Smarte bygg må ha vern mot lynnedslag og overspenning

8/8/23
Muligheter
8/8/2023

Hvert år er det 120 000 lynnedslag i Norge. De enorme kreftene kan medføre store skader, både som følge av direkte og indirekte lynnedslag. Skader i elanlegg, som følge av lynnedslag og lynoverspenninger, kunne vært unngått med bruk av løsninger som begrenset slike skader kraftig.

Lyn er et skred av elektroner som sendes mot bakken. Når det treffer medfører det utladning med et kraftig og intenst lys. I løpet av mikrosekunder utløser det energi på linje med en Hiroshima-bombe. I ekstreme tilfeller kan energimengden bli hundre ganger større. Det er bare en liten del av kraften som omdannes til lys. Mesteparten av energien følger gnisten som elektrisk strøm og varmer opp luften til 28 000 celsius. Slik plutselige oppvarming fører til at luften utvider seg med et kraftig smell i form av torden.

Risikovurdering for lynvern

I løpet av et normalt år skjer det mellom 110 – 120 000 lynnedslag i Norge. I ekstreme år kan det doble seg. Lynnedslagene forårsaker en rekke skader og forsikringsselskapene utbetaler årlig over 200 millioner i lynrelaterte skader. Et gjennomsnittlig lynnedslag har 20 – 30.000 ampere, som kan skade ømfintlig utstyr. I en privat husstand tar et overspenningsvern vekk risikoen med lynnedslag. En undersøkelse fra IF forsikring i 2022 viste at færre enn hver tredje bolig har overspenningsvern. Når stadig flere får digital energistyring og elbilader uten innbygd mekanisk vern er ikke dette betryggende.

Tilstrekkelig i næringsbygg

Et overspenningsvern er ofte ikke tilstrekkelig i et næringsbygg.  Derfor bør man foreta en risikovurdering for velge riktige lynvern løsning. I NEK 400 henvises det til standardsamlingen NEK 320 Lynvernanlegg, som er en metode for å foreta risikovurdering. En slik risikovurdering er en liten investering sammenlignet med potensielle konsekvenser av et lynnedslag, og spesielt Når risikoanalyser viser at faren for skader er til stede må slike løsninger installeres.

Digitalt utstyr øker konsekvensene av lyn

De siste årene har elektriske anlegg gjennomgått store forandringer. Smart styring gjør at elanlegg kan i dag være en avansert digital installasjon. Digitalt utstyr er ømfintlig for overspenning som oppstår ved et lynnedslag. Konsekvensene kan være at elanlegget blir ødelagt og at kostbart utstyr må byttes. Allikevel er det kanskje de immaterielle skadene som gir de største konsekvensene.  Kostnadene ved tapt informasjon, nedetid på data-anlegg og medarbeidere som ikke kan få utført jobben, kan fort bli høyere enn de rent materielle skadene.

Ladestasjoner trenger lynvern

Norske infrastruktur for elbillading har i løpet av kort tid blitt svært omfattende, enten det dreier seg om anlegg i tilknytning til bygninger eller frittstående anlegg. Felles for anleggene er at svært mange bilister forventer at de skal fungere og planlegger reisene på bakgrunn av dem. Ladestasjoner som er ute av drift kan berøre et stort antall biler og medføre store konsekvenser for elbilister. Derfor ønsker NEK å rette oppmerksomheten og arrangerer jevnlig konferanser om smarte bygg og ladestasjoner.

Flere artikler i denne kategorien