Superdirektorat
.jpg)
Superdirektorat
– Med økt geopolitisk uro må elsikkerheten få en mer fremtredende rolle i norsk beredskap. Elsikkerhet har endret karakter de siste 5-10 årene. For å opprettholde elsikkerhet på et høyt nivå nå og i fremtiden, må myndighetene endre organiseringen for effektivt å fange opp og håndtere endringene, sier teknisk direktør i NHO Elektro Jon-Steinar Sjøvik Hanstad. – Derfor bør det etableres et Superdirektorat, som får dette ansvaret.
Verden har endret seg på kort tid både med hensyn til teknologisk utvikling, men også i forhold til dagens urolige verdensbilde. – Elsikkerhet dreier seg om alle uønskede hendelser som er knyttet opp mot bruk av elektrisk energi. Det omfatter forsynings-, digital-,person-, anleggs- og brannsikkerhet. Overbygningen går på å ivareta elsikkerhet på alle områder for å unngå uønskede hendelser, sier Hanstad.
Superdirektorat
På spørsmål om hvordan Hanstad ser for seg en myndighet på tvers av elsikkerhetsområdet, svarer han:
– Vi har skissert et superdirektorat som kan ta seg av alle sider ved elsikkerhet for å redusere barrierene mellom ulike direktorater, som arbeider med deler av den totale sikkerheten. Vi må få til en rask og sikker håndtering, som ivaretar raske regelverksendringer. En slik tilsynsmyndighet må ta raske beslutninger der det er nødvendig.
Lite gehør
– Hvordan er interessen for å etablere et slikt superdirektorat?
– Superdirektoratet kom på banen i forbindelse med et prosjekt skissert i Stortingsmelding nr. 5. Vi satt i en referansegruppe der vi spilte inn våre tanker og ideer overfor en arbeidsgruppe bestående av de respektive myndighetene, som i dag har et forhold til eller påvirkning på elsikkerhet. Vi har også fremmet denne organiseringen for Justisdepartementet og oppfordret til videre utredning, men har så langt ikke fått gehør for å gå videre med saken, sier Hanstad.
Godt rammeverk i bunn
– Hva er årsaken til den lunkne holdningen i Justisdepartementet til etableringen av et slikt direktorat?
– Det er ikke min oppgave å spekulere i det. Etableringen av et superdirektorat vil kreve et godt rammeverk i bunn og et stort omstruktureringsarbeid. Første steget på veien må være å plukke opp rapporten som ble laget i forbindelse med Stortingsmelding nr. 5. Det bør lages en god utredning slik at vi har et rammeverk å jobbe ut fra. Den første rapporten som ble laget bar preg av få ressurser og knapp tid, sier Hanstad. Han mener det er viktig å videreføre arbeidet med å styrke utredningsarbeidet.
Bærebjelke i samfunnet
– Hvordan skal en slik utredning utformes?
– For det første må myndighetene bli enige om hva elsikkerhetsbegrepet skal omfatte. Vi velger å se det stort fordi vi mener elsikkerhet omfatter mye mer enn den tidligere smale definisjonen. Her er forsyningssikkerhet i ulike situasjoner svært viktig for samfunnet og vår infrastruktur. Ekom er en viktig del av elsikkerheten og enbærebjelke på lik linje som strøm.
Avgjørende rolle
Med den globale usikkerheten som råder og krigen i Ukrainia som kan true våre europeiske nærområder, vil elsikkerhet spille en mer avgjørende rolle.
– Verdensbildet har endret seg radikalt de senere årene, noe som også påvirker Norge. Vår beredskapsmyndighet DSB anbefaler forbrukere og huseiere å lagre nødvendige mengder med vann, matreserver, propanapparater, lommelykt og fyrstikker for å sikre egenberedskapen. Personlig mener jeg strøm er en viktig del av egenberedskapen for å sikre nødvendig informasjon i krise eller krig, sier Hanstad.
Opplagret energi i batterier
Hanstad mener at superdirektorat kan bli viktig for å avdekke blindsoner i beredskapen. – For NHO Elektro er dette sentralt fordi myndighetene må klare å respondere raskt og riktig på teknologiske endringer i samfunnet. Særlig på produkter der det kan bli stilt tvil om og som vi raskt må responderes på, sier han til slutt.