Norsk teknologi gir deg opplæring i øyekroken

22/11/23
Teknologi
12/12/2023

Det er selskapet KIT-AR, som med støtte, og i samarbeid med SINTEF, har utviklet løsningen som gir deg bruksanvisninga i øyet. Brillene forteller deg hva du skal gjøre, sjekker at det blir riktig og passer på at du ikke blir for sliten. Nå har både bil- og flyindustrien kastet seg over løsningen.

En bilprodusent er først ute til å kjøpe løsningen, og installasjonen begynte denne våren, men også framtidas fly er blant produktene som skal lages ved hjelp av den nye teknologien 

Forskningen startet hos SINTEF i Trondheim, da de fikk støtte til et prosjekt for å forbedre operatøren på fabrikkgulvet. Nå har teknologien utviklet seg til å bli et eget selskap i England - KIT-AR som rendyrker løsningen, som nå kommersialiseres og skal hjelpe industri over hele Europa.

Gjør hvem som helst til “fagarbeider”

KIT er programvare til Hololens, det vil si digitale briller. De kombinerer bilder og film på innsiden av brillene med det du ser i virkeligheten på utsiden av dem. AR står for «augmented reality», utvidet virkelighet.

I praksis betyr det at brukeren kan ta på seg brillen midt i en fabrikk, se seg rundt og få instruksjoner som gjør vedkommende i stand til å hente deler og sette dem sammen som en kvalifisert fagarbeider – selv om vedkommende ikke kjenner jobben i utgangspunktet.

Opplæring og tilbakemelding i øyekroken

SINTEF-forskerne så at dette var en mangel flere steder: Levering av kunnskap der den trengtes, akkurat når det var behov for den. De fant ut hvordan de skulle bruke brillene til å lære operatøren prosessen, trinn for trinn. Brillene beskriver hva som skal gjøres, mens operatøren gjør jobben akkurat slik som brillene viser.

Det neste de så, var at det ikke fantes noen ordning for tilbakemelding på arbeidet, mao vet ikke folk hva de gjør feil. Det kan ordnes med sensorer og mikrofoner som sjekker at alt blir riktig, gir beskjed hvis noe blir feil og lærer deg hva som må gjøres annerledes. Temperatur og pust kan også måles for å avdekke hvor stresset og sliten operatøren er.

Det handler om å unngå feil og gjøre produksjonsleddet mer bærekraftig gjennom å redusere sløsing med materialer og energi, sier Oliveira.

I dag har KIT-AR 17 ansatte i Storbritannia og Portugal. En bilprodusent var først ute til å kjøpe løsningen, og installasjonen begynte i mars.
Vi har gjort det bra så langt. Vi har senket barrieren for å bruke AR, sier Manuel Oliveira.

Dette er SINTEF TTO:

SINTEF TTO kommersialiserer forskningsresultatene fra SINTEF. Det gjøres gjennom lisensiering og salg av teknologi til eksisterende bedrifter og gjennom oppstart av nye bedrifter som spinner ut fra forskningsmiljøene.
Investeringene i KIT-AR er gjort gjennom SINTEF Venture V. Det er et såkorn- og tidligfasefond med en investeringskapital på 500 millioner kroner. Flere norske fond og stiftelser er med i fondet. Det er også European Investment Fund. (Kilde: Gemini.no)

Flere artikler i denne kategorien