Solcelletakstein for tøffe norske værforhold

8/8/23
Bærekraft
8/8/2023

Skarpnes har utviklet solcelletakstein med høy grad av estetikk tilpasset norske klimaforhold. – Vi har over 100 års erfaring i utvikling og produksjon av tak i ekstremt værutsatte områder, sier installatør og produktsjef Stian Tollisen for Ovati solcelletakstein i Skarpnes.

Skarpnes er et norskprodusert selskap med hovedbase i Grimstad. Siden 1919 har selskapet utviklet takstein. I århundrer har produkter beskyttet bygninger mot røffe værforhold. – Sammen med vår tyske partner Autarq GmbH har vi lansert taksteinen OVATI med integrerte solceller. Takproduktet OVATI™ sikrer taket mot lekkasjer og produserer strøm. OVATI er en inOVATIon og det første BIPV (Building Integrated Photo Voltaic) produkt som baserer seg på betongtakstein med lavt CO2 avtrykk. Med solcelletaksteinen skal vi bli en toneangivende produsent og leverandør til det europeiske markedet, som er vårt hovedsatsingsområde, sier Tollisen.

Takstein med integrerte solceller

I 2018 vurderte Skarpnes forskjellige takløsninger. Etter nøye vurderinger og testing, valgte de en takstein med integrerte solceller. – Vi brukte 2021 på å knekke koden med riktig valg av produkt. I 2022 gikk vi over i pilotfase og monterte 300 demotak. Mot slutten av fjoråret landet vi på dagens solcelletakstein godt tilrettelagt for norske klimaforhold, sier Tollisen. Han kan fortelle at monteringen av solcellepaneler har eksplodert de siste åene. – Mange av dem er ikke dimensjonert for norske værforhold. De har utenpåliggende kabler som kan bli påvirket av vær og vind, samt paneler som kan knekkes ved høye snølaster.

Husets femte fasade

– Taket er husets femte fasade og med OVATI™ tilfører vi eiendommen verdi utover å produsere strøm. Vi har laget en moderne flat takstein med solceller. Løsningen er noe dyrere enn paneler fordi den både beskytter bygningen mot lekkasje og produserer strøm. OVATI™ solcelletakstein egner seg både på nybygg og ved rehabilitering av tak, sier Tollisen. – Systemet består av to og to seriekoblede solcelletakstein som er parallellkoblet på taket. OVATI™ solcelletakstein er lavvolt og under 120 V. Solcellepanelet, som er integrert i steinen, er spesifisert til 13 W og etter 20 år vil den fortsatt produsere minst 80 prosent av opprinnelig spesifikasjon. Legging skjer på samme måte som Skarpnes Flat og gir et sømløst og visuelt pent uttrykk. I tillegg har løsningen kabler som er skjermet for vær og vind under solcelletaksteinen. Det er ikke behov for mikro invertere på grunn av parallellkoblingsteknologi. OVATI™ fungerer som en vanlig takstein og er tilnærmet vedlikeholdsfri, påpeker han.

Effektutnyttelse

– Hvor stor er effekten av solcelletakstein sammenliknet med solcellepaneler?

– Solcelletakstein har 160 watt pr. kvm mens solcellepaneler har ca. 200 watt pr. kvm. Effekttapet er stort men fordelen er at vi oppnår større effekt fra brikkene som er en integrert del av taksteinen, sier Tollisen. 

– Om vinteren med snødekte tak, vil solenergien miste effekten både for solcellepaneler og solcelletakstein. – Derfor beregner vi ikke solproduksjon i vinterhalvåret. På Sørlandet er det generelt sett mindre snø enn i resten av landet. Selv om sola stikker frem blir kWh produksjonen for lav til at det monner.

Parallellkoblede solcelletakstein

Tidlig i utviklingsprosessen så Skarpnes at det ikke var mulig å bruke solcelletakstein på samme måte som med solcellepaneler. – Blir det skygge på et panel vil det påvirke de andre med lav solutnyttelse. Vårt parallellkoblete system takler skyggeproblematikk, klimapåtrykk, vær og vind på en god måte, sier Tollisen. – Vår styrke er over hundre år med taksteinkompetanse, produkter som tåler storm i kastene og store snømengder.

Økte markedsandeler

– Enn så lenge er ikke markedet for solcelletakstein like stort som solcellepaneler men det vil gradvis øke, mener Tollisen. – Årlig monteres det ca. 20 000 solcellepaneltak i Norge. Klarer vi å ta en liten del av dette markedet, vil det påvirke oss i positiv retning. Det samme vil økte strømpriser, Enova-støtte og EU-krav.

Nedbetalingstid og merverdi

– Det siste året har strømprisene i Norge skutt i været slik at det blir vanskelig å spå hvordan de blir fremover. Med vår løsning får brukerne et tilnærmet vedlikeholdsfritt tak. Med andre teknologier er vedlikeholdskostnadene høye, spesielt når mikro invertere må byttes. Velger du solcellepaneler montert over takstein, må panelene av-installeres før taket kan rehabiliteres, i tillegg til merverdi ved salg. På sikt tror vi at OVATI løsningen vil utkonkurrere solcellepaneler med hensyn til estetikk, sier Tollisen til slutt.

Flere artikler i denne kategorien