Solenergi FUSen vant solenergiprisen

3/8/23
Bransjenytt
8/8/2023

Solenergiprisen for ”Årets anlegg 2022” gikk til Solenergi FUSen for jobben de har gjort på Voldsløkka skole. Fasaden på Voldsløkka skole ble nominert fordi mange mener det er et kunstverk av et solkraftanlegg. Ekstra moro er det at Sonepar har vært sterkt involvert i byggeprosjektet.

Solenergi FUSen vinner prisen for anlegget på Voldsløkka skole fordi de har kombinert energiproduksjon og estetikk på en fremragende måte.

– Fasaden på Voldsløkka skole ble nominert fordi mange mener det er et kunstverk av et solkraftanlegg, sa jurymedlem Bjørn Thorud  da han delte ut prisen.

Stor ingeniørjobb

Fasaden består av spesialdesignede solcellepaneler. Den gir et helt unikt uttrykk og viser at det er mulig å inkludere et solkraftverk i arkitektur, og at man ikke er bundet til at en solcellefasade må være svart, eller at panelene må ha et bestemt format, sa han.

– Det har vært en rimelig stor ingeniørjobb å få designet anlegget, finne leverandører og ikke minst klare å realisere det. Anlegget har 800 forskjellige solcellepaneler i forskjellige farger og forskjellige former, og det er lønnsomt, sa Thor Christian Tuv i Solenergi FUSen da han mottok prisen. De andre nominerte til Årets anlegg var Stavanger lufthavn Sola​ og Oslobuss energistasjon.

INTRIKAT OG IMPONERENDE: Solcelleanlegget har 800 forskjellige solcellepaneler i forskjellige farger og forskjellige former.

Sonepar med på laget

Med et overskudd av produsert energi, er Voldsløkka den første plussenergiskolen i Oslo.

Sonepar har stått for en betydelig del av leveransene av elektromateriell til prestisjeprosjektet. Overskuddet av stedlig produsert energi oppnås ved hjelp av 1.556 m2 fasade- og takmonterte solcellepaneler. Prosjekteringen er basert på BEEM og 3D, etter snart tre års byggeprosess står endelig Voldsløkka skole ferdig til skolestart august 2023. Prosjektet har hatt høye miljøambisjoner også for byggeprosessen med maskiner på byggeplassen som minimum benytter fossilfri drivstoff, og med målsettingen om mest mulig utslippsfrie løsninger. Det omfattende prosjektet har krevd store leveranser av elektromateriell der Sonepar vant i konkurranse med andre grossister både på pris og vareleveranse- og logistikkløsninger. Her har Sonepar vært mer involvert enn det som er vanlig og har fulgt byggeprosessen over lang tid med blant annet leveranser og håndtering av alle kabler, kabelbroer, belysning og installasjonsmateriell, med unntak av brannvarsling, nødlys og adgangskontroll.

Flere artikler i denne kategorien