Utfasing av lysstoffrør - nå er det LED som gjelder

12/12/23
Muligheter
12/12/2023

Lysrør og kompaktlysrør ble forbudt i EU/EØS fra 1. september 2023 fordi de inneholder kvikksølv og har høyt energiforbruk. Nå er det mange som skal skifte: Det er anslått at ti millioner armaturer skal skiftes i løpet av relativt kort tid. - Vi ser allerede i år at salget i denne produktgruppen øker veldig, sier Geir Pedersøn, kategorisjef Lys, varme og verktøy i Sonepar.

Når disse lysrørene så fases ut, vil LED belysning overta. LED er spesielt energieffektivt og avgir samme lysmengde til en brøkdel av strømforbruket, som er positivt både med tanke på energibesparelse og miljø. Med dagens høye strømpriser er LED også svært kostnadsbesparende, og investeringen ved å bytte til LED vil raskt være inntjent.

LED lysrør vs LED armatur?

- Når man skal bytte ut gamle armaturer kan man velge å bytte til LED-lysrør eller skifte til en LED-armatur. Sonepar anbefaler det sistnevnte. Da får du et nytt og moderne lysanlegg med bedre effektivitet, lenger levetid og i det lange løp vil det være mest lønnsomt, og du er sikker på at løsningen tilfredsstiller alle krav, sier Pedersøn.

Med dagens strømpriser vil et nytt anlegg bli nedbetalt i løpet av kort tid. Totalt sett vil dette være en svært god investering med tanke på kostnader, energi og ikke minst miljøet.

Eksempel på besparelse: 10 lysstoffarmaturer på 72W, i bruk 10 timer om dagen i ett år, gir en kostnad på 5 206 kr ved en kWh-pris på 2 kroner. Til sammenligning vil 10 LED-armatur på 40W med samme bruk tilsvare en kostnad på 2420 kr. LED-armaturen gir mye mer lys per watt enn lysstoffrør, og man vil spare 2 836 kr bare det første året, i tillegg til å få mer og bedre lys.

Lit by Cardi - god kvalitet til fornuftig pris

Sonepars egen merkevare for belysning Lit by Cardi ble lansert av Soneparselskaper over hele verden i 2021. Produktene kjennetegnes av god kvalitet og gunstige priser i forhold til sammenlignbare produkter. De er tilpasset proffmarkedets forventninger til monteringsvennlighet, kvalitet og design.

- Når Soneparfamilien fikk egen merkevare for belysning av høy kvalitet var det helt naturlig at også vi ekspanderte med LIT by Cardi til kundene våre, både i butikk og på nett. Vi ser at produktene er godt likt blant kundene våre, sier Pedersøn.

Anerkjente produsenter

Lit by Cardi er produsert av anerkjente produsenter, sertifisert og godkjent av uavhengige testlaboratorier, samt Sonepar sine egne folk.

- Det er viktig for Sonepar Norge å ha en solid aktør i ryggen hvis utfordringer skulle oppstå. Med LIT by Cardi i vårt sortiment har vi komplementert de tradisjonelle merkevarene med egne produkter. Vi ser at merkevarer kan leve godt side om side med våre egne produkter. Erfaringen tilsier at mer fokus på belysning generelt øker salget totalt, sier Pedersøn.

Lit by Cardi-produkter som egner seg til å erstatte gamle armaturer

Cruz er en robust armatur i et lavtbyggende og rent design med og uten bevegelsesensor. Versjonen uten sensor er dimbar, og begge variantene har valgfrie kelvinverdier 2700/3000/4000K.

Hydra er en solid, tett industriarmatur. Gjennomkabling og flyttbare monteringklips i rustfritt stål sikrer enkel montasje.

Subra er et LED panel 60x60 eller 120x30 med sidebelyst prismatisk lysplate for innfelling i standard spilehimling. Godkjent for bruk på kontorer på grunn av lav blendingsfaktor UGR<19. Som tilbehør finnes rammer for utenpåliggende montering.

Tana er en lett, slank og tett lyslist. 3 x 2,5mm gjennomgang med hurtigkobling i hver ende. Flyttbare monteringsklips over hele armaturens lengde.

Bekk er en enkel IP44 takarmatur med gjennomgangskobling.

Nye produkter på vei

- Vi introduserer snart LYSE, et produkt som kan erstatte gamle downlights med kompaktlysrør, men som også kan brukes som en ekstremt lavtbyggende takarmatur. Den har et smart patent slik at den kan tilpasses mange forskjellige hullstørrelser, sier Pedersøn. LYSE leveres i hvit farge, men som tilbehør kan man bestille en svart ramme, som enkelt klikkes på.- Når man i tillegg kan velge fargetemperatur, og den er dimbar, sier det seg selv at man har et utrolig anvendelig produkt, sier han.

Høy kvalitet

Alle produktene er produsert, testet og godkjent i forhold til LVD (lavvoltdirektivet), EMC (elektromagnetisk kompatibilitet), ROHS lll (farlige substanser), REACH (kjemikaliebegrensning), WEEE (miljødirektiv), ErP (merking energiforbruk) og er produsert i henhold til CE regulativet (EU / EØS sikkerhetsregulativ).

Om LIT by Cardi

Cardi var opprinnelig et svensk belysningsfirma som ble kjøpt av Sonepar i Sverige. Varemerket LIT by Cardi ble registrert i 2018.

LIT er latin og betyr «Belyst».

Flere artikler i denne kategorien