Alle ser at strømstyring er gull verdt

8/8/23
Bærekraft
8/8/2023

Byggherre Even Haug hadde klokkertro på smarthusteknologi da han prosjekterte og bygde første trinn av Totten Lodge i Hemsedal. Kjøperne var ikke like entusiastiske. Så kom strømkrisen. – Nå har folk blitt veldig opptatt av strømsparing, fastslår Haug.

Byggherre Even Haug solgte leilighetene i Totten Lodge før den norske mann i hus og hytte hadde kjent på hva økte strømpriser betyr for lommeboka. Selv hadde han stor tro på at smarthusteknologien xComfort ville være et ekstra salgsargument for leilighetene i fjelleldoradoet Hemsedal.

– Helt ærlig vet jeg ikke om folk bryr seg så mye om smarthusteknologi før de har kjøpt, i alle fall ikke da alle var vant til at strømprisen var lav. Men nå synes de det er veldig stas å kunne spare strøm ved å styre lys og varme hjemmefra, sier Haug. 

Han tror smarthusteknologi blir en viktigere komponent i totalvurderingen av eiendommer når folk har sett at strømprisene kan nå uante høyder.

–  Det er sikkert. Alle ser at det å kunne styre strømmen er gull verdt. Du kan slå av varmen en halv dag før avreise og skru opp litt før du kommer. Det øker komforten og senker energiforbruket. 

Enklere og raskere installasjon

Første byggetrinn, T4, ble ferdigstilt i ved påsketider 2022 og alle leilighetene varmes opp med vannbåren gulvvarme. Pollux Installasjon AS var installatør på prosjektet. Daglig leder Thomas Nygaard forteller at xComfort er enkelt å installere, men samtidig et komplett system med mange muligheter.

– Alle lysbrytere er trådløse i xComfort, også varmekabelbryteren. Det sitter en aktuator på hver vannsløyfe som termostatene styrer. Systemet kan programmeres slik du ønsker, med for eksempel tidsstyring og nattsenking av temperatur. Man kan enkelt sette alle termostater i sparemodus, og sette systemet på komforttemperatur før man ankommer – slik at man kommer opp til varm leilighet.

Selve installasjonsjobben er også enklere og raskere i og med at man slipper å trekke kabel til hver bryter og installere tradisjonelle veggbokser. 

Gir gode kontrollmuligheter

Even Haug er daglig leder i den lokale entreprenøren Mest Bygg i Ål, og står også som byggherre for Totten Lodge.

I første byggetrinn er 22 leiligheter er solgt. Mest Bygg har inntil videre beholdt åtte enheter selv som leies ut. Totalt er det planlagt 75 leiligheter fordelt på fem bygg i Totten Lodge.

Haug er i dialog med kommunen om regulering for å bygge en blanding av «kalde» og «varme» senger. Varme senger betyr at det er utleieplikt på leiligheten, noe som øker antall bruksdøgn – som kommunen er opptatt av. Byggetrinn T4 består utelukkende av varme senger som krever utleie.

– Med smarthusteknologi kan du som utleier overvåke og sette ned varmen etter at folk har brukt leiligheten, og dermed unngå ekstra energibruk hvis gjestene skulle glemme dette, sier Haug.   

Økonomi og komfort er driverne

Nordensjef Jon Helsingeng i Eaton forteller at etterspørselen etter smart infrastruktur for energistyring har fått et kraftig oppsving med de økende strømprisene.

– Folk er nok blitt mye mer bevisst på energiforbruk og mer åpne for teknologi som kan bidra til å få ned energibehovet. Kontroll på økonomien har blitt en jevnbyrdig driver med komforten for smarthus, noe som åpner opp et enda større marked, sier Helsingeng.

Leilighetskomplekset Totten Lodge

Flere artikler i denne kategorien