- Et av Norges mest innovative leilighetsprosjekter

11/3/22
Spennende prosjekter
3/8/2023

Solceller, intelligente batterier og avanserte bergvarmepumper er satt i drift på det som trolig er Norges mest energieffektive leilighetsprosjekt.

Det er Heldal Eiendom som står bak prosjektet med navn Osundet. Prosjektet omfatter byggingen av 22 svært energieffektive leilighe-ter som ligger idyllisk til ved havgapet i Øygarden utenfor Bergen. Leilighetsprosjektet har fått 3,2 millioner i Enova støtte for å ta i bruk miljøvennlige og innovative energiløsninger.

– Om lag 70 solcellepaneler kobles opp mot intelligente bat-erier fra Eaton som lagrer og styrer energien, og avanserte berg-varmepumper dekker 80 til 90 prosent av behovet for oppvarming og varmt tappevann, forklarer Marie Therese Haukeland som leder Heldal Eiendom.

Energilagring er fremtiden

Det intelligente batterisystemet er plassert i et teknisk rom og veier om lag et tonn. Lagringskapasiteten er på 100 kilowatt og systemet har en effekt på 40 kilowatt timer. Før batterianlegget kom til Osundet ble det brukt på en byggeplass i Bergen.

– Det viser allsidigheten og viktigheten av energilagring. På bygge-plasser er det enorme energibehov og da er det nyttig å bruke batterier i en midlertidig periode for å glatte ut energitoppene. Alternativet er ofte å bruke støyende og miljøfiendtlige diesel-aggregater. Når byggingen er ferdig kan batteriene flyttes og gjøre sin nytte andre plasser, forklarer Jon Helsingeng som leder energistyringsselskapet Eaton, leverandøren av batteriteknologien.

Jon Helsingeng som leder energistyringsselskapet Eaton roser Heldal Eiendom for å være fremoverlente, og forklarer hvordan energilagringsenheten brukes i leilighetsprosjektet

Han roser Heldal Eiendom for å være fremoverlente, og forklarer hvordan energilagringsenheten brukes i leilighetsprosjektet i Øygarden utenfor Bergen:

– Interessen for intelligent energilagring er økende, og Heldal Eiendom er blant selskapene i Norge som meldte sin interesse tidlig. Batteriene sørger for at solstrømmen lagres og utnyttes på best mulig vis. Dersom det produseres mer solenergi enn hva beboerne trenger, kan solstrømmen selges til naboer og beboerne får betalt, sier Helsingeng.

Haukeland håper prosjektet vil inspirere og bidra til nyttig erfaring for andre boligutviklere.

– Vi ønsker å flytte grenser og påvirke flere eiendomsselskaper til å tenke grønt. Teknologien og løsningene er allerede her, avslutter hun

Flere artikler i denne kategorien