter som vi laget sammen med dem, både i2016 og i 2024. Her er samfunnssikkerhet et meget viktig perspektiv. Elektrisitet er en samfunnskritisk infrastruktur som også understøtter annensamfunnskritisk infrastruktur og samfunnskritiske tjenester.

 

Bred definisjon

– Jo Steinar Hanstad i NHOElektro sier at den globale organisasjonen IEC med 170 medlemsland, har blittenig om definisjonen av elsikkerhet. Denne definisjonen er veldig bred. Lokalt kan det skilles mellom forsynings- eller elsikkerhet. I vår verden er det variasjoner på samme tema. Den globale enigheten tilsier en langt videre definisjon av elsikkerhet enn den tradisjonelle med fare for støt og brann, sier Aanensen til slutt.

Flere artikler i denne kategorien