Øyvind og Steffen lyttet til bransjen og utviklet neste generasjons boligskap

8/8/23
Bransjenytt
8/8/2023

– Motivasjonen har hele veien vært å utvikle det beste boligskapet.

Det sier Øyvind Heløy, nordisk produktsjef for sikringsskap og tavler i energistyringsselskapet Eaton. Sammen med kollega Steffen-André Skurdal og et internasjonalt team har han lagt ned hundrevis av utviklingstimer det siste året. Resultatet er Eatons nye serie av boligskap, G2. Serien ble lansert for det norske markedet i oktober.

Tilbakemeldinger fra grasrota

Heløy har flere års erfaring som tavlebygger, og hadde dermed selv en del indikasjoner på hvor skoen trykker for elektrikeren og installatøren. Med mål om å utvikle det beste boligskapet på det norske markedet, bestemte Heløy og hans team seg for å gå grundig til verks.

– I samarbeid med salgsavdelingen i Eaton gikk vi derfor i gang med å snakke med grasrota og finne ut av hva elektrikeren, ekom-installatøren og boligutbyggeren mente måtte forbedres med dagens boligskap, forklarer Heløy.

På kort tid fikk Eaton-teamet inn over 50 konkrete forbedringspunkter fra 60 norske elektrikerbedrifter. Spesielt dybdejustering og færre antall montasjeskruer var forbedringer som ble utpekt av bransjen.

– Vi er stolte av å si at vi har klart å implementere alle de 50 forbedringspunktene på ulike vis gjennom utviklingsfasen, forteller produktsjefen.

Montasjerevolusjon

Så hva er det som gjør boligskapserien G2 revolusjonerende?

– Først og fremst er det den nye, trinnløse dybdejusteringen. Skapene monteres som en veggboks rett i stenderne før veggplaten blir montert, uten at installatøren trenger å forholde seg til dybdemålet på veggen – for eksempel om snekkeren plutselig har lagt dobbelt gips på veggen. For er det noe som er dyrt, er det å rette opp i håndverkerfeil, illustrerer produktsjefen.

Når skapet er på plass mellom stenderne, løsnes innfestingsmekanismen. Dermed kan skapbunnen trinnløst justeres slik at den står i flukt med veggen. Det er også kuttet kraftig ned på antall montasjeskruer – og de sitter alle fast i rammen så man ikke risikerer å rote de bort når skapet skal festes.

– Denne nye innfestingsmetoden kutter kraftig ned på montasjetiden for installatøren, og gjør også at det er vesentlig enklere å sette det opp. Dermed holder det med én person for monteringen, mens tradisjonelle skap ofte kan kreve to montører, forklarer Heløy.

Definitivt ikke siste gangen

Produktsjefen trekker også frem ønsket fra bransjen om størrelsesutvidelsen. G2 kommer i ulike størrelser som er tilpasset alt fra små leiligheter til store eneboliger. Spesielt for installatører som jobber med de største boligene har det vært god respons på at skapene rommer mange kurser.

– Bransjen kjenner nok på at antall kurser inn i boligfordelingen har økt jevnlig de siste årene, og dette fikk vi tilbakemeldinger på. Derfor har vi klart å få inn plass til opptil 96 moduler på de største G2-skapene, i tillegg til Ekom-felt – samt lagt opp til at det er flere rørinnganger til skapet, forteller Heløy.

Han legger til at Eaton også har fått gode tilbakemeldinger på at montasjeplaten i skapet er byttet ut fra stål til plast. Fordelene er bedre signalstyrke, fire ganger så rask monteringstid og lettere totalvekt.

– Det er første gangen vi går så grundig ut til kunder og bransjen generelt for å videreutvikle et produkt for norske forhold. Det som er sikkert er at med de tilbakemeldingene vi har fått, er det definitivt ikke siste gang vi skal gjøre det, avslutter Heløy. 

Flere artikler i denne kategorien