Smartstyrer strømforbruket

12/12/23
Spennende prosjekter
12/12/2023

Det er viktig å ta høyde for uforutsigbare energipriser som gjør dype innhugg i nordmenns lommebok for å redusere strømutgiftene. For en familie på Jevnaker var det viktig å få kontroll med energiforbruket.

Med Strømkontroll fra Futurehome kan de nå redusere strømkostnadene med opptil 30 prosent. Med en smarthub som styrer varmtvannsbereder, gulvvarme og elbillader, kan energiforbruket effektivt reguleres fra en app på mobiltelefonen.

Enkel oppkobling

Det er første gang montør Simen Martinsen (26) i Gran Bygg og Elektro monterer Strømkontroll fra Futurehome. Han mener systemet var intuitivt og enkelt å koble opp. – Jeg monterte leverandørens smarthub i kjelleren, koblet reléet til varmtvannsbereder og 10 smarte termostater ble skiftet på forskjellige steder i huset for å regulere gulvvarmen. Sammenliknet med andre smartstyringssystemer var det enkelt å sette seg inn i alle funksjoner. For huseierne blir det enkelt å styre energiforbruket, sier montøren. Han ønsker å lære mer om bruken av systemet.

– Sammenliknet med andre smartstyringssystemer som jeg har programmert tidligere, var det enkelt å sette seg inn i alle funksjoner, sier montør Simen Martinsen (26) i Gran Bygg og Elektro.

Kompetansepartner

– Vi arrangerer jevnlige kurs for elektrikere der de får detaljert kunnskap om programmering av Strømkontroll, sier salgssjef Kristian Lyngmo i Futurehome. – En forutsetning for å befeste vår posisjon i markedet er å ha tette og gode relasjoner til elektroinstallatører. – Vi leverer smarte energistyringssystemer, mens elektrikerne monterer dem. Boliger har 230 volts beredere og termostater og det er kun autoriserte elektrikere som kan installere våre systemer. Elektrikere får grunnleggende opplæring i systemet slik at de på sikt kan bli en kompetansepartner.

Regulering av elforbruket

Installatør og daglig leder Arne Einar Holmstykket i Gran Bygg og Elektro har fått positive tilbakemeldinger fra Martinsen som monterte systemet. – Fordelen er at husstander kan regulere elforbruket i varmtvannsbereder, gulvvarme og elbillader via en app på mobiltelefonen. Fordelene med smarthussystemer er bl.a. strømsparing, komfort og fjernstyring.

Tverrfaglig bedrift

Gran Bygg og Elektro er en tverrfaglig bedrift som leverer bygg-, sanitær- og elektrotjenester på Hadeland og deler av Østlandet. Bedriften ble etablert i 2012 og har i dag 11 ansatte med fire elektrikere, tre tømrere, to tømrerlærlinger og en elektrikerlærling.

Strømreduserende tiltak

Med Strømkontroll fra Futurehome kan husstander spare inntil 30 prosent på strømregningen. – Det kommer godt med når vi går vinteren i møte med uforutsigbare strømpriser. Høyst sannsynlig kommer de til å øke, sier Holmstykket.

God oversikt over strømforbruket

Lyngmo kan fortelle at tiltakene som er gjennomført i huset på Jevnaker vil gi fullstendig oversikt over strømforbruket. – Systemet har innebygde algoritmer slik at strømmen brukes når prisen er lavest. I Futurehome appen på smarttelefonen får du oversikt over strømforbruket på varmtvannsbereder og varmegulv ned på timesnivå, understreker han.

Salgssjef Kristian Lyngmo i Futurehome.

Åpne smarthus standarder

Gjennom plattformen til Futurehome kan man styre funksjoner i huset med de åpne smarthus standardene, Zigbee og Z-wave. Med StrømKontrollpakken får husstander det de trenger for å starte smart strømstyring. Pakken består av en Futurehome smarthub, termostat, 16A puck relé og HAN-sensor. – Pakken danner grunnlag for styring av varmtvannsbereder, gulvvarme og elbillader. Alt automatiseres gjennom Futurehome plattformen, sier Lyngmo.

Godt oversiktsbilde

– Huseier på Jevnaker fikk nettselskapet til å åpne HAN-porten slik at de nå kan måle eget strømforbruket på en effektiv måte. Det gir dem et godt oversiktsbilde for når de bruker mye eller lite strøm. Med alle smarte termostater kan beboerne bestemme når strømforbruket skal senkes eller økes. Det gir deg full fleksibilitet med varmestyring og energiforbruk, sier Martinsen.

Kvalitetssikrede produkter

Lyngmo kan fortelle at alle selskapets installasjonsprodukter er utviklet og kvalitetssikret på egen lab i Oslo. – Dermed får installatøren en driftssikker løsning som er tilpasset det norske markedet. Dessuten er vår smarthus-plattform godkjent for Enova-støtte slik at man kan få tilbake 35 prosent av kostnadene begrenset opp til 10 000 kroner, sier Lyngmo til slutt.

Flere artikler i denne kategorien