Dette må du tenke på før du kjøper en strømstasjon

13/5/25
Teknologi
13/5/2025

Dette må du tenke på før du kjøper en strømstasjon

 

Powerbanks kjenner vi jo alle, men forbinder dem stort sett med mobillading. Nå vokser det fram en ny klasse powerbanks: strømstasjoner! Disse kan drive både 230V-utstyrog USB-enheter, og brukes stadig oftere på hytter, i bobil eller som backup hjemme ved strømbrudd.

 

Enten du trenger strøm til campinglivet eller som nødløsning hjemme ved strømbrudd, finnes det nå en passende strømstasjon i nesten alle pris- og vektklasser. Hvordan velge?

Hva skal du bruke den til?

Før du velger modell, må du vite hva du skal bruke den til. En kaffetrakter krever mer effekt enn en laptop, og et kjøleskap trekker strøm kontinuerlig. Sjekk topp effekten (Watt) for det du skal koble til, og regn ut hvor mye energi (kWh) du trenger over tid.

En liten 3-kilos modell til 3.000 kroner kan gi 300 watt og lagre 0,3 kWh. Det holder til lys og mobil, men ikke et kjøleskap som gjerne bruker 1 kWh i døgnet. Da bør du opp i en strømstasjon på 1000 Wh eller mer, og en vektklasse på minst 10 kg.

Merk at noen modeller kan bygges ut med ekstra batteri, noe som kan være en perfekt skalerbar løsning for mange ulike bruksscenarier.

Hvordan skal du lade den?

Strømstasjonene lades relativt raskt med nettstrøm, men sjekk muligheten for solcellelading! Mange modeller har egen port for solcellelading. Flere produsenter har egne brettbare solcellepaneler til strømstasjonene sine, men støtter gjerne også andre typer stasjoner.

 

Men les spesifikasjonene, og sjekk hvor mange watt solcellelading som støttes før du handler paneler.

 

Trenger du også mulighet for å lade den fra 12V-uttaket i bilen under kjøring? Sjekk at strømstasjonen har inngang for dette.

Strømdrevet grill ute i det fri? Ikke noeproblem, bare strømstasjonen kan levere nok effekt. Her er en Ecoflow fra deresDelta-serie.

Hva slags batteriteknologi bør du velge?

Se også etter batterikjemi i spesifikasjonene. LiFePO4 (ofte forkortet LFP) anses gjerne som tryggere, varer lenger og tåler kulde bedre enn vanlige Li-ion-batterier. Det kan være noen kroner å spare på å kjøpe en strømstasjon med Li-ion-batterier, men disse vil ikke tåle like mange ladesykluser, og dermed være dyrere i lengden dersom strømstasjonen brukes mye.

Til slutt bør du selvfølgelig sjekke opplagte ting som antall strømuttak, men også funksjoner som display, overvåkning via app og mulighet for programvareoppdatering. En god strømstasjon er ikke bare et batteri, men et lite kraftverk som kan følge deg i mange år.

Flere artikler i denne kategorien