Tunable White gir optimal belysning

14/11/23
Bransjenytt
14/11/2023

Tunable White fra SG Armaturen har i stor grad vært benyttet i bedrifter og skoler. Nå begynner husholdninger å se fordelene med en slik optimal belysning hjemme. Dette er også tilfellet for familien på Jevnaker som valgte samme belysningssystem.

Fra en app nedlastet på smarttelefonen kan de skape riktig lysstemning i TV- og spisestue og kjøkken. Med en Smart Gateway løsning kan de velge når lyset skal skrus på og av. – For folk som sliter med mangel på sol i høst- og vintermånedene, kan Tunable White gi mer energi, bedre konsentrasjon og høyere produktivitet, sier installatør og daglig leder Arne Einar Holmstykket i Gran Bygg og Elektro. – Familien på Jevnaker kan enkelt endre lyset fra varmt (2000K) til kaldt (4000k).

Undersøkelser viser at skoleelever og kontoransatte blir mer skjerpet med riktig lyssetting. Behovet for lys endrer seg med alderen. Jo eldre vi blir jo mer lys trenger vi.

Omstendelig prosess

Montør Simen Martinsen hos Gran Bygg og Elektro hadde ansvaret med å legge rør og downlight kasser i tak der spottene står. Mellom downlight kassene og ned til bryterpanelet ble det lagt rør hvorpå Effex 90 kabel ble koblet sammen med downlightene. – Når taket var ferdig montert boret jeg hull og klipset spottene på plass i taket.

Tilpass lyset etter individuelle behov

– Fordelen med Tunable White er at familien kan styre fargetemperaturen og dimme lyset fra SG appen på smarttelefonen. I stua kan familien stille inn lyset etter egne ønsker og skape en lun og god atmosfære, eller velge et hvitere lys på kjøkkenet når maten tilberedes, sier Martinsen. – For folk som sliter med mangel på sol i høst- og vintermånedene, kan Tunable White gi mer energi, bedre konsentrasjon og høyere produktivitet, sier Arne Einar Holmstykket.

– Ved å kombinere Tunable White armaturer med SG Smart-system kan du lage dynamisk belysning tilpasset egne ønsker og behov, sier Vidar Kvernvold i SG Armaturen.

Store besparelser

– Bytter du fra halogen til LED-spot oppnår du også store energibesparelser. På kjøkkenet hos Jevnaker familien var det gamle lysstoffrør, som fra høsten 2023 går ut av produksjon. Her ble det valgt Nansen LED-armaturer med dobbel stikkontakt, som gir et fint arbeidslys, sier Martinsen.

Smartstyrer lyset

– Ved å kombinere Tunable White armaturer med SG Smart kan du lage dynamisk belysning tilpasset egne ønsker og behov. Med Tunable White LEDDim Smart bryter kan du justere fargetemperaturen fra varmt lys til kaldt hvitt lys, samt stille inn ønsket Lux nivå. Med Smart Gateway kan du programmere døgnrytmen slik at lysnivået og fargetemperaturen justeres gjennom dagen. Den fjernstyrer også Smart systemet, sier Vidar Kvernvold i SG Armaturen.

Etterligner sollys

– Naturlig lys forandrer seg med årstidene og tid på døgnet. Det har stor innvirkning på hvordan vi føler oss. Med Tunable White er det enkelt å «etterligne» sollys i løpet av dagen, og skape de beste lysforhold for personer som oppholder seg innendørs. SG Tunable White faseavsnittsdimmer gjør det mulig trinnløst å justere lysstyrke og farge fra 2700K til 6500K. Det er også mulig å justere lysnivået med styringshjulet og endre fargetemperatur ved å dobbeltklikke og justere det. Med de fire knappene kan du lagre ulike lysscenarioer. Kombinerer du dette med Smart Gateway og andre SG Smart-produkter får du en komplett smart-opplevelse, sier Kvernvold til slutt.

Flere artikler i denne kategorien