To av tre boliger mangler lynvern

20/11/22
Muligheter
28/8/2023

En undersøkelse YouGov har utført for forsikringsselskapet If viser at færre enn hver tredje bolig har overspenningsvern. Her er det gode muligheter for elektrikeren å gjøre en laginnsats for å trygge boligene med overspenningsvern.

Været endrer seg, mer ekstremvær, varmere somre og styrtregn med rekordmange lynnedslag er blitt normalen i deler av landet. Likevel er det kun 1 av 3 boliger som har lynvern går frem av en landsrepresentativ spørreundersøkelse YouGov har utført på oppdrag for forsikringsselskapet If. 1012 personer fra hele landet har svart.

I august i fjor registrerte forsikringsbransjen 347 lynskader, som kostet 34 millioner kroner, mao er skadeomfanget omfattende.

– 27 prosent oppgir at de har overspenningsvern i sikringsboksen. Å installere slikt vern er det beste du kan gjøre for å beskytte boligen mot lynskader, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If. Han påpeker at det ikke bare er i juli og august vi skal uroe oss for potensielt uvær:

– Vi får meldinger om mange lynskader på andre tider av året. I januar kan vi ha kraftig lyn og torden som slår ut forbrukerelektronikk og underholdningselektronikk, sier han.

Forplanter seg i el-nettet

Det vanligste skadeforebyggende tiltaket ved tordenvær er å trekke ut støpsler av kontaktene. 36 prosent tar ut strømmen til TV-en, 35 prosent gjør det samme med routeren eller internettboksen og 31 prosent trekker ut støpslene generelt i boligen.

– Folk skal være klar over at lynnedslag kan forplante seg i elnettet over ganske lange avstander. Dette kan skape spenning som slår ut mobiler til lading, tv-er, frysebokser, kjøleskap og datamaskiner. Slike skader er dekket på innboforsikringen, sier Clementz.

Falsk trygghet

Siden 2010 har det vært påbudt å montere overspenningsvern i alle nye boliger, og større renoveringer av det elektriske anlegget. Finvern som settes i stikkontaktene har liten eller ingen effekt uten at grovvern er på plass. Seks prosent i undersøkelsen svarer at de har finvern plugget inn i enkelte kontakter.

– Det er en utbredt misforståelse at finvern beskytter mot spenningsendringer i strømnettet, som for eksempel ved lyn. Uten overspenningsvern i sikringsskap er finvernet helt ubrukelig, sier Clementz.

“Straffes ikke”

Alle lynskader er dekket av hus og innboforsikring.

– Det er likevel vår rolle som forsikringsselskap gjennom informasjon og faktaopplysninger oppfordre folk til å skaffe seg overspenningsvern og beskytte hjemmene sine., men man blir ikke straffet for å ikke ha installert det. Så er det viktig at både forsikringsselskapene og el-tilsynet informerer huseiere om hvilke tiltak det er klokt å gjennomføre for å øke elsikkerheten. Å investere i overspenningsvern er et av de enkle tiltakene man bør iverksette, sier Clementz.

Skader for millioner

Forsikringsbransjen registrerte 347 lynskader i august i fjor. I tillegg var det 317 «elektrisk fenomen»-skader, viser bransjetall fra Finans Norge. Skadene kom opp i 34 millioner kroner bare denne måneden. I spørreundersøkelsen svarer syv prosent at de som regel reagerer med å bli redde under lyn og tordenvær, mens 18 prosent oppgir at det blir nervøse mens uværet står på.

Flere artikler i denne kategorien